Sujud Sahwi (LENGKAP) - Bacaan, Prosedur, dan Maknanya

sujud sahwi

Sujud sahwi adalah suatu bentuk ibadah yang diterapkan ketika seorang mukmin sedang bersolat.

Dalam bahasa, sahwi ( السهو ) bermaksud lupa atau lalai. Kalimat sebagai sahwu fi syai'in ( السهو في شيئ ) mempunyai makna meninggalkan sesuatu yang tidak disengajakan atau tidak diketahui. Sementara itu, kalimat sebagai sahwu 'an syai'in ( السهو عن شيئ ) mempunyai makna meninggalkan sesuatu dengan sengaja.

Berdasarkan penjelasan istilah tersebut, sujud sahwi ( سجود السهو ) adalah sujud dengan tujuan untuk memperbaiki kekurangan yang dilakukan semasa solat tanpa harus mengulangi solat. Kes itu dilakukan kerana terlupa, tidak mengetahui, meninggalkan atau menambahkan sesuatu pada doa.

Diriwayatkan oleh Ibn Mas'ud radhiyallahu 'anhu:

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ - صلى الله عليه وسلم - صَلَّى الظُّهْرَ خَمْسًا فَقِيلَ لَهُ أَزِيدَ فِى الصَّلاَةَ فَاَاََ فَقَاََ. قَالَ صَلَّيْتَ خَمْسًا. فسَجَدَ سَجْدَتَيْنِ بَعْدَ مَا سَلَّمَ

Maksudnya: Suatu ketika Rasulullah - selawat dan doa Allah - sedang mengerjakan solat dzuhur selama lima rakaat. Dia kemudian ditanya, "Apakah jumlah kitaran benar-benar meningkat?" Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam menjawab, "Mengapa demikian?" Sahabat yang berjemaah itu berkata, "Kamu telah menunaikan solat Dzuhur lima rakaat." Kemudian dia sujud dua kali setelah selesai memberi salam. (HR. Bukhari)

Hukum Sujud Sahwi

Menurut mazhab Hanafi, melakukan sujud adalah wajib ketika beberapa kes berlaku dalam solat.

Contohnya, ketika imam atau munfarid (bersolat sendirian). Kemudian dia lupa bilangan kitaran. Maka dia wajib melakukan sujud. Sekiranya tidak, dia dianggap berdosa. Adapun orang biasa, dia mesti mengikut imam.

Hukumnya wajib dalam sujud sahwi, jika waktu untuk melakukan sujud masih mungkin. Kewajiban seseorang untuk gagal dalam melakukan sujud shahwi ketika salam melebihi waktu solat. Jadi, ketika solat subuh memberi salam ketika matahari terbit, kewajipan sujud hilang.

Begitu juga, ketika solat Asr bertepatan dengan maghrib, maka kewajiban melakukan sujud juga dibatalkan.

Baca juga: Makna dan Jawapan dari Barakallah Fiikum

Menurut mazhab pemikiran Maliki, sujud sah sebagai muakkadah sunnah. Demikian juga menurut mazhab Syafi'i.

Sementara itu, menurut mazhab Hambali, undang-undang itu wajib, tetapi kadang-kadang boleh menjadi wajib dan dibolehkan.

Menurut Imam Syafi'i, hukum sujud untuk sunnah sahwi dilaksanakan ketika empat kes terjadi. Itu dia:

Pertama, ketika tidak melakukan sunnah Ab'ad. Sunnah ini merangkumi qunut, tasyadud awal, doa kepada nabi dan keluarga nabi di tahiyat, duduk tasyadud awal. Apabila anda tidak melakukan salah satu tradisi ab'ad, maka adalah sunnah melakukan sujud.

Kedua , lupa untuk melakukan sesuatu yang sengaja membatalkan solat. Contohnya, ketika lupa memperbanyakkan bacaan di I'tidal dan duduk di antara dua sujud. Ini kerana kedua rukun ini adalah rukun qashir yang tidak boleh dipanjangkan.

Ketiga a, yaitu menggerakkan rukun qauli (ucapan) bukan pada tempatnya. Contohnya, membaca al Fatihah ketika duduk di antara dua sujud. Ini tidak membatalkan solat tetapi dijemur untuk melakukan sujud sahwiini.

Keempat , apabila ragu-ragu meninggalkan sunnah Ab'ad. Contohnya, ketika ragu-ragu dalam ibadah, itu sudah tahiyat awal atau tidak. Dalam hal ini adalah sunnah bagi orang tersebut untuk melakukan sujud sahwi. Melupakan melaksanakan sunnah ab'ad dalam hukum asalnya dianggap tidak melaksanakan sunnah ab'ad.

Kelima , melakukan tindakan yang boleh diklasifikasikan sebagai tambahan, misalnya jumlah rukun solat. Contohnya, apabila seseorang terlupa melakukan solat malam. Kemudian dia meragukan sama ada empat rakaat atau tiga rakaat.

Dalam hal ini, perhitungan harus dibuat berdasarkan rakaat ketiga, jadi wajib untuk menambahkan satu rakaat lagi dan sebelum selawat dibacakan untuk melakukan sujud sahwi, kerana sholat itu mungkin memiliki satu rakaat tambahan.

Lima perkara ini dijelaskan dalam buku Hasyiyay al-Bujairami

وأسبابه خمسة ، أحدها ترك بعض .ثانيها: سهو ما يبطل عمده فقط. ثالثها: نقل قولي غير مبطل. رابعها: الشك في ترك بعض معين هل فعله أم لا؟ خامسها: إيقاع الفعل مع التردد في زيادته "

Artinya: Kerana ada lima matahari terbenam untuk melakukan sujud sahwi. Yaitu meninggalkan sunnah ab'ad, lupa melakukan sesuatu yang akan terbatal jika dilakukan dengan sengaja, mengubah qauli (ucapan) yang tidak membatalkannya, teragak-agak meninggalkan sunnah ab'ad, sama ada dia telah melakukan atau tidak dan yang terakhir melakukan tindakan di hadapan kemungkinan ini diklasifikasikan sebagai tambahan " (Syekh Sulaiman al-Bujairami, Hasyiyah al-Bujairami, juz. 4, hlm. 495)

Bacaan Sujud Sahwi

Menurut beberapa riwayat, terdapat beberapa bacaan sujud sahwi yang dapat dipraktikkan ketika menjalankannya.

Baca juga: 50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya [DIKEMASKINI]

Membaca satu

sujud sahwi

سُبْحَانَ مَنْ لَا يَنَامُ وَلَا يَسْهُو

Subhaana man laa yanaamu wa laa yas-huu

Makna: "Yang Maha Suci adalah Hakikat yang tidak dapat tidur dan lupa"

Membaca dua

bacaan sujud sahwi dua

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا وَبِحَمْدِكَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِى

Subhaanaka alloohumma robbanaa wa bihamdika alloohummaghfirlii

Maksudnya: "Maha Suci Engkau, Ya Allah, Tuhan kami dan segala puji bagiMu. Ya Allah, ampunilah aku "

Membaca tiga

Gambar ini mempunyai atribut alt kosong;  nama failnya adalah image-25.png

سُبْحَانَ رَبِّىَ الْأَعْلَى

Subhaana robbiyal 'a'la

Maksudnya: "Maha Suci Tuanku Yang Maha Tinggi"

Prosedur Sujud Sahwi

Sujud dilakukan dengan membaca bacaan sahwi dalam keadaan sujud seperti biasa.

Sujud sahwi dilakukan sebelum dan sesudah memberi salam. Kesalahan dalam solat yang menyebabkan sunnah melakukan sujud adalah seperti lupa menunaikan sunnah ab'ad.

Apabila kesalahan ini terjadi sebelum salam, maka sujud sahwi harus dilakukan sebelum salam. Namun, ketika dia menyedari ada kesalahan berdoa setelah memberi salam, maka sujud ini dilakukan setelah memberi salam. Ini seperti yang dialami oleh Rasulullah SAW.

Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

إذا شك أحدكم فى صلاته فلم يدر كم صلى ثلاثا أم أربعا فليطرح الشك وليبن على ما استيقن ثم يسجد سجدتين قبل أن يسلم

Ini bererti: "Jika salah seorang dari kamu meragukan doanya, maka dia tidak tahu berapa rakaat yang telah dilakukannya, baik tiga atau empat rakaat, maka dia harus menghilangkan keraguan itu dan menentukan mana yang lebih dipercayai. Setelah itu, biarkan dia sujud dua kali sebelum memberi salam. " (HR. Muslim)

Sayyid Sabiq menjelaskan, "Sekiranya penyebab sujud datang sebelum salam, maka sujud harus dilakukan sebelum salam. Sebaliknya, jika penyebab keraguan muncul setelah memberi salam, maka sujud dilakukan sesudahnya. Sedangkan hal-hal yang tidak termasuk dalam dua situasi di atas, maka seseorang dapat memilih untuk melakukan sujud sahwi, baik setelah memberi salam atau sebelumnya. "

Asy Syaukani menjelaskan, dalam pelaksanaan sujud sahwi, seseorang harus mengikuti apa yang telah dicontohkan dan dibimbing oleh Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam.

"Sekiranya penyebab sujud diikat sebelum salam, maka harus dilakukan sebelum salam. Sedangkan jika dia diikat setelah memberi salam, maka sujud harus dilakukan sesudahnya. Sekiranya dia tidak terikat dengan dua keadaan ini, maka dia dapat memilih sebelum atau sesudah memberi salam. Dalam hal ini tidak ada perbedaan apakah itu penambahan atau pengurangan rakaat yang menyebabkan sujud sahwi. "

Ini adalah perbincangan mengenai sujud, prosedur dan maknanya. Semoga bermanfaat!