Solat di dalam dan di luar masjid - SELESAI dan kebaikannya

solat di luar masjid

Doa di luar masjid berbunyi: 'Allahumma innii dariuka min fadlik', yang bermaksud Ya Allah, saya sebenarnya meminta kebajikan anda.

Masjid adalah tempat beribadat bagi umat Islam di seluruh dunia, tempat di mana kita semakin dekat dengan pencipta, menghormati, berdoa, berdoa, dan memuji kemuliaan Allah SWT.

Istilah masjid berasal dari kata sajada-yasjudu yang bermaksud tunduk atau beribadah. Masjid ini juga disebut Baitullah (rumah Allah), sehingga orang yang memakainya mengerjakan solat Tahiyyatul Masjid (menghormati masjid dua rakaat).

solat di luar masjid

Nabi Muhammad SAW bersabda, "Jika salah seorang dari kamu memasuki masjid, jangan duduk sebelum solat dua rakaat." (Diriwayatkan oleh Abu Dawud).

Di samping itu, adab memasuki masjid perlu dilakukan seperti berdoa ketika hendak memasuki masjid, kerana dengan berdoa semua keburukan akan hilang dan diganti dengan kebaikan yang digandakan oleh Allah SWT.

Itu juga berlaku di sebaliknya, jika kita meninggalkan masjid, kita tidak lupa juga berdoa agar keselamatan dan keberkatan meliputi hidup kita.

Solat Masuk Masjid, Lengkap dengan Makna

اَللّٰهُمَّ افْتَحْ لِيْ اَبْوَابَ رَحْمَتِكَ

'Allahummaf tahlii abwaaba rohmatik'

Maksudnya: "Ya Allah, bukalah bagiku pintu rahmatMu"

Oleh itu, setelah menghafal doa untuk memasuki masjid, kita diharuskan mempraktikkannya. Dan jika kita harus memasuki masjid, maka wajib memasuki masjid dengan meletakkan kaki kanan kita terlebih dahulu.

Setelah menyelesaikan aktiviti di masjid, seperti solat, tadarus, perbincangan Islam dan ibadah lain, ketika hendak pulang dan meninggalkan masjid, jangan lupa membaca doa di luar masjid.

Baca juga: Niat puasa Shaban (lengkap) bersama dengan maksud dan prosedurnya

Solat Di Luar Masjid, Lengkap dengan Makna

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ

'Allahumma ini yang kamu mahukan, min fadlik'

Maksudnya: "Ya Allah, sesungguhnya aku meminta keredhaan-Mu"

Ia berbeza dengan memasuki masjid.Jika anda memasuki masjid anda memijak kaki kanan anda terlebih dahulu, kemudian di sisi lain, ketika anda ingin meninggalkan masjid, anda memijak kaki kiri anda terlebih dahulu.

Kebajikannya membaca doa masuk dan keluar dari masjid

1. Membiasakan adab ketika memasuki atau meninggalkan masjid

Tempat beribadah adalah tempat yang perlu dijaga kebersihannya kerana perlu dijaga suci dan keberadaannya dimuliakan oleh Allah SWT. Atas sebab ini, orang yang baik harus diwajibkan menghormati dan bersikap sopan ketika memasuki atau meninggalkan tempat ibadah.

إِذَا دَخَلَ أَحَدُكُمُ الْمَسْجِدَ فَلْيَقُلِ اللَّهُمَّ افْتَحْ لِى أَبْوَابَ رَحْمَتِكَ. وَإِذَا خَرَجَ فَلْيَقُلِ اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ

Makna:

"Sekiranya salah seorang dari kamu memasuki masjid, maka katakanlah, 'Allahummaf-tahlii abwaaba rahmatik' (Ya Allah, bukakanlah pintu rahmatMu). Ketika meninggalkan masjid, katakan: 'Allahumma inni as-aluka min fadhlik' (Ya Allah, aku memintaMu di antara pemberianMu) "(HR. Muslim 713).

2. Doa oleh para malaikat ketika memasuki masjid

Berdasarkan sabda Nabi Shallallahu'alaihi Wasallam,

فإذا دخل المسجد كان في الصلاة ماكانت الصلاة تحبسه والملائكة يصلون على أحدكم مادام في مجلسه الذي صلى فيه شرابولون: اللهم ارحمه اللهم اغفر له ما لم يؤذ فيه ما لم يحدث

"Ketika seseorang memasuki masjid, dia dikira sebagai shalat selama shalat yang membuatnya (di masjid), dan para malaikat berdoa kepada salah seorang dari kamu ketika dia berada di tempat solat. Mereka berkata," Ya Allah, curahkanlah rahmat kepadanya. Ya Allah, ampunilah dia selagi dia tidak menyakiti orang lain dan tidak benar ”(Bukhari no. 176 Muslim no. 649).

Baca juga: Belajar Doa (Arab dan Latin) untuk Memahami Pelajaran dengan Mudah

3. Dinaungi oleh Allah Ta'ala ketika tidak akan ada naungan selain naungan-Nya.

Seperti dalam hadis, "Tujuh jenis orang yang Allah Ta'ala akan bayangkan mereka pada hari tanpa naungan kecuali Dia ... dan lelaki yang hatinya selalu berhubungan dengan masjid (Bukhari dan Muslim).

Nah, sekarang anda sudah mengetahui solat di dalam dan di luar masjid. Jadi, lakukan sahaja. Semoga Allah SWT memberikan keberkatan untuk doa yang kita baca. Aamiin.