Kad Kahwin Adalah: Penjelasan, Perbezaan dan Faedah

kad perkahwinan adalah

Kad perkahwinan adalah salah satu dokumen pelengkap untuk status perkahwinan. Ini sesuai dengan peraturan pemerintah Dunia resmi sejak 8 November 2018.

Era teknologi yang semakin canggih menuntut kemudahan urus niaga di semua bidang. Oleh itu, pemerintah Dunia mengeluarkan beberapa kejayaan baru, salah satunya adalah pelancaran kad kahwin.

Bukan hanya praktikal, kad perkahwinan juga disertakan dalam dokumen yang menyimpan maklumat pengguna terperinci berkaitan dengan status perkahwinan yang diakui oleh negara.

Definisi Kad Kahwin

kad perkahwinan adalah

Kad perkahwinan adalah salah satu dokumen pelengkap untuk status perkahwinan. Ini sesuai dengan peraturan pemerintah Dunia resmi sejak 8 November 2018.

Seperti kad pada amnya, kad perkahwinan adalah dalam bentuk kad tipis seperti kad e-ID sehingga mudah dibawa ke mana sahaja.

Kad perkahwinan dilengkapi dengan kod QR yang secara automatik apabila diimbas akan memaparkan data status perkahwinan lengkap termasuk nama penuh dan tarikh perkahwinan pasangan. Ini dapat membantu mengurangkan penipuan buku perkahwinan.

Perbezaan antara kad perkahwinan dan buku perkahwinan

kad perkahwinan adalah

Kemunculan kad kahwin telah menyebabkan anggapan bahawa buku perkahwinan akan dikeluarkan. Bagaimanapun, ini tidak benar.

Sebagai fungsinya, buku perkahwinan adalah dokumen penting mengenai status perkahwinan. Sementara itu, kad nikah adalah versi kecil dari buku perkahwinan yang dianggap lebih cekap sebagai bukti status perkahwinan.

Kad kahwin adalah satu bentuk inovasi dalam membina teknologi sistem maklumat pengurusan perkahwinan (SIMKAH).

Inovasi kad kahwin ini bertujuan untuk memudahkan pengurusan pentadbiran dan perbankan atau tujuan pendaftaran sivil lain yang memerlukan bukti status perkahwinan.

Faedah dan Faedah Kad Kahwin

1. Mudah dibawa ke mana sahaja

Ya, terutamanya jika bukan kerana bentuknya! Dengan ukuran 8.56 cm x 5.398 cm kad nikah yang baru dilancarkan oleh Kementerian Agama direka agar serupa dengan Kad Pengenalan Nasional (KTP).

Baca juga: Contoh Ceramah Ringkas Tentang Ibu Tercinta [TERKINI]

Tidak hairanlah, kad perkahwinan lebih mudah dibawa ke mana sahaja kerana tidak mengambil ruang dan masuk ke dalam dompet anda.

2. Tidak mudah rosak

Tidak seperti buku perkahwinan yang dicetak di atas kertas, kad perkahwinan dicetak seperti kad pada umumnya.

Dengan ini, anda tidak perlu risau lagi bahawa kad perkahwinan anda akan rosak sekiranya terkena air dan rosak kerana terkoyak.

3. Mempunyai kod QR

Terdapat banyak kes pemalsuan buku perkahwinan oleh individu tertentu.

Dengan adanya buku perkahwinan ini, kejahatan memalsukan status perkahwinan dapat dielakkan!

4. Pengganti KTP

Ternyata kad kahwin telah disatukan dengan nombor kediaman, anda tahu!

Dengan ini, jika anda lupa membawa KTP anda, kad nikah anda boleh dijadikan syarat untuk permohonan pentadbiran seperti membuka akaun bank atau syarat lain.

5. Memudahkan akses ke perkhidmatan KUA

Teknologi yang semakin canggih menuntut perkhidmatan yang lebih mudah dan praktikal.

Dengan adanya kad nikah, akses ke perkhidmatan KUA akan lebih mudah untuk diakses oleh orang ramai.

6. Boleh diganti sekiranya rosak atau hilang

Sekiranya kemudian kad perkahwinan anda rosak atau hilang, jangan repot-repot mengurusnya di sana sini. Cukup datang dan laporkan terus kepada KUA yang mengeluarkan kad perkahwinan untuk anda dan pasangan anda.

Semua perkhidmatan ini tentu saja percuma kerana ia penting berkaitan dengan sijil tempat tinggal anda.

Cara-cara Mendapatkan Kad Kahwin

Bagi anda yang sudah berkahwin, anda boleh segera membuat kad nikah dengan mengunjungi KUA secara langsung di mana anda dan pasangan mendapatkan buku perkahwinan.

Jangan lupa membawa buku perkahwinan sebagai syarat untuk memiliki kad perkahwinan ini.


Ini adalah penjelasan mengenai kad perkahwinan, perbezaan dan faedahnya. Semoga bermanfaat.