Pembelajaran itu mudah

Anda fikir matematik itu sukar atau tidak? Terdapat begitu banyak pelajar yang saya lihat yang sering mengeluh mengenai pelajaran ini. "Bagaimana ini? formula mana yang hendak digunakan? Terdapat begitu banyak formula, ”dan lain-lain. Apabila anda dijelaskan oleh guru, anda akan faham. Dedikasi untuk contoh masalah, anda mungkin masih faham. Berbalik untuk memberi kuiz atau ujian, semua orang mengatakan "bagaimana pula orang lain yang diajar ada?" Adakah anda merasakan perkara yang sama? Sebenarnya bukan hanya pelajaran matematik seperti itu, mata pelajaran lain juga mengalami perkara yang sama. Saya sering mendengar soalan "bagaimana menjadi pintar?" dan jika anda mahukan jawapan pendek, jawapannya adalah BELAJAR.

Sebenarnya, kunci untuk semua itu adalah belajar. Tetapi apakah jenis kajian itu? Setiap orang mempunyai kecerdasan yang berbeza. Saya dapat menerangkannya sekali sahaja, saya faham. Ada yang membacanya sekali, sudah faham. Tetapi ada juga yang telah dijelaskan berkali-kali dan tidak mengerti. Belajar siang dan malam, tetapi hanya sedikit ilmu yang terlibat dalam otak.

Dan ketika peperiksaan tiba, seseorang yang terlibat tiba-tiba kosong ketika saya melihat soalan - soalannya. Adakah begitu? Lebih-lebih lagi, ketika skor ujian diumumkan dan masih bersyukur kerana skor anda sudah lengkap, tetapi hanya skor KM, pasti ada seseorang yang mengatakan "Ah, saya tidak belajar mendapatkan sembilan" kata-kata itu seolah-olah mengejek usaha kami. Tentunya kalian berfikir "Saya yang belajar siang dan malam hanya mendapat kkm, kenapa dia yang tidak belajar sama sekali mendapat sembilan?" Dan akhirnya kalian juga mula turun dan mula tidak belajar juga. Eitsss .. itu adalah langkah yang salah besar. Ingat jangan pernah putus asa untuk belajar. Sekiranya rakan anda mengatakan sesuatu seperti itu, abaikan sahaja. Jadikan ia sebagai motivasi untuk anda belajar bersungguh-sungguh.

Baca juga: Menetapkan Negara Anda Sendiri, Adakah Mungkin?

Oleh itu, bagaimana anda belajar atau petua untuk belajar menjadi pintar? Okey semuanya bergantung pada diri sendiri. Di sini saya akan menerangkan secara umum. Kaedah pembelajaran setiap orang berbeza dan seperti yang saya katakan sebelumnya, kecerdasan setiap orang juga berbeza.

Pertama, anda mesti mengenali diri anda terlebih dahulu. Apakah jenis kajian anda? Jenis visual, pendengaran, atau kinestetik? Selepas itu, bagaimana anda menyukai suasananya. Suka belajar sendiri atau berkumpulan. Sekiranya anda sudah mengenali diri anda, mulailah membuat jadual biasa untuk belajar di luar waktu sekolah. Perkara yang paling penting adalah tidak belajar sekiranya anda hanya mahukan ujian. Jauh sebelum itu anda harus mempersiapkan diri. Jangan biarkan anda melaju semalaman hanya kerana keesokan harinya ada ujian mendadak.

Pembelajaran harus santai, cari tempat yang sejuk. Seperti taman dan sebagainya. Tetapi jangan belajar di tempat tidur. Berdasarkan pengalaman saya semasa belajar di katil ketika melihat bantal, saya pasti mahu tidur. Jadi, cari tempat belajar selain tempat tidur.

Kawan, anda juga harus menargetkan berapa jam anda akan belajar. Contohnya, anda ingin belajar selama 3 jam, jadi selama 3 jam itu anda mesti fokus. Jangan main HP dulu. Matikan telefon bimbit jika perlu. Selain itu, semasa belajar, anda juga dapat menyediakan minuman dan makanan ringan, sehingga pembelajaran menjadi lebih menarik. Tetapi jangan makan terlalu banyak makanan ringan, nanti anda boleh makan lagi.

Buat nota dan buat nota anda secantik mungkin, tujuannya adalah agar anda tidak bosan membacanya. Terutama untuk pelajaran aritmetik seperti Matematik, Fizik dan Kimia, anda harus mempraktikkan lebih banyak soalan. Kerana di situlah anda akan terbiasa dan ketika ujian tiba, anda juga tidak akan kosong . Jadikan pelajaran lain lebih banyak dibaca. Cari rujukan lain, jangan hanya berpegang pada satu buku.

Baca juga: Bencana bermula apabila para saintis dilupakan

Manfaatkan kemudahan yang ada dengan sebaik mungkin. Ulangi bahan yang telah dikaji. Jangan pernah menunda-nunda, anda harus konsisten dalam pembelajaran anda. Dan pesanan saya yang paling penting adalah jangan lupa berdoa sebelum dan selepas belajar dan meminta restu dari ibu bapa agar pengetahuan mereka lebih diberkati.

Baiklah, kawan-kawan, saya rasa ini adalah penjelasan ringkas daripada saya. terima kasih untuk membaca


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif