Mengetahui jenis darah dapat menyelamatkan nyawa seseorang

Adakah anda pernah menonton filem Superhero? atau anda peminat MARVEL. Tidak pernah terbayang betapa indahnya menjadi wira. Anda menyelamatkan nyawa seseorang, membuat keluarganya tersenyum lagi.

Tetapi lupakan kerana ia hanyalah FILM.

Tapi tunggu, anda boleh menjadi pahlawan di dunia nyata, tetapi tidak dengan memanjat tembok, terbang dengan jubah, atau menyusut seperti semut hehehee

Jawapannya adalah dengan mengetahui jenis darah anda. Haaaaaaa betul-betul? sangat mudah. Jadi ada saintis yang sangat berguna, terutama dalam bidang perubatan. Dia berjaya menyelesaikan masalah yang telah lama menjadi persoalan besar ketika itu. Mari berkenalan dengan saintis ini. Lalu apa ceritanya? lihat sahaja artikel ini

Hasil gambar untuk kertas dinding jenis darah

Dalam Biologi, saat ini kita sudah biasa dengan beberapa Sistem Pengelasan Darah, contohnya sistem ABO dan Rhesus (Rh). Terdapat seorang saintis yang sangat dipercayai berjaya mengklasifikasikan jenis kumpulan darah pada manusia dan berjaya menemui faktor Rhesus (Rh) dalam darah. dengan usaha ini, orang dapat melakukan proses pemberian darah dari penderma kepada penerima (penerima) atau biasa dikenali sebagai Transfusi Darah dengan selamat dan tidak sembarangan dalam pemindahan darah. Siapa saintis yang dikreditkan? dia Karl Landsteiner.

Hasil lukisan untuk Karl Landsteiner

Karl Landsteiner adalah seorang saintis Austria yang lahir pada 14 Jun 1868, meninggal pada 26 Jun 1943 pada usia 75 tahun. Ini adalah watak yang mendapati bahawa darah manusia terbahagi kepada 4 jenis, yang kini dikenali sebagai kumpulan darah A, B, AB, dan O. sistem kumpulan darah ini pertama kali ditemui pada tahun 1901. (sumber: www.wikipedia.org)

Oleh itu, bagaimana Karl Landsteiner menemui dan mengklasifikasikan jenis kumpulan darah pada manusia yang kemudiannya dapat digunakan dalam aktiviti pemindahan darah?

Baca juga: Fungsi Usus Kecil (Penjelasan Penuh + Gambar)

Pada masa itu, saintis kami penasaran, mengapa pada saat melakukan transfusi darah, ada beberapa pasien yang menjalani transfusi yang berjaya, tetapi ada juga pesakit yang meninggal ketika transfusi dilakukan. Sekiranya semua darah sama, mengapa beberapa transfusi berfungsi, dan ada yang tidak? Hasil penyelidikannya untuk menjawab soalan-soalan ini kemudian membuat Karl Landsteiner memenangi Hadiah Nobel pada tahun 1930. (sumber: www.zenius.net)

Jenis darah adalah sistem klasifikasi darah berdasarkan kehadiran atau ketiadaan antigen tertentu (agglutinogen) di permukaan sel darah merah (eritrosit). Antigen adalah molekul yang menyebabkan pembentukan antibodi (agglutinin). Sekiranya seseorang mempunyai antigen A dalam sel darah merah mereka, plasma darah akan membentuk aglutinin B atau biasanya dikenali sebagai anti-B, orang tersebut mempunyai kumpulan darah A. Sebaliknya, jika ada antigen B, orang tersebut adalah golongan darah B dan mempunyai aglutinin A atau anti –A. Sementara itu, orang yang mempunyai antigen A dan B, mereka tidak mempunyai anti-A atau anti-B, dan jenis darah mereka adalah AB. Sebaliknya, jika tidak ada antigen A dan B dalam sel darah merah, plasma darah mengandungi aglutinin A dan B atau anti-A dan anti-B, orang tersebut mempunyai golongan darah O.

Karl Landsteiner juga mendapati faktor darah Rhesus (Rh) sebagai penyempurnaan penemuannya. Seperti jenis darah, Rhesus Factor juga merupakan faktor penting yang mesti dipertimbangkan ketika melakukan perjalanan darah. Tidak berpuas hati dengan itu, para saintis kami juga berjaya menemui virus polio.

Setelah berjaya mengklasifikasikan kumpulan darah dan menemui faktor Rhesus, saintis kami mengembangkan penemuannya melalui kaedah Transfusi Darah dan usahanya tidak sia-sia. Karl Landsteiner berjaya melakukan Transfusi Darah tanpa mencederakan pesakit untuk pertama kalinya pada tahun 1907.

Baca juga: Percutian Ingin Selesai tetapi Masih Malas? Inilah petua!

Apa yang perlu dipertimbangkan dalam perjalanan darah adalah untuk menghindari pembekuan antigen dan aglutinin antara penderma (pemberi) dan penerima (penerima). Biasanya pembekuan ini berlaku kerana darah dipindahkan secara berbeza. Walaupun banyak yang mengatakan bahawa darah O dapat menderma ke mana-mana jenis darah dan juga darah AB yang dapat menerima apa-apa jenis darah, masih sangat penting untuk diperhatikan bahawa lebih baik dalam Transfusi Darah, jenis darah penderma harus sama dengan jenis darah penerima.

Nah, pengetahuan mengenai kumpulan darah ABO dan faktor rhesus ini adalah pemberian dan penerimaan darah antara manusia (pemindahan darah). Seperti yang saya katakan dalam tajuk artikel ini, mengetahui jenis darah dapat menyelamatkan nyawa seseorang, nampaknya anda sudah mengetahui sebabnya. Kerana dengan mengetahui jenis darah anda, anda dapat menderma darah anda kepada orang-orang yang memerlukan. Tidak jarang kita dapati orang yang kekurangan darah, seperti mengalami pendarahan berat akibat kemalangan, peperangan, kelahiran anak, untuk pembedahan atau penyakit pendarahan dapat dibantu dengan menambahkan darah ke tubuh pesakit, sehingga seseorang dapat dibantu dan kembali menjalani kehidupan yang bahagia. yeeeeee. Adakah anda bersedia untuk menjadi superhero seterusnya?

Itu sahaja dan terima kasih banyak dan kekurangannya maafkan, saya cuba sedaya upaya untuk berkongsi dengan anda semua. Semoga bermanfaat. Jangan lupa DONOR ...


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif