Apakah respirasi anaerob dan bagaimana ia berbeza dengan aerob

Pernafasan anaerob adalah kejadian pernafasan yang tidak memerlukan oksigen untuk kelangsungan hidupnya dan memungkinkan pembentukan tenaga ATP.

Namun, dalam proses respirasi anaerob, glukosa diperlukan untuk berfungsi sebagai substrat.

Pernafasan anaerob dapat menghasilkan lebih sedikit tenaga daripada pernafasan aerobik yang dapat menghasilkan sejumlah besar tenaga.

Secara keseluruhan, respirasi anaerob menghasilkan ATP, NADH dan NAD +, sehingga proses glikolisis anaerob dapat terjadi.

Contoh pernafasan anaerob ini ialah penapaian. Fermentasi adalah penghasilan tenaga yang berlaku dalam sel dan tidak melibatkan kandungan oksigen atau sitosol.

Berikut ini akan menerangkan contoh respirasi anaerob.

pernafasan anaerob

1. Penapaian alkohol

Fermentasi alkohol adalah proses tindak balas mikroorganisma dalam bentuk ragi dan glukosa yang mengalami pengoksidaan untuk menghasilkan etanol dan CO.

Tahap metabolik ini sama dengan glikolisis di mana, pada proses awal, molekul glukosa terurai untuk membentuk piruvat.

Kemudian, akan ada dua langkah reaksi enzimatik, iaitu reaksi modifikasi asid piruvik dalam bentuk asetaldehid dan reaksi penurunan asetaldehid dalam bentuk alkohol.

Penapaian alkohol adalah salah satu kaedah penapaian yang paling kerap digunakan oleh manusia sejak zaman dahulu lagi.

Fermentasi ini digunakan untuk memproses makanan seperti roti dan minuman beralkohol.

2. Penapaian asid laktik

Dalam penapaian, laktat bermula dengan proses glikolisis dan dilakukan oleh sel otot dan pelbagai sel lain. Selain itu, penapaian asid laktik dapat difasilitasi dengan adanya beberapa bakteria asid laktik.

Secara umum, bahagian otot dari proses ini dapat menyimpan tenaga yang diperlukan dengan lebih cepat, tetapi penumpukan asid laktik yang banyak dapat menyebabkan keletihan otot.

Baca juga: Mengapa penguin tidak dapat terbang ketika mereka burung?

Sekiranya asid laktik dihasilkan pada tahap berlebihan, langkah seterusnya dipindahkan ke hati untuk sintesis sehingga menjadi asid piruvik lagi.

Penapaian asid laktik banyak digunakan dalam pembuatan minuman dan makanan menggunakan bakteria asid laktik. Contoh produk yang dibuat dari penapaian asid laktik termasuk yogurt, keju, sauerkraut dan lain-lain.

Perbezaan antara pernafasan aerobik dan anaerobik

1. Perbezaan permintaan oksigen

Jelas bahawa pernafasan aerobik memerlukan oksigen, sedangkan reaksi anaerob tidak.

2. Aliran perbezaan

Sekiranya kita melihat carta peringkat pernafasan aerobik di atas, sebahagian besar proses respirasi aerobik berlaku di mitokondria. Sementara itu, pernafasan anaerob berlaku di sitoplasma.

3. Perbezaan proses dan langkah

Dalam pernafasan aerobik, prosesnya cenderung memakan masa lebih lama. Ini terdiri dari 4 langkah (glikolisis, decarbox oksidatif, kitaran Krebs dan pengangkutan elektron), sedangkan reaksi anaerobik hanyalah glikolisis atau fermentasi.

4. Produk yang dikeluarkan

Tenaga yang dihasilkan oleh respirasi aerob jauh lebih tinggi daripada tenaga anaerob. Pernafasan aerobik menghasilkan tenaga bersih sebanyak 36 ATP (kerana semasa peralihan dari glikolisis di sitoplasma ke pemindahan elektron di mitokondria, 2 ATP diperlukan, oleh itu dari total 38 ATP-2 ATP), sedangkan Anaerob hanya mengandung 2.

5. Perbezaan hasil sekunder

Terlepas dari jumlah tenaga yang dihasilkan, sisa produk / proses juga berbeza. Pernafasan aerob memecah substrat sepenuhnya menjadi CO2 dan H2O. Akhirnya, semua hidrogen yang dikeluarkan oleh substrat semasa proses akan bertindak balas dengan oksigen dan menghasilkan air.

Sementara itu, pernafasan anaerob memecah substrat ke dalam air dengan tidak sempurna. Akibatnya, sebahagian hidrogen yang dibebaskan dari substrat akan bertindak balas dengan sebatian lain dan membentuk pelbagai jenis asid.

Rujukan

  • Pernafasan anaerob - BioNinja
  • Apa itu pernafasan anaerob - BBC
Artikel ini adalah catatan penyumbang. Kandungan artikel adalah tanggungjawab penyumbang sepenuhnya.