Doa Sebelum Makan dan Selepas Makan (Lengkap): Bacaan, Makna, dan Penjelasan

doa sebelum makan

Doa sebelum makan berbunyi Alloohumma barik lanaa fiimaa razatanaa waqinaa 'adzaa bannar yang bermaksud "Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami dan minuman kami, dan menjadikan kami Muslim"


Seperti yang kita semua tahu, makan adalah aktiviti yang tidak boleh dilepaskan dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya, setiap hari manusia memerlukan makanan sebagai sumber tenaga dalam menjalankan aktiviti harian.

Namun, ada beberapa adab yang harus anda perhatikan ketika anda ingin makan makanan, bermula dari berdoa sebelum makan, makan dengan tangan kanan, tidak bercakap ketika makan dan berdoa setelah makan.

doa sebelum makan

Sebagai ibu bapa, mereka harus mengajar adab ketika makan kepada anak-anak mereka sehingga menjadi kebiasaan yang baik. Salah satunya mengajar solat sebelum dan selepas makan kepada anak-anak mereka.

Walaupun kelihatan remeh, Berdoa sebelum dan sesudah makan sering dilupakan ketika makan makanan. Oleh itu, kebiasaan berdoa perlu ditanamkan sejak usia dini.

Adab Ketika Makan

  1. Basuh kedua-dua tangan.
  2. Baca bismillah.
  3. Baca doa sebelum makan.
  4. Makan dengan sopan.
  5. Baca doa ketika selesai.

Doa Sebelum Makan

Doa sebelum kita mula makan, yaitu:

"Alloohumma barik lanaa fiimaa razatanaa waqinaa 'adzaa bannar"

Makna:

"Ya Allah, berkatilah kami dalam rezeki yang Engkau berikan dan peliharalah kami dari siksaan api neraka".

Doa Selepas Makan

Setelah selesai makan kita harus membaca:

" Alhamdu lillaahil ladzii ath'amanaa wa saqoonaa wa ja'alnaa muslimiin "

Makna:

"Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami dan minuman kami, dan menjadikan kami Muslim."

Hadis Berdoa Sebelum Makan

Di samping itu, terdapat beberapa hadis yang menganjurkan membaca bismilah sebelum dan sesudah makan

Baca juga: Doa Selepas Solat Duha Latin Lengkap dan Maknanya

Seperti yang disebutkan oleh An Nawawi dalam bukunya Al Adzkar ,

روينا في كتاب ابن السني عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه كان اپريلول في الطعام إذا مختلف إليه: "اللهم بارك لنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار باسم الله"

Telah diceritakan dalam kitab Ibnus Sunni dari 'Abdullah bin' Amr bin Al 'Ash radhiyallahu' anhuma, dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bahwa ketika makanan dibawa mendekatinya, dia biasa mengatakan "Allahumma baarik lanaa fii maa rozaqtanaa wa qinaa' adzaaban naar, bismillah ".


Ini adalah artikel mengenai doa sebelum dan selepas makan. Semoga dapat diaplikasikan dan menjadi kebiasaan ketika anda mahu dan selepas makan.