Tanda-tanda Awal Kehamilan atau Kehamilan Awal

tanda-tanda awal kehamilan

Tanda-tanda awal kehamilan termasuk haid yang tertunda, perubahan pada payudara dan puting, mual dan muntah dan diperincikan dalam artikel ini.

Sudah lewat haid tetapi tidak pasti adakah anda hamil atau tidak? Kerana tanda-tanda awal kehamilan yang paling umum adalah kitaran haid yang tertunda.

Untuk lebih memahami kehamilan awal ini, berikut adalah ciri-ciri kehamilan, dari yang paling biasa hingga jarang dialami oleh wanita.

Tanda-tanda kehamilan yang paling biasa bagi wanita

1. Haid lewat

Haid lewat adalah ciri kehamilan yang paling sering dialami oleh wanita. Ini kerana haid dan kehamilan bermula dari proses yang sama, iaitu penurunan telur dewasa dari ovari (ovari) ke rahim.

Perbezaannya adalah adanya atau ketiadaan sperma yang masuk untuk membuahi. Sekiranya ada, telur yang disenyawakan akan melekat pada dinding rahim dan terus berkembang menjadi bayi dalam masa 9 bulan. Walaupun tidak, telur akan keluar bersama dengan lapisan rahim keluar dari faraj yang biasanya disebut sebagai haid.

Sekiranya haid ditangguhkan selama 5-7 hari selepas hubungan seksual, ini dapat menunjukkan proses persenyawaan telah berlaku. Kemudian berkembang menjadi janin.

2. Perubahan payudara dan puting

Hormon wanita yang berubah dengan cepat selepas pembuahan yang menyebabkan payudara menjadi membesar, menyakitkan, mudah kesemutan dalam satu atau dua minggu.

Payudara akan terasa lebih kenyang dan lebih lembut dan kelihatan garis-garis urat di kawasan sekitar puting. Areola puting juga boleh berubah menjadi lebih gelap dan lebih lebar.

Baca juga: 15+ Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga (Tidak Mudah Mati)

Ciri-ciri kehamilan bermula pada kehamilan 4-6 minggu, sementara perubahan warna puting dan areola bermula sekitar minggu ke-11 kehamilan.

3.  Mual dan muntah

Mual atau mual pagi adalah salah satu tanda kehamilan yang paling terkenal. Seperti namanya, gejala ini biasanya muncul pada waktu pagi, tetapi tidak menolak bahawa rasa mual juga dapat dirasakan pada siang dan malam hari.

Mual biasanya bermula pada kehamilan 4-6 minggu, dan berakhir ketika kehamilan memasuki trimester kedua (13 atau 14 minggu).

4. Deria bau lebih sensitif

Menurut kajian dalam jurnal Frontiers in Psychology, kepekaan hidung terhadap bau meningkat secara mendadak semasa kehamilan.

5.  Pendarahan ringan dan kekejangan di perut

Dalam proses kehamilan, telur yang disenyawakan akan berkembang menjadi janin yang berpotensi dan melekat pada dinding rahim. Proses penyambungan boleh merosakkan beberapa saluran darah di dinding rahim dan menyebabkan pendarahan ringan atau bintik-bintik.

Tanda-tanda kehamilan biasanya berlaku antara 6-12 hari setelah telur disenyawakan. Pendarahan boleh muncul sebagai darah merah jambu atau coklat, atau kelihatan seperti darah haid sedikit.

Selain dari pendarahan ringan, wanita hamil pada amnya akan mengalami kekejangan di perut. Kekejangan ini serupa dengan kekejangan sebelum haid, tetapi lebih ringan.

6. Cepat lemah dan letih

Tanda kehamilan yang seterusnya adalah badan akan merasa lemah dan letih dengan lebih mudah. Ini kerana tahap hormon progesteron dalam badan meningkat.

7. Perubahan selera makan

Pada awal trimester, perubahan selera makan mula muncul.

Terdapat mereka yang mengalami penurunan selera makan kerana mereka harus menghadapi  penyakit pagi yang menyebabkan gejala mual dan muntah atau sebaliknya.

8. Sakit belakang

Lokasi kesakitan umumnya berpusat di punggung bawah. Tanda-tanda kehamilan ini disebabkan oleh kekejangan implantasi, kembung perut, dan sembelit pada awal kehamilan.

Baca juga: Kad Kredit: Penjelasan, Hak dan Kewajiban Pengguna

Ciri-ciri kehamilan muda yang kurang biasa bagi wanita

Walaupun tanda-tanda kehamilan yang disebutkan sebelumnya agak biasa bagi wanita, terdapat juga tanda-tanda kehamilan yang kurang biasa, termasuk: 

1. Mimisan atau gusi berdarah

Semasa trimester pertama, jantung bekerja lebih keras sehingga jumlah dan jumlah darah yang beredar di dalam badan meningkat. Peningkatan jumlah dan isipadu ini termasuk yang mengalir ke hidung dan mulut.

Lapisan hidung dan bahagian dalam gusi dipenuhi dengan saluran darah kecil yang rapuh dan mudah pecah. Oleh itu, aliran darah yang tiba-tiba dapat meruntuhkan dinding kapal, menyebabkannya pecah. Proses ini menghasilkan mimisan atau gusi berdarah, yang merupakan ciri khas hamil.

2.  Kencing lebih kerap

Hormon hCG yang dihasilkan pada minggu pertama kehamilan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke kawasan pelvis. Inilah yang menyebabkan wanita hamil cenderung membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.

3. Sembelit

Sembelit atau pergerakan usus yang tidak teratur juga boleh menjadi salah satu tanda kehamilan kerana peningkatan hormon progesteron. Apabila hormon progesteron tinggi, pergerakan usus menjadi lebih perlahan untuk mengedarkan makanan ke hujung dubur. Jadi najis lebih sukar dilalui.

4. Mood swing

Tanda kehamilan yang tidak disedari oleh banyak wanita adalah perubahan mood . Mood ibu-ibu yang hamil cenderung tidak stabil dan mudah turun naik kerana perubahan hormon.

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda kehamilan seperti ulasan di atas, ada baiknya anda segera memeriksa dengan paket ujian . Alat ini dapat memastikan kehamilan awal dan cukup tepat, sekitar 97-99 peratus, bukan hanya dengan melihat tanda-tanda yang dialami atau segera berjumpa doktor.