5 Cara Memperingati Hari Kemerdekaan yang Boleh Anda Lakukan

cara memperingati hari kemerdekaan

Cara untuk memperingati Hari Kemerdekaan adalah dengan memasang bendera merah dan putih, mengadakan pertandingan tujuh belas, dan sebagainya.

Hari Republik Kemerdekaan Sedunia atau ulang tahun RI adalah hari yang sangat istimewa untuk semua orang Dunia.

Bukan hanya istimewa, hari ini juga merupakan hari bersejarah kerana merupakan puncak kebangkitan bangsa di mana pada hari itu kita bebas dari segala jenis penjajahan dan ketidakadilan dari bangsa lain sehingga setiap tahun pada 17 Ogos, kita selalu mengingatinya.

Walaupun, sekarang kita sudah merdeka dan tidak lagi berhadapan dengan penjajahan, masih banyak masalah negara yang mesti diselesaikan.

Perkataan yang sering diucapkan adalah bahawa walaupun kita sudah mandiri, kita tidak benar-benar bebas kerana masih ada kerja rumah yang belum selesai seperti kemiskinan, pendidikan yang tidak setara, penjagaan kesihatan yang mahal dan banyak lagi. Selain semua itu, ada perkara unik dan menarik yang dapat kita lakukan dalam memperingati Hari Kemerdekaan Sedunia.

Semua orang bergembira ketika menyambut Hari Kemerdekaan Republik Indonesia, dari melakukan upacara bendera hingga menikmati pertandingan 17 Agustusan yang meriah. Selalu ada perkara unik yang dapat dilakukan dalam memperingati hari kemerdekaan.

Baiklah, di sini kami memberi anda 5 cadangan untuk memperingati hari kemerdekaan yang boleh anda lakukan.

1. Memasang Bendera Merah dan Putih

 Cara Memperingati Hari Kemerdekaan

Sebulan penuh dari awal bulan Ogos, kami memasang bendera merah dan putih di depan rumah sebagai tanda untuk memperingati Hari Kemerdekaan Republik Dunia dan menghargai kebaikan perjuangan para pahlawan.

2. Perlumbaan 17 Ogos

Pelbagai jenis pertandingan diadakan untuk merayakan Hari Kemerdekaan Republik Indonesia dan pertandingan hanya diadakan ketika saat kemerdekaan disambut, seperti pertandingan memanjat areca, makan keropok dan banyak lagi.

Baca juga: Fungsi Tulang Betis Manusia (Penjelasan PENUH)

Selain memperingati hari kemerdekaan, pertandingan ini dapat menghiburkan orang, bukan sahaja anak-anak, tetapi juga ibu bapa. Pertandingan ini juga dapat menjadikan hubungan antara penghuni menjadi lebih erat.

3. Majlis Bendera

 Cara Memperingati Hari Kemerdekaan

Upacara bendera pada 17 Ogos adalah istimewa, kerana selain memperingati hari kemerdekaan, ia mempunyai beberapa makna seperti memperingati jasa perjuangan pahlawan, memperkuat rasa persaudaraan, meningkatkan rasa cinta akan negara dan nasionalisme.

4. Pasang Hiasan Kemerdekaan

Kegiatan yang dapat dilakukan untuk memperingati hari kemerdekaan adalah dengan memasang hiasan khas kemerdekaan. Biasanya perhiasan ini menghiasi jalan-jalan di bandar dan desa, sementara rumah persendirian juga dihiasi dengan barang kemerdekaan seperti lampu dan pelbagai bendera.

Dekorasi khas untuk kemerdekaan termasuk memasang bendera merah dan putih di pinggir jalan, melukis pintu gerbang secara bergotong-royong, menghias jalan dengan lukisan dan memasang lampu berkelip.

5. Solat bersama

 Cara Memperingati Hari Kemerdekaan

Solat biasanya diadakan di beberapa kawasan di Dunia, yang bertujuan untuk mengucapkan terima kasih atas nikmat kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh para pahlawan untuk kemerdekaan negara Dunia.

Oleh itu, 5 cara yang boleh dilakukan untuk memperingati Hari Kemerdekaan Republik Dunia. Semoga bermanfaat!