Senarai Rumah, Penjelasan dan Contoh Tradisional Jawa

Rumah tradisional Jawa

Rumah tradisional Jawa merangkumi rumah tradisional joglo, rumah tradisional limasan, rumah tradisional desa, rumah tradisional Panggangpe, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Salah satu budaya di Dunia, iaitu Rumah Tradisional, rumah tradisional di Dunia mempunyai pelbagai keunikan dan telah mengilhami banyak reka bentuk dan struktur bangunan hari ini.

Berikut adalah jenis rumah tradisional dari Jawa.

1. Rumah Joglo

Joglo House adalah rumah tradisional yang dibina oleh orang-orang yang tinggal di Jawa Tengah dan Timur.

Keunikan rumah Joglo adalah dalam bentuk atap tinggi dan disokong oleh empat tiang yang disebut "soko guru". Rumah tradisional Jawa dengan idealnya mempunyai 5 bahagian utama, iaitu:

  • Pendopo , bangunan ini terletak di hadapan kompleks. Bangunan ini digunakan untuk menyambut tetamu, persembahan tradisional atau aktiviti sosial yang lain
  • Peringgitan : Peringgitan adalah bangunan yang menghubungkan Pendopo dengan Omah. Ia digunakan sebagai tempat wang ringgit yang bermaksud wayang atau bermain wayang
  • Omah , Omah adalah bahagian utama kompleks ini
  • Dalem , Bangunan ini adalah pembezaan antara depan dan belakang
  • Senthong , Senthong adalah bahagian belakang Omah yang terdiri daripada 3 bilik tertutup. Biasanya digunakan untuk menyimpan beras atau tempat tidur pasangan baru

2. Rumah kampung

Bentuk rumah kampung adalah bangunan segi empat dengan tiang dengan dua bumbung segi empat di bahagian atas ditutup dengan penutup kunci.

Bumbung rumah kampung dikenali dengan pemilik yang merupakan warganegara biasa. Secara struktural, bentuk bumbung rumah kampung adalah bentuk paling sederhana.

Baca juga: Tarian merak berasal dari kawasan mana, fungsi dan makna + gambarnya

Di rumah kampung, terdapat empat tiang tengah dan dua lapisan tiang tali yang berfungsi sebagai tempat istirahat bumbung atas rumah. Biasanya, rumah-rumah tradisional ini terletak di kawasan luar bandar dan banyak terdapat, sehingga rumah kampung dianggap sebagai rumah masyarakat ekonomi rendah.

3. Rumah Limasan

Rumah tradisional Jawa

Rumah limasan telah wujud sejak zaman nenek moyang kita, ini terbukti dalam relief yang menggambarkan keadaan rumah kuno.

Dinamakan Limasan, kerana rumah tradisional Jawa jenis ini memiliki rancangan berbentuk segi empat atau piramid.

Rumah ini terdiri daripada empat bumbung, dua atap yang disebut kejen atau cocor dan dua bumbung yang disebut gabions dalam bentuk paralelogram isoseles.

4. Panggang Rumah

Rumah tradisional Jawa

Rumah Panggangpe adalah bentuk paling sederhana. Bangunan rumah Panggangpe yang sederhana mempunyai bentuk utama 4 atau 6 tiang atau "saka".

Di sisi sekitarnya adalah dinding yang hanya berfungsi sebagai perlindungan dari lingkungan sekitarnya.

Bangunan hanya mempunyai bumbung di sisi sahaja, biasanya panggangan ini digunakan sebagai warung, pos pengawal atau pos keselamatan.

5. Rumah Tajug

Rumah tradisional Jawa

Bentuk rumah Tajug adalah rumah tradisional Jawa yang berfungsi sebagai rumah ibadah. Keunikan rumah Tajug ada di langgar tanpa responden (bertemu-bertembung)

Tajug memiliki bentuk yang sama dengan Joglo, yaitu dengan rencana persegi ruangan dan atap gazebo yang menjulang tinggi dan dicirikan oleh pembinaan "Tumpang Sari".

Yang membezakan Rumah Tajug dengan Joglo adalah atap brunjung berbentuk segi tiga dan tirus. Bentuk ini melambangkan keabadian dan keesaan Tuhan.