50+ Petikan Hidup Motivasi Untuk Lebih Bersemangat

petikan motivasi

Petikan motivasi berikut mengandungi koleksi motivasi yang dapat meningkatkan semangat anda untuk menjalani dan memahami kehidupan.

Kehidupan manusia dipenuhi dengan ketidakpastian. Kadang-kadang ini menyebabkan patah hati, hilang semangat, bahkan kadang-kadang menyerah pada kehidupan mereka sendiri.

Berikut adalah beberapa petikan motivasi yang mungkin berguna untuk anda. Ayuh, lihat ulasan berikut.

1. Belajar dari Kegagalan

"Tidak apa-apa untuk meraikan kejayaan tetapi lebih penting untuk memperhatikan pelajaran kegagalan." - Bill Gates

"Tidak apa-apa untuk meraikan kejayaan tetapi yang lebih penting ialah memperhatikan pelajaran tentang kegagalan."

Melalui kegagalan kita dapat belajar mengapa sesuatu gagal. Supaya untuk usaha seterusnya kita lebih bersedia.

Selain itu, dengan gagal, kita telah berusaha untuk melatih diri kita secara mental bagaimana untuk bertindak balas terhadap kegagalan, sama ada untuk menyalahkan diri sendiri, orang lain, atau sekadar menerimanya dan bangun.

2. Tidak Benar Membuat Kesalahan

" Jangan takut untuk membuat kesilapan. Tetapi pastikan anda tidak melakukan kesalahan yang sama dua kali. " - Akio Morita

"Jangan takut untuk membuat kesilapan. Tetapi pastikan anda tidak melakukan kesalahan yang sama dua kali. "

Sama juga dengan kegagalan, tidak mengapa melakukan kesilapan. Namun, apabila kita mengetahui bahawa ada sesuatu yang salah, kita tidak seharusnya mengulangi kesalahan yang sama lagi. Kerana melakukan kesalahan yang sama pada kali kedua adalah pembelajaran yang sia-sia.

3. Percaya dengan Apa yang Anda Lakukan

Kenapa bimbang? Sekiranya anda telah melakukan yang terbaik, maka bimbang tidak akan menjadikannya lebih baik. " - Walt Disney

"Kenapa bimbang? Sekiranya anda telah melakukan yang terbaik, maka bimbang tidak akan menjadikannya lebih baik. "

Sekiranya kita tidak yakin dengan diri kita sendiri, bagaimana orang lain akan mempercayai kita? Jadi, mulai sekarang cuba berkomunikasi dengan diri sendiri dan percayalah kepadanya.

4. Suka Apa Yang Anda Lakukan

"Satu-satunya cara untuk melakukan kerja yang hebat adalah dengan menyukai apa yang anda lakukan. Sekiranya anda belum menjumpainya, terus cari. Jangan menetap. " - Steve Jobs

"Satu-satunya cara untuk melakukan pekerjaan yang hebat adalah dengan menyukai apa yang anda lakukan. Sekiranya anda belum menjumpainya, terus cari. Jangan berpuas hati. "

Melakukan sesuatu yang kita sukai sangat menyeronokkan. Ramai orang sering bercakap mengenai nafsu, kerana mereka memahami bahawa melakukan sesuatu yang tidak mereka sukai tidak akan memberikan hasil yang optimum.

Walaupun begitu, perkara terbaik yang boleh kita cuba adalah menyukai apa yang kita lakukan, walaupun pada mulanya sukar, anda boleh jika anda mencuba.

5. Berani mengambil risiko adalah strategi terbaik

"Risiko terbesar adalah tidak mengambil risiko. Di dunia yang berubah dengan sangat cepat, satu-satunya strategi yang dijamin gagal adalah tidak mengambil risiko. " - Mark Zuckerberg

"Risiko terbesar adalah tidak mengambil risiko. Dalam dunia yang berubah dengan cepat, satu-satunya strategi yang dijamin gagal adalah tidak mengambil risiko. "

Orang yang berjaya di seluruh dunia mengambil risiko. Semakin besar matlamat yang hendak dicapai, semakin besar risiko yang diterima. Jadi, mula mengambil risiko?

6. Terus berusaha

"Kejayaan bukan milik orang pintar. Kejayaan adalah milik mereka yang sentiasa berusaha. " - BJ Habibie

Tidak ada yang berjaya tanpa berusaha. Malah orang yang dilahirkan pintar memerlukan usaha untuk dapat memanfaatkan bakat mereka.

7. Bersyukur dengan apa yang anda ada

“Bersyukurlah dengan apa yang anda ada; anda akan mendapat lebih banyak. Sekiranya anda menumpukan perhatian pada apa yang tidak anda miliki, anda tidak akan pernah mencukupi, ” - Oprah Winfrey

“Bersyukurlah dengan apa yang anda ada; Anda akan mendapat lebih banyak. Sekiranya anda menumpukan perhatian pada apa yang tidak anda miliki, anda tidak akan pernah cukup.

Mencari apa yang tidak kita miliki akan melelahkan diri kita sendiri. Kerana selalu membuat kita mengejar sesuatu yang tidak ada di tangan kita.

Itulah sebabnya kita diajar untuk selalu bersyukur dengan sesuatu, dengan rasa syukur kita tahu apa maksudnya.

8. Kegagalan dalam Hidup adalah Semula Jadi

"Tidak mungkin hidup tanpa gagal dalam sesuatu, kecuali jika anda hidup dengan berhati-hati sehingga anda mungkin tidak pernah hidup sama sekali - dalam hal ini, anda gagal secara lalai." - JK Rowling

"Tidak mungkin hidup tanpa gagal dalam sesuatu, kecuali jika anda hidup dengan hati-hati sehingga anda mungkin juga tidak hidup sama sekali - dalam kes ini, anda gagal melalui pengabaian."

Petikan motivasi ini mengajar: tidak ada seorang pun di dunia ini yang tidak pernah gagal. Dan kegagalan adalah perkara yang sangat semula jadi. Dengan gagal kita tahu bahawa tidak ada proses yang cepat. Semua memerlukan peringkat proses yang tidak mudah dan sering membawa kepada kegagalan.

9. Cari Jalan Sendiri

“Bekerja keras dan cari cara berguna dan jangan cuba meniru kejayaan orang lain. Cari tahu bagaimana melakukannya untuk diri sendiri dengan diri sendiri. " - Harrison Ford

“Bekerja keras dan cari bagaimana berguna dan jangan cuba meniru kejayaan orang lain. Ketahui cara melakukannya untuk diri sendiri. "

Selalunya kita membandingkan orang lain dengan kehidupan kita sendiri. Sebenarnya, setiap manusia mempunyai sifat, latar belakang dan gaya hidup yang berbeza.

Cuba cari jalan anda sendiri, cara terbaik yang membuat anda selesa sehingga anda dapat menemui jalan kejayaan anda sendiri.

10. Berani Mempertaruhkan Hidup Anda

"Kehidupan yang tidak dipertaruhkan tidak akan pernah dimenangi." - Sutan Syahrir

Petikan motivasi ini mengajarkan: Seperti perlumbaan, kehidupan sering dianggap sebagai perlumbaan. Ada yang merasakan bahawa dengan melihat rakannya yang lain berjaya, dia seharusnya dapat mengejar kelewatannya dengan segera.

Ada juga yang dibimbing bahawa hari esok mesti lebih baik daripada diri sekarang, mesti mempunyai kemajuan yang jelas.

Kerana sesungguhnya, jika kita tidak mempertaruhkan nyawa kita, kita tidak akan mencapai kemenangan yang kita harapkan.

11. Ikut Hati Anda

"Saya tidak memperhatikan apa-apa pujian atau kesalahan orang lain. Saya hanya mengikut perasaan saya sendiri. " - Wolfgang Amadeus Mozart

"Saya tidak memperhatikan pujian atau kesalahan orang lain. Saya hanya mengikut perasaan saya sendiri. "

Petikan motivasi ini mengajarkan: Semua keputusan yang anda buat hanya boleh dibuat sendiri.

Oleh itu, jika anda benar-benar percaya bahawa anda telah melakukan apa yang menjerit, percayalah pada diri anda dengan mengikut hati anda.

12. Kegagalan adalah ketentuan untuk berjaya

"Kejayaan mewakili 1% kerja anda yang dihasilkan dari 99% yang disebut kegagalan." - Soichiro Honda

"Kejayaan mewakili 1% kerja anda yang dihasilkan dari 99% yang disebut kegagalan."

Petikan motivasi ini mengajar: Melalui banyak kegagalan, lebih banyak pelajaran dapat dipelajari untuk mencapai tujuan. Jadi, apa yang perlu kita lakukan apabila kita gagal adalah bangun dan mulakan semula.

13. Manfaatkan masa hidup anda

"Hidup seolah-olah kamu mati esok. Belajar seolah-olah anda hidup selamanya. " - Mahatma Gandhi

"Hidup seolah-olah kamu akan mati esok. Kaji seolah-olah kamu akan hidup selamanya. "

Petikan motivasi ini mengajar: Memahami kehidupan kadang-kadang membuat seseorang mengalami kekeliruan dengan dirinya sendiri. Hormati hidup anda, sekurang-kurangnya untuk diri sendiri.

14. Carilah Kebenaran, Bukan Andaian

"Jika kita mengusahakan anggapan bahawa apa yang diterima sebagai benar benar, maka tidak ada harapan untuk maju." - Orville dan Wilbur Wright

"Sekiranya kita beroperasi dengan anggapan bahawa apa yang diterima sebagai kebenaran adalah benar, maka akan ada sedikit harapan."

Petikan motivasi ini mengajar: Andaian akan tetap menjadi andaian. Sekiranya anda mempunyai matlamat besar, hiduplah dengan kebenaran, bukan dengan andaian atau justifikasi.

15. Percaya pada Diri

"Percayalah pada Diri Anda dan anda akan dapat dihentikan." - Tanpa nama

"Percayalah pada diri sendiri dan kamu tidak akan dihentikan."

Petikan motivasi ini mengajar kewajiban untuk mempercayai diri sendiri. Kenapa? Kerana inilah yang akan menjadikan anda orang yang kuat dan tidak pernah berputus asa.

Apabila anda mempunyai keyakinan diri yang tinggi, maka anda tidak teragak-agak untuk terus maju. Oleh itu, mari cuba mengurangkan rasa tidak selamat dengan mempercayai diri sendiri.

16. Lakukan apa yang menggembirakan anda

"Jangan tanya pada diri sendiri apa yang dunia perlukan, tanyakan pada diri sendiri apa yang membuatmu menjadi hidup. Dan pergi ke sana. Kerana apa yang dunia perlukan adalah orang-orang yang telah hidup ” - Harold Whitman

"Jangan tanya pada diri sendiri apa yang dunia perlukan. Tanyakan apa yang membuat anda hidup, kemudian kerjakan. Kerana apa yang dunia perlukan adalah orang yang bersemangat. "

Baca juga: 15+ Lukisan Wajah, Lanskap, Lakaran Bunga (Lengkap)

Petikan motivasi ini mengajar anda untuk mengetahui apa yang ada dalam diri anda. Fokus tenaga yang anda ada untuk menjadikan anda yang terbaik dalam bidang anda. Terokai minat anda dan lakukan apa sahaja yang membuat anda terus belajar. Belajar dari mana sahaja dan sesiapa sahaja supaya anda dapat mencari perkara baru yang berharga.

17. Jangan Menyerah Apa Yang Berlaku

"Jangan berputus asa ketika masih ada yang harus diberikan. Tidak ada yang benar-benar berakhir sehingga anda berhenti mencuba ” - Brian Dyson

"Jangan pernah berputus asa ketika anda masih dapat mencuba lagi. Tidak ada penghujung sehingga anda berhenti mencuba "

Petikan motivasi ini mengajarkan bahawa dalam menghadapi keputusasaan, kita sering ingin berhenti dan kemudian mulai menyerah.

Namun, menyerah bukanlah penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan semuanya kerana menyerah sama seperti berlari tetapi belum sampai ke garisan penamat.

Oleh itu, jangan berhenti mencuba sementara masih ada yang boleh anda lakukan. Tidak kira seberapa teruk keadaannya, kita masih mempunyai harapan untuk bangkit dan berusaha untuk sampai ke garisan penamat.

18. Cabaran dan Masalah Adalah Bahan Bakar Kejayaan

"Permata tidak dapat digilap dengan gesekan, atau manusia tidak disempurnakan tanpa cobaan" - Peribahasa Cina

"Permata tidak dapat digilap tanpa geseran, tidak juga dapat berjaya tanpa cabaran" - Peribahasa Cina

Petikan motivasi ini mengajarkan bahawa tidak ada apa-apa di dunia ini tanpa cabaran dan masalah. Semakin besar matlamat yang akan kita capai, semakin besar cabaran dan masalah.

Oleh itu, hadapi cabaran dan masalah dengan baik kerana itulah ketentuan anda untuk mendapat pengalaman terbaik dalam hidup anda.

Jangan mudah mengeluh dan lihat sisi baik dalam masalah yang anda hadapi. Semakin banyak masalah yang anda hadapi, semakin banyak kemampuan anda untuk bersikap dan mengembangkan diri untuk berjaya.

19. Keluar dari zon selesa anda

" Sekiranya anda menginginkan sesuatu dalam hidup anda, anda tidak pernah memilikinya. anda mesti melakukan sesuatu, anda tidak pernah melakukan ” - JD Houston

"Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang belum pernah dimiliki dalam hidup anda. Anda mesti melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelumnya "

Petikan motivasi ini mengajarkan bahawa zon selesa selalu membuat orang merasa seperti tidak mahu pergi ke mana pun sehingga orang akan terjebak di dalamnya. Keadaan ini menyukarkan orang untuk membuat kejayaan baru dalam hidup kerana mereka berada di zon selesa mereka.

Oleh itu, keluar dari zon selesa anda, lakukan sesuatu yang baru sehingga anda mencari jalan untuk mencapai matlamat anda.

20. Masalah Memberi Kekuatan

"Di mana tidak ada perjuangan, tidak ada kekuatan" - Oprah Winfrey

"Di mana tidak ada perjuangan, tidak ada kekuatan"

Apabila ada perjuangan, anda merasa putus asa. Namun, harap maklum bahawa dari masalah inilah yang memberi anda kekuatan. Belajar menjadi kuat dalam menghadapi masalah akan menjadikan anda kuat.

21. Setiap Orang Memerlukan Kesabaran

"Jangan berputus asa. Perkara hebat memerlukan masa. Bersabarlah ” - Tanpa Nama

"Jangan berputus asa. Perkara besar memerlukan masa. Bersabarlah "

Kadang kala jika kita sering mengeluh dengan rakan, nasihat yang sering kita dengar adalah, "bersabarlah ..."

Petikan motivasi mengajar bahawa tidak ada yang salah dengan ini, kerana sesungguhnya ketika kita menghadapi sesuatu, kita mesti menghadapinya dengan sabar.

Hasil kesabaran akan membuahkan hasil dengan baik pada akhirnya. Kerana sebenarnya, tidak ada yang kita lakukan sia-sia.

22. Bersikap Optimis

"Optimisme adalah kepercayaan yang membawa kepada pencapaian." - Helen Keller

"Optimisme adalah iman yang membawa anda ke prestasi."

Dalam mencapai matlamat, optimisme adalah kekuatan untuk terus berusaha. Sikap optimisme akan mencegah anda merosot untuk kembali bangkit. Optimisme membuat kita percaya, dengan terus mencuba akan membantu kita mencapai matlamat.

23. Jadilah Diri yang Lebih Baik

"Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain. Bandingkan diri anda dengan orang itu semalam. " - Tanpa nama

"Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain. Bandingkan diri anda dengan orang semalam. "

Selalunya kita membandingkan diri kita dengan orang lain. Walaupun setiap pencapaian dan usaha kita berbeza dengan pencapaian mereka. Mulai sekarang, bandingkan diri anda dengan diri anda pada masa lalu. Adakah lebih baik sekarang? Dengan cara itu, kita boleh berusaha menjadi lebih baik esok.

24. Lakukan yang terbaik dari sekarang

"Lakukan sesuatu hari ini yang akan diucapkan terima kasih pada masa depan anda." - Tanpa nama

"Lakukan sesuatu hari ini yang akan mengucapkan terima kasih untuk masa depan."

Sekiranya ada yang boleh anda lakukan sekarang, maka lakukanlah. Fokus pada perkara penting seperti belajar perkara baru, melabur, membuka perniagaan, dan sebagainya. Manfaatkan masa sekarang agar tidak ada penyesalan di masa depan.

25. Proses Penting

"Sementara itu, cara untuk mendapatkan hasilnya lebih penting daripada hasilnya sendiri." - Tan Malaka

Selalunya orang hanya mementingkan hasil akhirnya. Walau bagaimanapun, tanpa memahami dan menghargai proses itu, seseorang tidak akan mengetahui seberapa baik proses itu daripada hasilnya. Proses mempunyai jangka masa yang lebih lama daripada hasil. Melalui proses itu, kita melalui kegagalan, pembelajaran, gangguan, gangguan, sokongan yang mana yang lebih bermakna daripada sekadar hasil.

26. Tolak Diri

"Doronglah dirimu, kerana tidak ada orang lain yang akan melakukannya untukmu." - Tanpa nama

"Doronglah diri kamu, kerana tidak ada orang lain yang akan melakukannya untukmu."

Doronglah diri anda untuk terus berjalan, jadilah orang yang lebih baik, dan perkara baik yang lain. Jangan sekali-kali bergantung atau berharap pada orang lain kerana tidak ada yang akan mendorong anda maju selain dari diri sendiri.

27. Capai Matlamat Anda

"Jika rancangannya tidak berhasil, ubah rancangannya. Tetapi tidak pernah menjadi matlamat. " - Tanpa nama

"Sekiranya rancangan anda tidak berjalan, ubahlah rencana, bukan tujuannya."

Setiap orang mesti mempunyai matlamat (" matlamat ") yang ingin dicapai. Untuk mencapai tujuan ini, sudah tentu perlu membuat pelbagai rancangan atau reka bentuk jalan raya. Sekiranya rancangan pertama yang dilaksanakan tidak berjalan lancar, maka ubah dan buat rancangan baru. Jangan sekali-kali mengubah matlamat anda hanya untuk memadankan "jalan".

28. Jadilah Pemenang

" Pemenang adalah pemimpi yang tidak pernah berputus asa ." - Nelson Mandela

"Pemenang adalah pemimpi yang tidak pernah berputus asa."

Sekiranya anda ingin menjadi pemenang, maka jangan pernah berputus asa. Menyerah pada keadaan bukanlah jalan penyelesaian. Berjuang dan cari jalan supaya anda sampai ke garisan penamat dengan cepat.

29. Semua Impian Dapat Dicapai

" Sekiranya anda dapat memimpikannya, anda boleh melakukannya. "- Tanpa Nama

"Sekiranya anda dapat memimpikannya, anda boleh melakukannya."

Mempunyai banyak impian besar? Tiada masalah. Sekiranya anda dapat mengimpikannya, anda pasti dapat mencapainya. Jangan pernah pesimis dan jangan lupa memasukkan doa dalam setiap impian anda.

30. Impian menjadi kenyataan

"Semua impian kita dapat menjadi kenyataan, jika kita memiliki keberanian untuk mengejarnya." - Walt Disney

"Semua impian kita dapat menjadi kenyataan, jika kita memiliki keberanian untuk mengejarnya."

Setiap orang mempunyai impian, begitu juga anda. Jangan sesekali ragu dan pesimis dalam mencapai impian anda kerana jika ada niat dan keberanian, cepat atau lambat anda akan mencapai impian ini.

31. Jadilah yang Terbaik

"Apa pun anda, jadilah yang baik." - Abraham Lincoln

"Apa pun anda, jadilah yang terbaik."

Di mana sahaja, bila-bila masa, dan dengan siapa sahaja anda sekarang masih yang terbaik. Terbaik dalam menjalankan tugas, bersikap terbaik, dan terbaik dalam menangani pelbagai masalah. Sekiranya semua itu telah dilakukan, tidak mustahil anda juga akan mendapat hasil yang terbaik.

32. Tidak ada yang mustahil

"Mustahil hanya pendapat." - Paulo Coelho

"Mustahil hanya pendapat."

Kata mustahil adalah pendapat yang sering diucapkan oleh pesimis yang hanya suka tinggal di zon selesa mereka. Oleh itu, bagi anda yang ingin berjaya dan maju, jangan sekali-kali memasukkan perkataan " mustahil" dalam kamus peribadi anda.

33. Tidak Ada Kehidupan yang Buruk

"Ingat, ini hanyalah hari yang buruk, bukan kehidupan yang buruk" - Tanpa Nama

"Ingat, itu hanya hari yang buruk, bukan kehidupan yang buruk"

Sekiranya satu perkara buruk berlaku kepada anda hari ini, jadikanlah pelajaran itu. Jangan sekali-kali menganggap bahawa semuanya berlaku kerana hidup anda selalu bernasib baik. Jangan sesekali membuat perkara kecil untuk menyalahkan hidup anda kerana Tuhan tidak pernah memberikan kehidupan yang buruk bagi umat-Nya.

34. Jangan cepat berpuas hati dengan apa yang anda dapat

"Sekiranya kita terus melakukan apa yang kita lakukan, kita terus berusaha mendapatkan apa yang kita dapat" - Stephen R. Covey

"Sekiranya kita terus melakukan apa yang kita lakukan, kita juga akan terus mendapatkan apa yang kita dapat"

Apabila kita terus melakukan sesuatu atau kerja yang biasanya dilakukan. Kemudian, kita juga akan mendapat hasil yang sama dengan apa yang biasanya diperoleh. Oleh itu, apabila anda menginginkan sesuatu yang lebih atau tidak berpuas hati dengan apa yang anda dapat sekarang, segera lakukan sesuatu yang berbeza.

35. Capai Kejayaan Anda

"Kejayaan tidak hanya menemui anda. Anda mesti keluar dan mendapatkannya ” - Tanpa Nama

"Kejayaan tidak menemui anda. Anda mesti keluar dan ambil "

Semua orang pasti ingin berjaya. Namun, kejayaan tidak dapat diperoleh secara percuma, ia memerlukan usaha untuk mendapatkannya. Oleh itu, jangan hanya menunggu dan berharap kejayaan datang kepada anda. Lakukan sesuatu, berusaha dengan bersungguh-sungguh, dan capai kejayaan itu.

36. Sentiasa Berfikir Positif dan Bersyukur

"Mulakan setiap hari dengan pemikiran positif dan hati yang bersyukur" - Roy T. Bennett

"Mulakan setiap hari dengan fikiran positif dan hati yang bersyukur"

Tidak ramai orang menyedari betapa pentingnya perkara ini. Kerana apabila anda memulakan hari anda dengan fikiran positif dan hati yang bersyukur, semuanya akan terasa lebih ringan. Ketika banyak rintangan berada di depan, hati masih dapat merasakan kebahagiaan.

37. Jangan Biarkan Orang Lain Merebut Impian Anda

"Bangunlah impian kamu sendiri, atau orang lain akan mengupah kamu untuk membangun impiannya" - Farrah Gray

"Bangunlah dan jadikan impianmu menjadi kenyataan atau orang lain akan menyewa kamu untuk membina impian mereka"

Sekiranya anda mempunyai impian, cubalah untuk selalu mencapainya. Tidak kira betapa kecilnya impian itu, ia pasti akan memberi makna tersendiri dalam hidup. Jangan sesekali putus asa untuk impian anda

Baca juga: Adat: Definisi, Fungsi dan Dasar [PENUH]

38. Jangan Banyak Mendengar Perkataan Orang Lain

"Jangan biarkan suara pendapat orang lain menenggelamkan suara dalamanmu sendiri" - Steve Jobs

"Jangan biarkan pendapat orang lain menenggelamkan suara dalamanmu"

Ramai di antara kita masih sering mendengar kata-kata atau pendapat orang lain. Sering kali, pendapat ini mempengaruhi diri sendiri sehingga apa yang dilakukan tidak sesuai dengan hati seseorang. Kerana terlalu sering mendengar pendapat orang lain tentu tidak baik.

39. Bersikap Sopan dan Baik dalam Hidup

" Perlakukan semua orang dengan sopan, bahkan mereka yang kasar kepada anda. Bukan kerana mereka baik, tetapi kerana kamu ” - Peribahasa Cina

"Bersikap sopan kepada siapa pun, bahkan mereka yang kasar kepada anda. Bukan kerana mereka layak diperlakukan dengan baik, tetapi kerana mereka adalah orang yang baik ”- Peribahasa Cina

Bersikap ikhlas kepada orang lain tanpa diskriminasi akan memberi anda ganjaran besar pada masa akan datang, mungkin berkali-kali. Sekiranya anda ingin mengalami tindakan positif dalam hidup, bersikap sopan dan bersikap baik dalam hidup sesiapa sahaja. Ingatlah bahawa tingkah laku yang baik akan menggambarkan keperibadian yang baik juga.

40. Dengarkan dan Sentiasa Beri Perhatian Penuh Anda dalam Hidup

"Kaedah paling asas dan kuat untuk berhubung dengan orang lain adalah dengan mendengar. Dengar sahaja. Mungkin perkara paling penting yang pernah kita berikan adalah perhatian kita ” - Rachel Naomi Remen

“Cara paling asas dan kuat untuk berhubung dengan orang lain adalah dengan mendengar. Dengar sahaja. Mungkin perkara yang paling penting yang dapat kita berikan kepada orang lain adalah perhatian kita "

Sekiranya anda ingin menjadi orang yang istimewa dalam hidup, cubalah belajar untuk menjadi pendengar yang baik. Dengarkan dan fahami semua orang yang memberitahu dan bercakap dengan anda dan sentiasa memberi perhatian. Ini akan membuatkan mereka merasa dijaga dan dihargai. Menjadi pendengar dan pemerhati yang baik akan membuat anda belajar banyak perkara dan disukai oleh banyak orang di mana sahaja anda berada.

41. Pukul Tabiat Buruk dan Kembangkan Tabiat Baik

“Mula-mula kita membentuk tabiat dan kemudian membentuk kita. Menakluk tabiat buruk anda, atau akhirnya mereka akan menaklukkan anda ” - Dr. Rob Gilbert

"Pertama kita membentuk tabiat dan kebiasaan akan membentuk kita. Kalahkan tabiat buruk anda, atau mereka akan mengalahkan anda "

Tabiat buruk bermula dari peluang mudah yang terus datang hingga akhirnya menjadi kebiasaan. Apabila tabiat buruk terbentuk, secara konsisten ia akan menjadikan hidup anda lebih teruk. Sama halnya dengan kebiasaan yang baik, jika anda telah menemukan dan menjalankan kebiasaan yang dapat meningkatkan kualiti hidup, maka ia akan terus menjadikan hidup anda lebih positif.

42. Hentikan Hanya Ketika Anda Mengalahkan Cabaran

“Ini seperti gusti bergulat. Anda tidak berhenti ketika anda letih, anda berhenti ketika gorila letih. " - Robert Strauss

"Ini seperti bergulat dengan gorila. Anda tidak berhenti ketika anda letih, anda berhenti ketika gorila letih "

Apabila anda merasa putus asa atau letih menghadapi masalah dengan anda, ingatlah untuk tidak pernah berputus asa sebelum diselesaikan. Beristirahatlah tetapi jangan berputus asa untuk masalah anda. Sekiranya anda terus fokus mencari jalan keluar untuk masalah ini, anda akhirnya akan menang.

43. Sentiasa Buat Perubahan Kecil untuk Lebih Baik

“Kembangkan kelebihan kemenangan. Perbezaan kecil dalam prestasi anda boleh menyebabkan perbezaan besar dalam hasil anda ” - Brian Tracy

"Kembangkanlah sikap untuk selalu menjadi lebih baik. Membuat perbezaan kecil dalam tindakan akan membuat perbedaan besar dalam hasil. "

Perubahan sekecil apa pun yang anda buat selama ia menjadi lebih baik akan membantu hidup anda menjadi lebih baik. Melakukan perubahan kecil secara berkala dan dengan usaha yang tulen akan membuat perbezaan yang lebih besar bagi hidup anda daripada tidak melakukan perubahan sama sekali. Ingat bahawa tindakan sekecil apa pun yang menjadikan hidup anda lebih positif akan memberi impak besar pada masa akan datang.

44. Pengampunan Menjadikan Anda Orang yang Lebih Kuat

“Yang lemah tidak akan pernah memaafkan. Pengampunan adalah sifat yang kuat. "Mahatma Gandhi

“Orang-orang yang lemah tidak dapat memaafkan. Pengampunan adalah ciri orang yang kuat "

Petikan motivasi ini mengajarkan: Sikap memaafkan mereka yang telah menzalimi kita adalah sikap yang dimiliki oleh orang yang mempunyai perwatakan yang kuat. Tindakan memaafkan adalah tindakan seseorang melupakan kesalahan orang lain.

Dengan memaafkan, kita meringankan akal, tenaga, dan masa kita. Dendam atau kebencian adalah sesuatu yang dapat menghalang kemajuan kita dalam kehidupan.

Jangan berdiam diri dan berfikir bahawa masa akan menyembuhkan hati yang terluka, kerana anda adalah satu-satunya yang berhak melupakan dan memaafkan sesiapa yang menzalimi anda. Berbangga dengan diri sendiri sekiranya anda dapat memaafkan orang lain kerana pengampunan adalah tindakan yang kuat.

45. Keraguan adalah Musuh Terbesar dalam Mencapai Impian

"Satu-satunya had untuk merealisasikan hari esok adalah keraguan kita hari ini. Marilah kita maju dengan iman yang kuat dan aktif ” - Franklin Roosevelt

"Satu-satunya had untuk mencapai impian kita adalah keraguan kita tentang hari ini. Marilah kita maju dengan keyakinan yang aktif dan kuat "

Petikan motivasi ini mengajarkan: Keraguan adalah musuh utama kejayaan. Selalunya sebagai manusia kita merasa normal kerana kita tidak dapat menjelaskan keraguan dalam fikiran kita.

Untuk menjadi juara, kita perlu membiasakan akal kita untuk menjadi kekuatan yang tidak terkalahkan. Sentiasa berfikir positif dan lakukan tindakan dalam fikiran anda tanpa mengira hasilnya.

Jangan membuat keraguan berfikir sebagai had anda untuk mengembangkan diri dan membuat pencapaian dalam hidup.

46. Nikmati dan Hargai Perubahan dalam Hidup

"Perubahan menyakitkan. Itu membuat orang tidak aman, keliru, dan marah. Orang mahu perkara menjadi sama seperti dulu, kerana itu menjadikan hidup lebih mudah ” - Richard Marcinko

"Perubahan itu menyakitkan. Ini menyebabkan orang merasa tidak selamat, keliru dan marah. Orang menginginkan perkara seperti sebelumnya, kerana mereka mahukan kehidupan yang mudah "

Petikan motivasi ini mengajar: Perubahan adalah sesuatu yang kadang-kadang menakutkan, membuat kita tidak selesa, keliru, dan sukar untuk menyesuaikan diri.

Namun, perubahan perlu dilakukan sekiranya anda ingin berkembang menjadi orang yang lebih baik dan berdaya tahan.

Selalunya perubahan persekitaran menjadi salah satu faktor utama mengapa perubahan kadang-kadang berlaku tanpa kita sedari dan kita dituntut untuk menjadi seseorang yang mampu menyesuaikan diri.

Ubah sekarang selagi anda mempunyai masa, fokuskan perhatian anda pada hukuman yang akan anda terima pada masa akan datang jika anda tidak mengambil tindakan sekarang.

47. Bersyukur dan Hargai Perkara yang Anda Miliki

"Jangan anggap hal-hal yang paling dekat di hati kamu. Berpeganglah kepada mereka seperti yang anda lakukan dengan hidup anda, kerana tanpa mereka, hidup tidak bermakna ” - Peribahasa Cina

"Jangan anggap hal-hal yang paling dekat dengan hatimu. Rangkul mereka sama berharga dengan hidup anda, kerana tanpa mereka hidup tidak ada artinya ”- Peribahasa Cina

Sentiasa hormat dan jangan memandang rendah perkara terdekat yang anda miliki seperti ibu bapa, saudara terdekat, atau rakan terdekat anda. Tanpa sokongan dan kehadiran mereka, hidup anda mungkin menjadi kosong.

Jangan lupa bahawa kejayaan dan kenikmatan hidup hanya dapat dicapai kerana sokongan orang di sekeliling anda. Sentiasa menghargai keberadaan mereka dan memberi perhatian semasa anda masih boleh.

48. Lakukan Lebih Banyak dan Dengan sepenuh hati

"Orang yang melakukan lebih banyak daripada yang dibayar akan segera dibayar lebih banyak daripada yang dia lakukan" - Napoleon Hill

"Dia yang melakukan lebih banyak daripada apa yang dibayar akan dibayar lebih banyak daripada apa yang dia lakukan."

Sentiasa bersedia bekerja dan bukannya apa yang dibayar kepada anda sekarang, maka anda akan memperoleh banyak hasil pada masa akan datang.

Buat komitmen bermula hari ini untuk sentiasa memberikan yang terbaik, tidak kira apa yang anda lakukan setiap hari.

49. Ambil Risiko, Mimpi Lebih Besar, dan Harapkan Lebih Besar

"Risiko lebih banyak daripada yang difikirkan lain adalah selamat. Penjagaan lebih banyak daripada yang difikirkan lain adalah bijak. Mimpi lebih banyak daripada yang difikirkan lain adalah praktikal. Mengharapkan lebih banyak daripada yang difikirkan lain adalah mungkin ” - Claude T. Bissell

"Ambil risiko lebih besar daripada orang lain yang menganggapnya selamat. Beri perhatian lebih kepada apa yang difikirkan bijak oleh orang lain. Bermimpi lebih banyak daripada yang difikirkan masuk akal oleh orang lain "

Claude T. Bissell mengajar kita untuk selalu ingat untuk memulai hari anda dengan sikap semangat, semangat, dan dengan fikiran positif dalam menyambut cabaran hidup.

Ambil risiko yang lebih besar dengan menumpukan pada peluang yang ada di depan mata anda. Beri perhatian dan layanan terbaik anda kepada yang memerlukan.

Jangan lupa untuk bermimpi besar agar anda sentiasa mempunyai matlamat yang kuat untuk apa yang anda mahukan dan berharap anda akan terus berjaya dalam setiap tindakan.

50. Berhentilah Menyalahkan Segala-galanya

"Semua yang disalahkan adalah membuang masa. Tidak kira berapa banyak kesalahan yang anda dapati dengan yang lain, dan tidak kira berapa banyak yang anda salahkan, itu tidak akan mengubah anda ” - Wayne Dyer

“Menyalahkan adalah membuang masa. Tidak peduli seberapa besar kesalahan yang anda lakukan pada orang lain, dan tidak kira berapa banyak anda menyalahkan mereka, itu tidak akan mengubah anda "

Menyalahkan orang lain atau sesuatu yang di luar kawalan kita adalah sikap yang dapat menghentikan kemajuan kita.

Fokus untuk menerima masalah di tangan, berhenti menyalahkan orang lain kerana itu tidak akan mengubah anda menjadi orang yang lebih baik. Menurut Wayne Dyer, pencarian pembenaran dalam kehidupan ini sia-sia.

Cobalah untuk berkomitmen untuk memikul tanggungjawab sepenuhnya untuk hidup anda dan hadapi setiap masalah dengan yakin.


Itulah tinjauan kata atau petikan motivasi yang mungkin memberi anda manfaat hari ini. Jangan lupa bersyukur hari ini.