Allahumma yassir wala tu'assir - Makna dan maknanya yang sangat mendalam

allahumma yassir wala tu'assir

"Allahumma yassir wala tu'assir" yang sering diperkatakan di media sosial seiring dengan perkembangan teknologi dan penyebaran Islam di era moden ini.

Bermula dari jemputan untuk menggunakan jilbab, kajian, lafaz-lafadz doa dan ucapan Arab, hingga fenomena hijrah. Definisi hijrah, iaitu fenomena perubahan untuk mempelajari Islam dengan lebih mendalam. Ini sangat biasa di kalangan tokoh masyarakat, sehingga mempunyai pengaruh besar pada masyarakat luas.

Lalu, apa sebenarnya kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir ?

Apakah itu termasuk dalam doa, hadis, atau dalil yang dapat menjelaskan kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir ? Mari lihat ulasan berikut!

allahumma yassir wala tu'assir

Makna Allahumma Yassir Walaa Tu'assir

Ajaran agama Islam selalu mendorong para hamba mereka untuk berdoa kepada Allah SWT. Ini adalah bentuk menyempurnakan hamba Tuhan. Sama ada dalam keadaan gembira atau duka.

Kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir sering dianggap sebagai doa ketika seorang hamba merasa dia berada dalam keadaan merosot.

Berikut ini adalah makna kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir .

اللهم یسر و لا تعسر

Maksudnya: "Ya Allah permudahkan dan jangan menyusahkan!"

Makna Allahumma Yassir Walaa Tu'assir

Secara terang-terangan , kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir mungkin terdengar seperti doa kepada Allah SWT untuk mempermudah sesuatu. Sebenarnya, ini tidak berlaku.

Sebilangan sarjana berpendapat bahawa berdoa dengan kalimah Allahumma yassir walaa tu'assir tidak tepat. Ini disebabkan penggunaan kalimat walaa tu'assir yang bermaksud "Jangan menyusahkan!" seolah-olah Allah SWT telah menyulitkan hamba-hambaNya. Di samping itu, kalimat walaa tu'assir mengandungi kesan prejudis terhadap Allah sekiranya Allah tidak akan mempermudahkan urusan hamba-hambaNya.

Baca juga: Doa Sebelum dan Selepas Wudu - Bacaan, Makna dan Prosedur

Namun jika difahami lagi, Allah selalu mempermudahkan hamba-hambanya. Sebenarnya, perkara baik selalu datang dari Allah SWT. Sebaliknya, apabila sesuatu yang buruk berlaku, maka pelayan itu sendiri adalah pelakunya.

Allah SWT. Dia adalah Dzat yang Maha Pemurah, Maha Penyayang. Dia tidak pernah memberikan cobaan yang melebihi kemampuan hamba-Nya. Mungkin ketika seorang hamba diuji dengan kesusahan, Allah sedang menguji. Adakah dia ingat akan Tuhannya? Adakah dia masih percaya kepada Tuhannya?

Allah SWT berfirman dalam Al-Quran surah Al-Baqarah ayat 286:

لا يكلف الله نفسا إلا وسعها لها ما كسبت وعليها ما اكتسبت ربنا لا تؤاخذنا إن نسينا أو أخطأنا ربنا ولا تحمل علينا إصرا كما حملته على الذين من قبلنا ربنا ولا تحملنا ما لا طاقة لنا به واعفح واير مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Maknanya: Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya. Dia mendapat pahala (dari kebaikan) yang dia hasilkan dan dia mendapat siksaan (dari kejahatan) yang dia lakukan. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, jangan menghukum kami jika kami lupa atau kami salah. Ya Tuhan kami, janganlah kami membebankan kami dengan beban yang berat seperti yang kamu lakukan pada yang sebelumnya. Ya Tuhan kami, Engkau tidak akan mengambil kepada kami apa yang tidak dapat kami tanggung. Maafkan kami; maafkan kami; dan kasihanilah kami. Anda adalah Penolong kami, jadi bantulah kami kepada orang-orang kafir ”. (Surah Al-Baqarah: 286)

Kadang-kadang kita, sebagai hamba, sering mempunyai perwatakan buruk kepada Tuhan. Mengapa kadangkala kita hanya mahukan perkara baik? Kekayaan, kemuliaan, keindahan, kemewahan, dan banyak urusan dunia. Berharap untuk ke syurga, tidak mahu masuk neraka. Semoga pahala dengan meminta dosa dihapuskan. Lakukan amal soleh agar mendapat pahala syurga. Mengeluh mengapa saya diadili. Tidak mahu bersyukur dengan apa yang anda ada.

Baca juga: Memahami Qada dan Qadar bersama dengan perbezaan dan contohnya (PENUH)

Sejarah Kalimat Allahumma Yassir Walaa Tu'assir

Riwayat kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir diceritakan dalam sebuah hadis. Rasulullah SAW berkata kepada beberapa penyiar agama Islam (orang yang berdakwah):

اَللّهُمَّ يَسِّرْ وَ لَا تُعَسِّر ، بَشِّرُوْولَا تُنَفِّرُو

"Yassiruu walaa tu'assiruu ,, basyiruu walaa tunaffiruu ,,

Maksudnya: "Permudahkan, jangan susah ,, berikan berita baik, jangan takut. . "

Dari penjelasan ini, kita dapat memahami bahawa kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir adalah nasihat dari Nabi Muhammad kepada para pendakwah dalam penyiaran Islam.

Rasulullah SAW mengajar pendakwah agar lebih mudah untuk mengajar Islam. Jangan menakut-nakutkan, mengancam, membawa berita buruk. Namun, sampaikanlah dakwah Islam dengan gembira, ramah, dan memberikan kabar baik.

Cadangan untuk Doa Ketika Mengalami Masalah

Sekiranya kalimat Allahumma yassir walaa tu'assir tidak sesuai digunakan untuk berdoa ketika anda mengalami kesulitan. Maka ada doa yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Doa ini adalah hadis yang diriwayatkan. Rasulullah SAW mengatakan kepada umatnya kalimat doa yang dapat diucapkan ketika dalam kesusahan.

اَللَّهُمَّ لا سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَ أَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً

Allahumma laa sahlaa illaa maa ja'altahu sahlaa wa anta taj'alul hazna idza syi'ta sahlaa

Maksudnya: "Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali apa yang kamu permudahkan, dan apa yang sukar kamu dapat membuatnya mudah jika kamu menginginkannya mudah." (Diriwayatkan oleh Ibn Hibban dalam "Shohih" 2427, Ibnu Sunni dalam "Amalul Yaum wal Lillah" 351, Shaykh Al-Albani mengatakan dalam "Silsilah Ash-Shohihah" 2886 dan disahkan oleh Syaikh Muqbil Al-Wadi'i di " Ash-Shohihul Musnad ”hal 72 dari Anas bin Malik)

Inilah penjelasan allahumma yassir wala tu'assir dengan makna dan maknanya yang sangat mendalam. Semoga bermanfaat!