Definisi Etika dan Etika (Contoh, Perbezaan, dan Jenis)

etika adalah

Etika adalah cara untuk melakukan perkara yang betul seperti yang diharapkan, sedangkan etika adalah niat, tindakan dapat dilakukan atau tidak, sesuai dengan pertimbangan niat baik atau buruk.

Dalam kehidupan seharian kita sering mendengar istilah etika? Namun, adakah kita tahu maksud, jenis etika dan perbezaan antara etika dan etika.

Ya, mungkin hanya sebilangan kecil orang di luar sana yang mengetahui makna di sebalik etika, dan perbezaan asas antara etika dan etika dan banyak lagi.

Oleh itu, kami membuat perbincangan mengenai etika dan etika, yang mencegah salah faham maklumat dalam masyarakat, mari kita lihat penjelasan berikut.

etika adalah

Definisi Etika dan Etika

Etika berasal dari perkataan Yunani yang bermaksud adat atau kebiasaan. Etika di sini berkaitan dengan tabiat hidup yang baik untuk orang lain dan etika dalam masyarakat.

Secara harfiah, etika adalah sistem nilai bagaimana manusia harus hidup dengan baik sebagai manusia sosial dalam suatu kebiasaan yang kemudiannya ditunjukkan dalam pola tingkah laku yang baik dan diulang dalam jangka masa yang panjang.

Etika, menurut Kasmir, adalah prosedur untuk berurusan dengan manusia lain. Etika itu sendiri berasal dari " etika " Perancis yang bermaksud undangan yang biasa dilakukan oleh raja untuk mengadakan majlis resepsi untuk menjemput tetamu dari kalangan tertentu.

Perbezaan Etika dan Etika

Menurut Bartens, etika dan etika mempunyai perbezaan asas:

 • Etika hanya berlaku jika seseorang hadir, jika tidak ada orang, etika tidak berlaku. Etika berlaku tanpa mengira kehadiran atau ketiadaan orang lain yang hadir
 • Etika adalah cara untuk melakukan tindakan yang betul seperti yang diharapkan. Etika adalah niat, tindakan boleh dilakukan atau tidak, menurut pertimbangan niat baik atau buruk.
 • Etika adalah relatif. Mungkin dianggap tidak sopan dalam satu budaya, tetapi dianggap sopan dalam budaya yang lain. Contohnya makan dengan tangan atau bersendawa semasa makan. Etika jauh lebih mutlak atau mutlak, contohnya "jangan mencuri peraturan" yang merupakan etika yang tidak dapat dirundingkan.
 • Etika adalah formaliti (luaran), dilihat dari sikap luar yang penuh dengan kesopanan dan kebaikan. Etika adalah hati nurani (batin), bagaimana berkelakuan beretika dan baik
Baca juga: Batas Wilayah Dunia: Astronomi dan Geografi (PENUH) berserta penjelasan etika adalah

Jenis Etika

Etika berdasarkan falsafah terbahagi kepada dua jenis, sains ini merangkumi analisis penerapan tindakan yang baik dan buruk dalam kehidupan dalam masyarakat.

Dua jenis etika merangkumi etika falsafah dan etika teologi.

 • Etika Falsafah

Etika falsafah berakar pada aktiviti berfikir oleh manusia. Etika adalah bahagian falsafah, kerana etika berasal dari akal manusia.

Oleh itu, etika dalam falsafah terbahagi kepada dua ciri, iaitu empirikal dan bukan empirikal.

Empirical adalah sejenis falsafah yang berkaitan dengan peristiwa nyata atau konkrit, misalnya bidang falsafah undang-undang yang berkaitan dengan undang-undang. Sementara itu, non-empirikal adalah bahagian falsafah yang berusaha melampaui perkara konkrit atau nyata, sifat ini cuba menanyakan gejala yang menyebabkannya.

 • Etika Teologi

Etika teologi berakar pada ajaran agama di dunia ini. Terdapat dua etika yang mesti diingat dalam etika ini.

Pertama, etika ini tidak dibatasi oleh satu agama hanya kerana terdapat banyak agama di dunia ini, oleh itu setiap agama mempunyai etika teologi yang berbeza.

Kedua, etika teologi adalah bahagian dari etika umum yang diterapkan secara meluas dan diketahui oleh kebanyakan orang.

Contoh Etika dan Etika

Contoh Etika

 1. Mencuri, merompak atau mencederakan orang lain
 2. Datang lewat ke sekolah, tempat kerja dan lain-lain
 3. Pada hari Isnin pelajar dilarang mencuci, jika seseorang mempunyai etika dia tidak akan mencuci pada hari Isnin, walaupun mungkin ada peluang dan tidak ada sekatan yang dikenakan.

Contoh Etika

 1. Makan menggunakan tangan tanpa sudu, etika makan tanpa sudu hanya berlaku di kalangan kaum borjuasi sedangkan dalam Islam, tindakan ini adalah sunnah
 2. Beberapa etika, seperti memetik hidung, kentut atau meludah, boleh dianggap tidak sopan jika orang lain ada di sekitar. Walau bagaimanapun, apabila orang lain tidak hadir, ini tidak menjadi masalah
Baca juga: Penjelasan Trigonometri Integral dan Integral Tidak Terbatas [PENUH]

Ini adalah penjelasan mengenai perbezaan etika dan etika. Semoga bermanfaat!