Puasa Isnin Khamis: Niat, Solat Berbuka Puasa, dan Keutamaannya

Isnin berpuasa Khamis

Puasa Isnin Khamis adalah puasa sunnah yang sangat digalakkan oleh Rosullullah. Niat puasanya berbunyi: Nawaitu sauma yaumal itsnaini sunnatan lillahi taa'ala '

Puasa menahan lapar dan dahaga dari matahari terbit hingga terbenamnya matahari. Puasa sering ditafsirkan sebagai menahan emosi atau nafsu kita, bukan hanya menahan lapar dan dahaga, tetapi juga menafsirkan rasa syukur atas rezeki yang telah disediakan oleh Allah SWT.

Kadang kala, banyak dari kita salah faham bahawa jika kita berpuasa kita akan mengalami penurunan daya tahan terhadap daya tahan.

Pernyataan itu salah, tepat dengan berpuasa, badan kita berhenti sebentar untuk tidak memakan makanan selama kira-kira 12-14 jam, ketika kita berpuasa, tubuh itu sendiri akan mengalami pertumbuhan semula sel, yang bermaksud badan kita mempunyai peluang untuk memulihkan sel mereka.

Sehingga dapat menguatkan sel-sel imun badan. Di samping itu, ketika kita berpuasa, badan kita menghilangkan bahan kimia di dalam badan, sama ada hasil metabolisme dari makanan atau bahan pencemar di udara atau sebagainya. Supaya puasa dapat bermanfaat untuk menguatkan ketahanan terhadap daya tahan tubuh.

Selain berpuasa di bulan Ramadhan, yang wajib bagi semua umat Islam, puasa sunnah juga dilakukan oleh Rasulluah SAW, salah satu contohnya adalah berpuasa pada hari Isnin dan Khamis.

Terdapat beberapa perkara yang menjelaskan bahawa berpuasa pada hari Isnin dan Khamis dikategorikan sebagai puasa sunnah kerana, salah satunya ialah hari Isnin adalah hari Rasulluah SAW dilahirkan.

Oleh itu, adalah wajar kita sebagai umat nabi Muhammad SAW melaksanakan apa yang disyariatkan seperti berpuasa pada hari Isnin dan Khamis, untuk niat seperti berikut:

isi kandungan

 • Bacaan Niat Puasa Sunat Isnin
 • Bacaan Niat Puasa Sunnah Khamis
 • Solat Iftar
 • Keutamaan Berpuasa Isnin dan Khamis
Baca juga: Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

Bacaan Niat Puasa Sunat Isnin

berhasrat untuk berpuasa Isnin Khamis

'Nawaitu sauma yaumal itsnaini sunnatan lillahi taa'ala'

Maksudnya: Saya berniat untuk berpuasa pada hari Isnin, sunnah kerana Allah Ta'ala.

Bacaan Niat Puasa Sunnah Khamis

'Nawaitu sauma yaumal khomiisi sunnatan lillahi taa'ala'

Artinya: Saya berniat untuk berpuasa pada hari Khamis, sunnah kerana Allah Ta'ala.

Solat Iftar

Isnin berpuasa Khamis

'Allahummalakasumtu wabika amantu wa'aa rizkika aftortu birohmatika yaa arhamarra himiin'

Makna:

"Ya Allah kerana Engkau aku berpuasa, padaMu aku percaya, padaMu aku berserah dan dengan rezekiMu aku berbuka (berpuasa) dengan rahmatMu, Ya Allah, Tuhan itu maha pengasih"

Keutamaan Berpuasa Isnin dan Khamis

Selain memiliki hukum sunnah, puasa Isnin Khamis juga memberikan kelebihan dan kelebihan yang luar biasa, tidak hanya dari sisi ibadah, tetapi puasa ini lebih unggul daripada puasa sunnah lain termasuk:

 • Boleh menjadi perisai jiwa seseorang
 • Latih diri anda untuk berdisiplin
 • Boleh meningkatkan amalan
 • Melembutkan hati dan meningkatkan rasa syukur
 • Sebagai cara menahan nafsu
 • Kunci kejayaan dalam mencapai matlamat dan cinta yang diinginkan
 • Mempengaruhi kesihatan badan

Rasulluah SAW berkata, "Amal ditunjukkan di hadapan Allah pada hari Isnin dan Khamis. Saya sangat gembira kerana amal saya ditunjukkan ketika saya berpuasa (HR.Turmudzi).

Oleh itu, mudah-mudahan kita selalu berpuasa setiap hari Khamis secara istiqomah agar kebaikan dan faedah yang kita dapat di dunia dan akhirat, Aamiin.