Apa Kepentingan Menjalani Pembedahan Plastik?

Dunia terkejut dengan dakwaan kes penganiayaan aktivis Ratna Sarumpaet. Setelah siasatan lanjut, ternyata lebam itu bukan akibat kecederaan akibat penganiayaan. Ratna akhirnya mengakui bahawa lebam yang dia alami berasal dari pembedahan plastik.

Sebelum kes ini, kita pasti sering mendengar isu dan berita mengenai banyak artis yang melakukan pembedahan plastik untuk meningkatkan kecantikan mereka.

Tetapi selain daripada kes Ratna Sarumpaet atau pembedahan plastik yang dilakukan oleh seniman untuk kecantikan, sebenarnya pembedahan plastik telah menyelamatkan nyawa banyak orang.

Operasi ini digunakan untuk memperbaiki kelainan atau kecacatan kongenital seperti bibir sumbing, jari jaring, dan kawasan yang rosak akibat penyingkiran barah dan kecederaan yang tidak disengajakan.

Pembedahan plastik atau Plastic Surgey adalah pembedahan atau pembedahan yang dilakukan untuk memperbaiki bahagian anggota badan yang kelihatan atau tidak kelihatan, dengan menambahkan, mengurangkan, mengeluarkannya.

Matlamat utama pembedahan plastik adalah untuk mengembalikan fungsi tisu dan kulit sedekat mungkin dengan normal atau hanya dengan estetika badan.

Bahkan operasi ini tidak hanya dilakukan oleh manusia, seekor kucing di China yang memiliki lemak berlebihan dan kelopak mata yang tidak normal dapat diselamatkan dengan pembedahan plastik.

Prosedur untuk melakukan pembedahan plastik

Terdapat pelbagai prosedur dalam pembedahan plastik, mulai dari membuang kulit dan lemak yang berlebihan, mengencangkan otot, menegangkan kulit wajah dan leher, dan banyak lagi.

Berdasarkan data dari American Society of Plastic Sugeons pada tahun 2017, terdapat lima prosedur pembedahan plastik yang paling sering dilakukan

  • Pembesaran payudara

Prosedur pembedahan ini dilakukan untuk operasi pembesaran payudara dan telah melakukan sejumlah 300,378 prosedur.

Baca juga: Hati-hati, Sakit dengan Mudah di Musim Peralihan

Ini dilakukan untuk menggantikan payudara yang tidak ada, atau menjadikan payudara yang tidak simetri sama dengan ukurannya.

  • Liposuction

Selesaikan bahagian tubuh tertentu, dengan pembedahan dan sedot lemak untuk memberikan bayangan yang lebih langsing.

Prosedur ini telah dilakukan sebanyak 246,354 kali.

  • Pembentukan semula Hidung

Ia dilakukan dengan mengurangkan ukuran, membentuk atau memperbaiki hidung dan menjadikannya seimbang dengan bahagian wajah yang lain. Prosedur ini dilakukan dalam sejumlah 218.924 prosedur.

  • Pembedahan kelopak mata 

Pembedahan kelopak mata atau blepharoplasty , adalah prosedur pembedahan untuk memperbaiki penampilan kelopak mata atau penglihatan.

Pembedahan boleh dilakukan pada penutup atas, penutup bawah atau kedua-duanya. Pembedahan di bahagian ini telah dilakukan sebanyak 209,571 kali.

  • Tumity Tuck

Tummy tuck atau abdominoplasty telah melakukan sejumlah 129.753 prosedur, yang membuang lemak dan kulit yang berlebihan dan, dalam kebanyakan kes, digunakan untuk memulihkan otot yang lemah atau terpisah sehingga mewujudkan profil perut yang lebih halus dan kencang.

Prosedur ini sering dilakukan oleh orang-orang setelah melahirkan atau kekurangan berat badan secara drastik

Selain memberi manfaat kepada pesakit, pembedahan plastik ini juga mempunyai pelbagai kesan negatif.

Kesan yang sering timbul dari pembedahan plastik adalah pembengkakan dan lebam, atau ia juga boleh disebut hematoma. Selain itu, ini juga dapat menyebabkan infeksi, hingga risiko gagal jantung yang mengakibatkan kematian.

Selepas melakukan pembedahan pembesaran payudara, misalnya. Kerana ada luka pada tisu di payudara untuk memasukkan bahan yang membesar. Payudara akan bengkak terlebih dahulu, dengan melakukan operasi ini akan meninggalkan parut.

Tidak jarang tubuh bertindak balas terhadap penolakan benang jahitan, menyebabkan reaksi sensitiviti alergi dan menyebabkan pembengkakan pada jangkitan.

Baca juga: Mungkinkah Gundala Putera Kilat ada di dunia nyata?

Rujukan

  • //tirto.id/sisi-buruk-oper-plastik-b5dE
  • //digilib.uinsby.ac.id/13286/5/Bab%202.pdf
  • //www.plasticsurgery.org/news/press-releases/new-statistics-reveal-the-shape-of-plastic-surgery
  • //beritagar.id/artikel/gaya-hidup/serba-serbi-pros Prosedur- Operasi-plastik