Jenis Peraturan Pemain dalam Permainan Bola Sepak

Peraturan pemain bola sepak

Peraturan untuk pemain bola sepak meliputi peraturan untuk ketinggian gawang, lapangan dan bola, peraturan untuk pengadil yang bertugas dan perincian dalam artikel ini.

Bola sepak adalah sukan yang sangat popular dari dulu hingga sekarang, ia juga dinikmati oleh semua orang, baik orang dewasa maupun kanak-kanak.

Siapa yang tidak mengenali Cristiano Ronaldo atau Lionel Messi? Pasti semua orang tahu. Baiklah, kedua-dua orang ini adalah pemain bola sepak profesional yang sangat terkenal hari ini kerana pencapaian luar biasa mereka dalam dunia bola sepak.

Populariti bola sepak tidak hanya mementingkan pemain, ia termasuk peraturan permainan yang menjadikan bola sepak lebih indah.

Kita mungkin sudah mengetahui beberapa peraturan bola sepak seperti ukuran padang, gol, jumlah pemain, istilah offside dan banyak lagi. Peraturan pemain bola sepak dibuat oleh FIFA sehingga diharapkan dapat diketahui dari kedua pemain dan penonton bola sepak.

Jadi, apakah peraturan untuk pemain bola sepak yang dibuat oleh FIFA? Mari lihat penjelasan berikut.

1. Matlamat

peraturan pemain bola sepak

Gol dalam permainan bola sepak mempunyai ketinggian gol 2.44 meter dan lebar 7.32 meter.

2. Padang Bola Sepak

peraturan pemain bola sepak

Menurut FIFA, ukuran padang bola untuk perlawanan antarabangsa i.e.

  • Panjang: 100 -110 m
  • Lebar: 64-75 m
  • Jejari bulatan tengah: 9.15 m
  • Luas gol: 18.35 mx 5.5 m
  • Kawasan penalti: 40.39 mx 16.5 m
  • Jarak dari titik penalti ke garisan gol: 11 m

3. Bola

Bola mempunyai bentuk bulat dan berat sekitar 396-453 gram dan lilitan sekitar 68-71 cm.

4. Peraturan permainan

peraturan pemain bola sepak

Sebelum memulakan perlawanan, pemain mesti saling bersalaman dengan pemain lawan.

Kemudian, pengadil akan melemparkan duit syiling logam di mana setiap ketua pasukan memilih satu sisi duit syiling. Pemilihan sisi duit syiling di mana kapten dapat memilih bola permulaan atau gol.

5. Bilangan Pemain

Bilangan pemain untuk setiap pasukan dalam pertandingan bola sepak, iaitu 11 pemain.

Sekiranya bilangan pemain kurang dari 7 pemain atau 4 pemain ditunjukkan kad merah, maka satu pasukan akan kehilangan perlawanan

Baca juga: Pemahaman dan Ciri Ideologi Komunis + Contoh

6. Kapten Pasukan

Setiap pasukan mempunyai kapten yang bertugas untuk berbincang dengan pengadil sekiranya terdapat masalah dalam perlawanan.

7. Peraturan untuk memakai aksesori

peraturan pemain bola sepak

Dalam perlawanan, pemain dibenarkan memakai aksesori seperti

  • Jersi

Jersi yang dipakai mestilah tidak sama antara kedua-dua pasukan, baik dari segi warna dan corak. Setiap pasukan mempunyai sekurang-kurangnya dua jersi, iaitu jersi tuan rumah (perlawanan rumah) dan jersi tandang (perlawanan tandang).

  • Stoking dan Dek Bola Sepak

Dalam perlawanan bola sepak, pemain diharuskan memakai stoking dan dek. Penggunaan aksesori ini bertujuan melindungi tulang kering dan mengurangkan risiko kecederaan.

  • Sarung tangan

Sarung tangan khas yang digunakan untuk penjaga gol berguna untuk melindungi tangan dari tendangan keras dan memudahkan menangkap bola. Selain itu, pemain lain juga boleh memakainya di tempat yang sejuk atau bersalji.

  • Penutup kepala

Penutup kepala digunakan khas untuk pemain yang mengalami kecederaan di kepala.

8. Pengadil

Pengadil bertanggungjawab untuk memimpin pertandingan dan memberi keputusan apabila pemain melakukan pelanggaran. Sepatutnya, semasa menjalankan tugasnya pengadil dibantu oleh 2 orang penolong pengadil di lapangan.

9. Penolong Pengadil

Penolong pengadil sering disebut sebagai barisan pemain. Linesman berperanan membantu pengadil utama dalam membuat keputusan ofside dengan menaikkan bendera dan juga mengawasi pengambilan lontaran dan sudut.

10. Peraturan Waktu Permainan Bola Sepak

peraturan pemain bola sepak

Permainan bola sepak sepenuh masa adalah 90 minit dan dibahagikan kepada dua bahagian. Setiap pusingan mempunyai masa 45 minit. Setelah melengkapkan babak pertama, pemain diberi rehat selama 15 minit.

Sekiranya pemenang diperlukan dan masa perlawanan adalah 90 minit, pusingan tambahan 2 x 15 minit akan dilakukan. Setelah skor masih sama dan tidak ada pemenang, penentuan penalti akan dilakukan.

11. Peraturan Memula

Sepakan dilakukan semasa memulakan perlawanan. Oleh itu, ada beberapa peraturan ketika memulakan sepakan seperti ketika memulakan perlawanan, selepas gol, memulakan babak kedua dan memulakan pusingan masa tambahan.

12. Peraturan Matlamat

peraturan pemain bola sepak

Satu gol dijaringkan ketika bola melepasi garisan gol sepenuhnya dan tidak ada pemain yang berada dalam keadaan busuk atau offside.

13. Peraturan Offside dan Onside

peraturan pemain bola sepak

Offside berlaku apabila pemain memberikan bola kepada pemain lain di bahagian pertahanan lawan, tetapi pemain berada di depan pemain lawan. Penolong pengadil akan menaikkan bendera jika ada offside, sekarang lawan ofside disebut onside.

Baca juga: Petua Trik Lulus Pilihan Ujian Surat Kabar (Gunakan Kaedah Ini)

14. Peraturan Bola Keluar

Ketika bola keluar ke sisi lapangan akan menjadi lemparan masuk, jika bola keluar di sebelah gawang, sudut atau tendangan gol akan diambil.

Apabila pemain cedera, pengadil akan mengarahkan pemain untuk membuang bola ke luar padang.

15. Buangkan

Semasa bola di luar gelanggang permainan dibuat lontaran atau lemparan oleh salah satu pasukan.

Pasukan yang melakukan balingan adalah pasukan yang tidak membuang bola. Semasa melempar bola gunakan kedua tangan dan bola dipegang di atas kepala. Di samping itu, pemain tidak boleh mengangkat bola terlalu lama.

16. Sepakan gol

peraturan pemain bola sepak

Sepakan gol diambil ketika bola melintasi garisan di sebelah gawang yang disebabkan oleh pemain lawan.

Sepakan ini dapat diambil oleh salah seorang pemain, baik penjaga gawang atau rakan sepasukan, dengan syarat ia tidak melebihi kawasan garisan penjaga gawang.

17. Sepakan sudut (tendangan sudut)

peraturan pemain bola sepak

Sepakan sudut diambil ketika bola melintasi garisan di sebelah gawang yang disebabkan oleh pemain itu sendiri. Sepakan penjuru diambil oleh pemain lawan di kawasan sudut.

18. Penggantian

Dalam perlawanan bola sepak, penggantian hanya boleh dilakukan untuk 3 pemain.

19. Peraturan Pelanggaran

Apabila berlaku pelanggaran serius, seperti terjahan keras, bola tangan, menarik baju lawan, mengganggu pergerakan dan sebagainya. Pengadil berhak mengeluarkan dua kad, iaitu kad merah dan kuning.

Kad merah diberikan kepada pemain yang melakukan pelanggaran serius dan akibatnya pemain itu dibuang. Walaupun kad kuning diberikan untuk amaran keras, jika anda mendapat dua kad kuning anda akan mendapat kad merah secara automatik.

20. Peraturan Sepakan Percuma (Sepakan Percuma)

Sepakan percuma dilakukan apabila pemain melakukan pelanggaran. Di mana pelanggaran berlaku, bola sepakan bebas dapat ditendang langsung ke gawang atau dapat dibuat hantaran kepada pemain lain.

21. Penalti

peraturan pemain bola sepak

Pemain yang melakukan pelanggaran di kawasan penjaga gol akan dibalas dengan sepakan penalti. Pelanggaran ini merangkumi tekel, bola tangan dan beberapa pelanggaran lain yang dilakukan di kawasan penalti. Salah seorang pemain akan dilantik untuk mengambil penalti ini

Ini adalah penjelasan mengenai pelbagai peraturan dalam permainan bola sepak. Semoga bermanfaat!