10 Contoh Reka Bentuk Rumah Kediaman Jenis 36 dan Gambarnya

jenis reka bentuk rumah 36

Reka bentuk rumah jenis 36 kini menjadi trend kerana banyak kelebihan yang ditawarkannya, seperti harga yang berpatutan dan penyelenggaraan yang mudah. Tidak hairanlah rumah ini menjadi kediaman impian bagi semua orang.

Rumah jenis 36 membawa tema dengan konsep minimalis sehingga sangat sesuai untuk pasangan yang baru berkahwin atau keluarga kecil. Walaupun mempunyai ukuran minimalis, rumah ini sangat selesa untuk didiami.

Arkitek masa kini telah membuat banyak reka bentuk rumah yang mempunyai ruang terhad untuk menjadi rumah yang ideal dan elegan. Baiklah, dalam artikel ini, kita membincangkan contoh reka bentuk rumah jenis 36 yang dapat dijadikan rujukan bagi anda yang berminat untuk membina rumah jenis ini.

1. Sebuah rumah dengan dua bilik di sebelah satu tingkat

jenis reka bentuk rumah 36

Rumah dengan konsep bilik bersebelahan sangat sesuai untuk anda yang mempunyai bayi kerana bila-bila masa anda boleh memeriksa aktiviti bayi di bilik sebelah.

Terdapat dua taman di bahagian depan dan belakang supaya anda boleh membuat mainan kanak-kanak.

2. Rumah jenis 36 dengan dua bilik 1 tingkat

jenis reka bentuk rumah 36

Rumah ini mempunyai rancangan dua bilik tidur dan konsep taman yang besar. Sekiranya anda tidak menyukai rumah besar tetapi mempunyai banyak tanah, rancangan ini dapat dijadikan inspirasi ..

Baca juga: Cadangan: Definisi, Karakteristik dan Cara Membuatnya

3. Rumah dengan cahaya semula jadi 1 tingkat

jenis reka bentuk rumah 36

Setiap rumah memerlukan pencahayaan dan pengudaraan udara yang baik, oleh itu reka bentuk rumah ini sesuai untuk anda yang menyukai susunan bilik dan konsep rumah dengan banyak tingkap.

4. Rumah jenis 36 tanpa teres

Rumah tanpa teres ini sangat sesuai untuk anda yang menggemari konsep memaksimumkan ruang. Reka bentuk rumah minimalis di atas boleh dijadikan inspirasi jika anda ingin membina rumah jenis 36 tanpa teres.

5. Jenis rumah 36 tanpa garaj

jenis reka bentuk rumah 36

Reka bentuk rumah ini sesuai untuk anda yang tidak mempunyai kenderaan, di bahagian depan rumah anda boleh menggunakannya untuk menanam pelbagai jenis tanaman hiasan agar rumah kelihatan lebih cantik dan cantik.

6. Rumah jenis 36 bilik tidur

Rumah jenis 36 satu bilik ini sesuai untuk anda yang bujang, walaupun tidak menjadi masalah jika anda membina rumah ini kerana anda masih merasa selesa dengan konsepnya yang minimalis.

7. Rumah jenis 36 dengan taman

jenis reka bentuk rumah 36

Inspirasi reka bentuk kediaman ini sangat sesuai untuk anda yang bekerja dalam industri kreatif kerana konsepnya yang unik menjadikannya lebih selesa untuk merasa selesa di rumah, terutamanya ketika bekerja di rumah.

8. Jenis rumah 36 2 tingkat dengan garaj besar

Bagi anda yang suka mengumpulkan kereta, anda boleh menjadikan inspirasi untuk rumah jenis ini sebagai rujukan dengan konsep garaj yang luas.

9. Rumah dengan model bawah tanah

Model basement adalah model rumah yang mempunyai lantai ke bawah di mana tanah selalunya lebih rendah daripada permukaan jalan. Anda boleh menggunakan reka bentuk rumah ini jika ciri-ciri tanah lebih rendah daripada jalan.

10. Rumah moden dengan kolam renang

jenis reka bentuk rumah 36

Walaupun rumah anda minimalis, anda masih boleh membina kolam renang dengan reka bentuk ini. Tidak perlu diragukan lagi bahawa model rumah dengan kolam renang akan menjadikan rumah anda mewah.

Baca juga: Parabens Adalah: Bahan, Kegunaan dan Kesan

Ini adalah penjelasan mengenai contoh reka bentuk rumah kediaman jenis 36 yang boleh anda gunakan sebagai rujukan. Semoga bermanfaat!