Fungsi Usus Kecil (Penjelasan Penuh + Gambar)

Fungsi usus kecil adalah sebagai mesin pencernaan kimia makanan di dalam badan kita.

Yang manakah usus kecil?

Usus kecil adalah organ saluran pencernaan yang terletak di antara perut dan usus besar. Usus kecil dapat dibahagikan kepada 3 bahagian, iaitu duodenum, usus kosong (jejunum) dan usus penyerap (ileum).

Usus kecil

Usus kecil mirip dengan tiub air, silinder sempit yang mengering dan memenuhi ruang tengah perut.

Usus kecil manusia dewasa mempunyai diameter purata kira-kira 2 cm dan panjang kira-kira 6 meter, organ pencernaan terpanjang di dalam tubuh manusia.

Struktur Usus Kecil

a) Struktur Serous

Struktur luarnya dekat dengan saluran darah, limpa dan tisu saraf. Struktur serous usus kecil adalah dalam bentuk membran penghubung yang diliputi oleh peritoneum viseral.

Struktur serous mempunyai saluran udara kecil di mana sebatian serous dilepaskan yang bertindak sebagai pelincir untuk aktiviti otot.

b) Struktur Otot

Usus kecil mempunyai otot licin yang automatik tanpa kita sedari. Terdapat dua jenis serat pada otot, iaitu serat otot membujur dan serat otot bulat.

Gabungan pergerakan regangan kedua otot akan menyebabkan aktiviti peristaltik usus, yang bertindak menyekat makanan dan memasukkannya ke organ pencernaan seterusnya.

c) Struktur Submucosa

Struktur submukosa adalah dalam bentuk struktur membran penghubung yang longgar yang mengandungi saluran darah, limfa, saraf dan kelenjar mukus.

Saluran darah dalam struktur submucosa usus kecil mempunyai sumbangan penting dalam menyalurkan makanan yang telah diserap.

d) struktur mukosa

Struktur mukosa terdiri daripada organ epitel sederhana dan membran penghubung nipis.

Struktur mukosa mempunyai organ goblet yang dapat memperoleh lendir. Lendir adalah rembesan dari semua kelenjar yang diperoleh dari usus kecil.

Struktur yang dihasilkan oleh hormon secretin dan enterokirin disebut jus usus (ya jus seperti minuman buah).

Baca juga: Pingat Nobel Hanya untuk Saintis Berusia Panjang

Bahagian Usus Kecil

a) Dua Belas Usus Jari (Duodenum)

Tidak, usus ini tidak mempunyai jari.

Duodenum memanjang dari perut dan menghubungkannya ke usus kosong sepanjang 25 hingga 38 cm, atau kira-kira 12 jari selari.

Itulah sebabnya ia disebut usus 12 jari.

Bahagian duodenum, bermula di duodenum bulbo dan berhenti di ligamen Treitz.

Duodenum adalah sel retroperitoneal, yang tidak sepenuhnya dilarutkan oleh membran peritoneal. Duodenum diklasifikasikan sebagai sel retroperitoneal, kerana tidak semuanya terkunci oleh membran peritoneal.

PH duodenum standard sekitar 9, cukup beralkali.

Di duodenum terdapat 2 lokasi sirkulasi, iaitu dari pankreas dan pundi hempedu.

Peredaran pankreas dan hempedu secara langsung berkaitan dengan usus kecil, jus pankreas berfungsi memecah makanan, sementara hempedu berfungsi memecah dan menghancurkan lemak.

Di usus kecil, bentuk histologi yang disebut kelenjar brunner diperoleh yang memperoleh lendir alkali untuk menyokong penyerapan dan peneutralan pH makanan.

Hasil pemusnahan perut yang memasuki duodenum disebut Chyme. Duodenum berfungsi untuk mengatur, menawarkan, memecah dan menghancurkan chyme.

b) Usus Kosong (Jejunum)

Usus kosong adalah bahagian tengah usus kecil. Istilah usus kecil berasal dari kata sifat bahasa Inggeris "Jejune" yang bermaksud lapar. Maksudnya dihimpun dari perkataan Latin "Jejunus" yang bermaksud kosong.

Usus kosong terkumpul dan ditahan oleh mesentery, di mana bentuk terkumpul menguatkan usus kosong untuk aktiviti semasa proses pencernaan.

Usus kosong mempunyai luas permukaan yang sangat besar sehingga jahitan usus terbentuk.

Di permukaan, benjolan seperti jari diperoleh yang disebut villi. Benjolan tersebut berperanan menghisap nutrien makanan.

Fungsi utama usus kosong adalah memecah nutrien, menyerap nutrien lipofilik dan menyerap air.

Baca juga: Proses dan Mekanisme Pernafasan Manusia [PENUH]

Untuk membezakan usus kosong dari duodenum, secara amnya dilihat bahawa kelenjar brunner mula mengecut ketika memasuki usus kosong dan meningkatkan jumlah vili yang ada.

Sementara itu, pengukuran untuk membezakan usus kosong dari ileum agak sukar dilakukan secara makroskopik kerana komponennya agak sama.

c) Penyerapan Usus (Ileum)

Usus penyerapan adalah hujung usus kecil. Dan paling lama.

Dalam proses pencernaan pada manusia, usus pencernaan adalah antara 2 dan 4 meter. PH ileum adalah antara 7 dan 8.

Dalam pencernaan usus juga diperoleh komponen seperti benjolan yang disebut villi. Sama seperti dalam usus kosong, vili ini berfungsi menyerap nutrien seperti gula, asid amino, asid lemak, gliserol, vitamin dan mineral.

Usus pencernaan berfungsi menghisap vitamin B, garam hempedu dan makanan yang tidak disedut di dalam usus kosong.

Enzim di Usus Kecil

  • Enzim enterokinase, adalah enzim yang berperanan untuk menggantikan trypsinogen menjadi trypsin.
  • Enzim Maltase, adalah enzim yang bertindak untuk menggantikan maltosa menjadi glukosa dan galaktosa.
  • Sucrase Enzyme, adalah enzim yang berperanan untuk menggantikan sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa.
  • Enzim Lipase usus, adalah enzim yang bertindak untuk menggantikan lemak menjadi asid lemak dan gliserol.
  • Enzim Erepsin atau dipeptidase, adalah enzim yang bertindak untuk menggantikan peptone menjadi asid amino.
  • Enzim disakarida, adalah enzim yang bertindak untuk menggantikan disakarida menjadi monosakarida.

Fungsi Usus Kecil

  • Usus dua belas jari, berfungsi untuk memproses makanan dari perut menjadi makanan dengan struktur yang lebih kecil sehingga dapat digunakan oleh tubuh.
  • Empty Intestine, berfungsi untuk melakukan pencernaan pelbagai struktur, dalam bentuk air, karbohidrat, protein dan vitamin dan lemak.
  • Penyerapan usus, berfungsi untuk pencernaan garam, vitamin B dan struktur makanan yang tidak dicerna oleh usus kosong.
5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)