Teks Editorial: Definisi, Struktur, Jenis dan Contohnya

teks editorial ialah

Teks editorial adalah tulisan yang ditulis oleh editor utama media yang berisi pendapat, pandangan umum, atau reaksi mengenai peristiwa atau kejadian (berita sebenarnya) yang menjadi perhatian umum.

Teks editorial juga sering disebut sebagai editorial, yang bermaksud artikel utama sebuah surat kabar yang berisi pandangan editor (sekumpulan penulis dan penyusun surat kabar) mengenai suatu isu ketika surat kabar itu diterbitkan.

Struktur Penulisan

Teks editorial ini tentunya mempunyai struktur.

Struktur yang membentuk teks editorial / pendapat adalah sama dengan struktur yang telah membina teks eksposisi, 3 struktur teks editorial:

1. Pernyataan pendapat (tesis)

Bahagian mengandungi sudut pandang pengarang mengenai masalah yang dihadapi, biasanya teori yang akan dibuktikan oleh hujah.

2. Hujah

Alasan atau bukti yang digunakan untuk menguatkan pernyataan dalam tesis, walaupun secara umum hujah dimaksudkan untuk menolak pendapat.

Hujah boleh berbentuk pertanyaan umum / data penyelidikan, pernyataan dari pakar, atau fakta berdasarkan rujukan yang boleh dipercayai.

3. Pengulangan pendapat (Pengulangan)

Bahagian tersebut mengandungi penegasan semula pendapat yang didorong oleh fakta di bahagian hujah untuk memperkuat / menegaskan, di akhir teks.

Jenis Teks

Selain mempunyai struktur pembentuk, teks editorial tentunya mempunyai jenis, berikut adalah jenis teks editorial seperti berikut:

 • Tafsiran editorial

  Pengarang ini bertujuan untuk menjelaskan masalah dengan mengemukakan fakta dan angka untuk memberi pengetahuan.

 • Pengarang kontroversi

  Pengarang bertujuan untuk meyakinkan pembaca tentang keinginan atau memupuk keyakinan pembaca terhadap sesuatu isu.

  Dalam editorial ini, pendapat yang bertentangan biasanya digambarkan lebih buruk.

 • Penjelasan editorial

  Editor ini mengemukakan masalah atau masalah untuk dinilai oleh pembaca.

  Biasanya teks editorial ini bertujuan untuk mengenal pasti masalah dan membuka mata orang ramai untuk memperhatikan masalah tertentu.

Baca juga: Spektrum Gelombang Elektromagnetik dan Faedahnya [PENUH]

Contoh Teks Editorial

Untuk kejelasan, kami akan memberikan beberapa contoh teks editorial dengan tema Kesihatan berikut.

Berikut ini adalah editorial Al-Quran Tempo untuk edisi 10 September 2020 dengan penyesuaian.

Tajuk: Jangan Hanya Bergantung pada Vaksin

teks editorial ialah
Pengantar Isu (Tesis)

Langkah pemerintah untuk membentuk Pasukan Nasional untuk Mempercepat Pembangunan Vaksin Covid-19 minggu lalu menunjukkan bahawa pemerintah bergantung pada ketersediaan vaksin sebagai jalan keluar dari wabah ini.

Pasukan yang terdiri daripada serangkaian menteri, institusi penyelidikan, universiti, dan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) akan bertugas hingga 31 Disember tahun depan.

Pendapat Pendapat (Hujah)

Namun, terdapat sejumlah masalah mendasar dengan dasar pemerintahan ini. Pertama, tugas dan fungsinya dapat bertindih dengan Jawatankuasa Penanganan Covid-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional yang telah dibentuk oleh Presiden.

Walaupun mereka berdua dipimpin oleh Menteri Koordinator Ekonomi Airlangga Hartato, keberadaan pasukan ini berpotensi untuk menghambat birokrasi. Lebih-lebih lagi, masyarakat belum melihat kerja sebenar panitia di lapangan.

Kedua, keberadaan pasukan berpotensi untuk bertembung dengan tugas Konsortium Penyelidikan dan Inovasi Covid-19 yang diketuai oleh Kementerian Penyelidikan dan Teknologi atau Badan Penyelidikan dan Inovasi Nasional. Selain menghasilkan  pesat  ujian dan ventilator, konsortium itu juga sedang membangunkan vaksin merah dan putih dengan Institut Eijkman Biologi Molekul.

Sebenarnya, pemerintah hanya dapat menugaskan konsorsium ini untuk melaksanakan instruksinya mengenai percepatan pengembangan vaksin. Selain itu, skop pasukan ini tidak begitu jelas. Membuat vaksin yang berkelayakan tentunya memerlukan banyak masa dan tidak harus terburu-buru.

Sebagai contoh, orang ramai tentunya tidak mahu mempercepat pengembangan vaksin Merah dan Putih, sebaliknya menimbulkan persoalan dari dunia penyelidikan global mengenai kredibilitinya, yang bahkan pemerintah nampaknya tidak mempercayai dan telah membentuk pasukan lain untuk melakukannya.

Baca juga: Sistematik Surat Permohonan Pekerjaan (+ Contoh Terbaik)

Kemudian, Pemerintah harus memahami sepenuhnya bahawa tahap ketiga ujian klinikal adalah tahap yang paling penting dalam perancangan vaksin atau ubat. Fasa terakhir ujian klinikal ini tidak dapat dilakukan dengan tergesa-gesa. AstraZeneca dan University of Oxford bahkan terpaksa menghentikan ujian klinikal mereka apabila mereka mendapati bahawa peserta ujian klinikal di UK mengalami kesan sampingan yang serius. Jadi, nampaknya tidak banyak yang dapat dilakukan oleh pasukan kebangsaan yang dibentuk oleh Presiden.

Pengesahan

Daripada hanya bergantung pada vaksin saja, pemerintah harus dapat meningkatkan kemampuan untuk menguji dan mengesan pesakit yang disyaki. Melalui pelbagai pusat perkhidmatan kesihatan, pemerintah sebenarnya dapat meningkatkan kualiti rawatan pesakit dan kesediaan pegawai perubatan agar kadar kematian pesakit COVID-19 tidak terus meningkat.

Tanpa usaha bersepadu yang melibatkan semua elemen masyarakat, harapan untuk satu penyelesaian dapat menimbulkan masalah baru.

Terutama jika masa untuk pengembangan vaksin jauh lebih lama daripada yang dijanjikan oleh pemerintah. Pemerintah tidak boleh menyimpan semua telur dalam satu keranjang, usaha untuk mengawal wabak secara holistik dan ketat harus dilakukan melalui berbagai sudut.