Suku Dayak: Asal Daerah, Adat, dan Fakta Unik

suku Dayak berasal

Suku Dayak berasal dari Kalimantan dan terdiri dari pelbagai etnik. Setiap suku mempunyai dialek, adat istiadat, adat, wilayah dan budaya masing-masing.

Dunia telah diiktiraf secara meluas oleh masyarakat antarabangsa sebagai sebuah negara yang terdiri daripada beratus-ratus kumpulan etnik dengan pelbagai bahasa, budaya dan adat istiadat.

Ratusan kumpulan etnik tersebar di seluruh wilayah Dunia, termasuk di kawasan pedalaman hutan Kalimantan.

Terdapat beberapa suku asli yang tinggal di pulau Borneo, tetapi yang paling dominan adalah orang Dayak. Suku Dayak berasal dari semua lima wilayah di pulau Kalimantan, yaitu:

 • Wilayah Kalimantan Barat
 • Wilayah Kalimantan Tengah
 • Wilayah Kalimantan Selatan
 • Provinsi Kalimantan Timur
 • Wilayah Kalimantan Utara.

Asal Wilayah Duku Dayak

Orang Dayak adalah penduduk asal di pulau Borneo. Dayak adalah istilah umum untuk lebih dari 200 subkelompok etnik suku tersebut, yang tinggal terutama di sungai dan gunung di pedalaman bahagian tengah dan selatan pulau Borneo.

Setiap suku mempunyai dialek, adat istiadat, adat istiadat, wilayah dan budaya masing-masing, tetapi dengan ciri khas yang sama, mereka dapat dikenali dengan mudah.

Selain dari pulau Kalimantan, bahagian Dunia, suku Dayak juga terdapat di pulau Borneo, Malaysia dan Brunei. Suku Dayak mempunyai 6 keluarga, iaitu:

 1. Rumpun Klemantan
 2. Rumun Apokayan
 3. Gumpalan Iban
 4. Keluarga Murut
 5. Ot Danum - rumpun Ngaju
 6. Gumpalan Punam.
Suku Idayak berasal

Kehidupan dan adat istiadat harian Dayak

Orang Dayak dalam kehidupan seharian mereka menggunakan bahasa Dayak. Bahasa Dayak dikategorikan sebagai sebahagian daripada bahasa Austronesia di Asia.

Orang Dayak pada awalnya mempunyai kepercayaan tradisional, yaitu Kaharingan. Namun, banyak orang Dayak memeluk Islam dan sejak abad ke-19 banyak yang memeluk agama Kristian.

Baca juga: Kekerapan jangkaan adalah: Rumus dan Contoh [LENGKAP]

Di samping itu, dalam menamakan keluarga, suku Dayak yang mempunyai budaya maritim atau maritim, menamakan keluarga dan keluarga mereka dengan nama yang berkaitan dengan "estet" atau sungai.

Orang Dayak secara tradisional tinggal di rumah tradisional yang disebut rumah panjang. Rumah ini dikongsi oleh lebih daripada satu keluarga yang masih menjadi anggota satu suku.

Fakta Unik Tentang Suku Dayak

Sebenarnya, suku Dayak mempunyai tradisi dan adat istiadat yang cukup unik, berikut adalah beberapa daripadanya.

1. Tatu

Tatu untuk suku Dayak dikenal sebagai  tutang , setiap motif tatu memiliki makna yang mendalam yang berkaitan erat dengan kepercayaan pada nenek moyang.

Dalam membuat tatu ini mereka percaya bahawa mereka harus menjalani ritual tertentu. Tatu ini dipercayai berubah menjadi warna emas dan cahaya ke alam kekekalan.

2. Telinga panjang

Kebiasaan memanjangkan cuping telinga tidak hanya diamalkan oleh orang Dayak yang menunjukkan tahap sosial.

Cuping telinga panjang menunjukkan bahawa orang itu mulia. Proses tradisi ini sangat panjang, bermula dari bayi hingga dewasa.

3. Upacara Tiwah

Upacara tiwah adalah upacara tradisional yang bertujuan untuk menyerahkan tulang nenek moyang ke Sandung, sebuah rumah kecil khusus untuk si mati.

Upacara ini meriah dengan banyak ritual, tarian hingga persembahan muzik tradisional.

4. Majlis Manajah Antang

Upacara ini dilakukan ketika menghadapi perang, upacara ini bertujuan untuk mencari lokasi musuh.

Proses istiadat ini dilakukan dengan memanggil roh nenek moyang melalui burung Antang untuk memberitahu lokasi musuh.

5. Ritual Sebelum Perang

Sebelum menghadapi musuh di medan perang, orang Dayak akan mengadakan Upacara Tariu yang dipimpin oleh Panglima Suku Dayak.

Semasa Upacara Tariu, roh nenek moyang akan dipanggil dan memasuki badan panglima untuk memberinya kekuatan.

Baca juga: Konsep segi enam: Kawasan, Perimeter dan Contoh Masalah

Pasukan yang mendengar nyanyian mantra juga akan mengalami kepemilikan dan menerima kekuatan yang sama.