Tarian Merak Berasal dari Tempat, Fungsinya, dan Makna + Gambar

tarian merak berasal

Tarian merak berasal dari provinsi Jawa Barat, adalah tarian ciptaan baru yang mengekspresikan kehidupan merak. Pergerakan tarian merak ini disesuaikan dari tingkah laku burung merak.

Tarian merak pertama kali dipromosikan ke pentas seni dunia oleh seorang seniman Sunda bernama Raden Tjetjep Soemantris pada tahun 1950. Tarian ini menggabungkan beberapa gerakan tarian Sunda klasik yang menghasilkan tarian yang indah.

Penari tarian merak hanya terdiri dari wanita. Kini bagi masyarakat Jawa Barat, tarian merak adalah tarian kebanggaan dari daerah mereka.

Asal Kawasan Tarian Merak

tarian merak berasal

Tarian merak berasal dari daerah Pasundan, Jawa Barat yang diciptakan oleh seorang seniman Sunda, Raden Tjethep Soemantris.

Pada mulanya, gerakan tarian ini mengalami banyak perubahan dan akhirnya menjadi tarian yang lebih kontemporari dan bersifat dinamik.

Nah, mengenai sumbangan dua seniman tarian terkenal yang menambahkan koreografer untuk tarian ini, iaitu Dra. Irawati Durban Arjon pada tahun 1965 dan Romanita Santoso pada tahun 1993.

Ciri-ciri tarian merak

Adapun ciri-ciri tarian merak yang membezakannya dengan tarian lain.

  1. Pakaian atau kostum seperti motif bulu merak, tarian ini sangat sinonim dengan bentuk dan bulu burung merak itu sendiri. Kostum tarian ini mengandungi sepasang sayap dan dilengkapi dengan ekor yang sedang dikembangkan. Terdapat juga hiasan berbentuk mahkota di kepala penari.
  2. Pergerakan tarian merak mirip dengan tingkah laku burung merak jantan yang menarik perhatian burung merak betina.

Fungsi Tarian Merak

Tarian Merak: Sejarah, Fungsi, Kostum, Karakteristik dan Penjelasan

Tarian Merak sering dipersembahkan pada acara sambutan, bukan hanya kadang-kadang tarian ini juga dipentaskan pada acara perayaan. Adapun beberapa fungsi tarian merak:

  1. Menyambut tetamu besar di suatu majlis atau upacara
  2. Menyambut tetamu adalah seperti perkahwinan
  3. Menyambut kumpulan tetamu pengantin lelaki ketika menuju ke lorong
  4. Pengenalan budaya Dunia ke peringkat antarabangsa
Baca juga: Nilai Pancasila Lengkap (Sila-1,2,3,4,5) dalam Kehidupan

Makna Tarian Merak

Semua jenis tarian mesti mempunyai makna yang terendam di dalamnya, termasuk tarian merak. Tarian merak mempunyai makna tentang semua perkara yang berkaitan dengan burung merak, baik dari tingkah lakunya dan keindahan bulunya.

Tarian ini menggambarkan tingkah laku burung merak jantan ketika mendekati merak betina, pergerakan.

Pergerakan yang menunjukkan cara burung merak untuk menarik peahens betina dengan memamerkan bulu dan ekornya yang cantik. Pergerakan tarian merak menggambarkan kebiasaan merak ketika mencari makanan dan bersantai bersama pasangannya.

Makna pergerakan tarian merak ditampilkan dalam gerakan lembut, fleksibel dan tangkas sehingga dapat menarik perhatian penonton.

Ini adalah penjelasan mengenai tarian merak yang lengkap dengan asal usul, fungsi dan makna tariannya. Semoga bermanfaat!