Ideologi Komunisme: Definisi, Sejarah, Karakteristik dan Contohnya

ideologi komunisme adalah

Ideologi komunisme adalah ideologi yang berkaitan dengan falsafah, politik, sosial dan ekonomi yang bertujuan untuk mewujudkan masyarakat komunis dengan peraturan sosio-ekonomi.

Di dunia antarabangsa, diketahui bahawa terdapat beberapa ideologi atau ideologi yang dipegang oleh banyak orang. Antaranya ialah ideologi komunisme.

Komunisme telah terkenal sebagai tokoh fenomenalnya, Karl Marx, yang pada masa itu sangat menentang kapitalisme. Itulah sebabnya komunisme juga dikenali sebagai anti kapitalisme.

Sejarah dunia sendiri mencatatkan beberapa peristiwa yang berkaitan dengan ideologi komunisme yang kehadirannya ditentang hebat oleh masyarakat. Komunisme terkenal di Dunia semasa pemerintahan lama dengan nama PKI (Parti Komunisme Indonesia).

Berikut ini adalah gambaran umum mengenai ideologi komunisme, termasuk makna, sejarah, ciri, dan contohnya.

Memahami Ideologi Komunisme

Komunisme adalah ideologi yang berkaitan dengan falsafah, politik, sosial dan ekonomi yang bertujuan untuk mewujudkan masyarakat komunis dengan peraturan sosio-ekonomi berdasarkan pemilikan bersama terhadap alat-alat pengeluaran sehingga tidak ada kelas sosial, wang dan negara.

Pada mulanya, ideologi komunisme diciptakan oleh Karl Marx. Pada pendapatnya, Karl Marx berpendapat bahawa ketidaksamaan dan penderitaan disebabkan oleh kapitalisme. Ideologi komunisme adalah kebalikan dari ideologi kapitalis yang bergantung pada demokrasi dan pengeluaran modal untuk membantu masyarakat.

Dalam ideologi kapitalisme , pelaku perniagaan swasta dan syarikat memiliki semua kilang, peralatan dan sumber lain yang dikenali sebagai alat pengeluaran. Ini, menurut komunisme, adalah bentuk eksploitasi pekerja yang terpaksa bekerja untuk menjual buruh mereka dengan gaji.

Komunisme sebagai ideologi anti kapitalisme menggunakan sistem parti komunis sebagai kaedah mengambil alih kuasa dan menentang keras pemilikan individu terhadap modal terkumpul.

Matlamat komunisme adalah bahawa alat pengeluaran mesti dikendalikan oleh negara untuk kesejahteraan rakyat secara sama rata. Dengan kata lain, komunisme menghilangkan hak individu yang wujud dalam liberalisme.

Hingga kini, negara-negara yang diketahui masih menggunakan ideologi komunisme adalah Kesatuan Soviet (sekarang Rusia) dan China.

Sejarah Ideologi Komunisme

tokoh ideologi komunisme adalah

Pada mulanya, Karl Marx dan Freidrich Engels menulis Manifesto Komunis pada 21 Februari 1848. Momentum ini merupakan tindak balas terhadap keadaan kerja yang buruk bagi pekerja di seluruh Eropah pada masa itu.

Baca juga: Poster: Definisi, Tujuan, Jenis dan Contoh [LENGKAP]

Tujuan acara ini diadakan adalah untuk membina sistem dengan menghilangkan perbezaan kelas dan cara pengeluaran yang dimiliki oleh orang ramai.

Perkataan komunisme berasal dari Victor d'Hupay, seorang bangsawan Perancis abad ke-18 yang menganjurkan tinggal di sebuah "komune", di mana semua harta akan dibahagi dan "semua dapat mendapat keuntungan dari pekerjaan setiap orang."

Perkembangan ideologi moden berlaku semasa Revolusi Perancis, dan dalam bidang. Ini ditandai dengan penerbitan karya Karl Marx dan Friedrich Engels yang bertajuk "Manifesto Komunis" pada tahun 1848.

Revolusi Perancis berjaya menjadi titik tolak bagi komunis. Kejadian ini berlaku ketika "borjuasi" - kelas pedagang dalam proses menggabungkan kawalan ke atas "alat pengeluaran" - berusaha untuk membalikkan struktur kekuasaan feodal dan mengantar era kapitalis yang lebih moden.

Dalam buku The Communist Manifesto dan karya-karya lain, Marx, Engels, dan pengikutnya menganjurkan revolusi proletar global yang akan mengarah pada era sosialisme dan kemudian ke komunisme.

Momentum ini membawa umat manusia ke tahap akhir perjuangan kelas. Ini menjadikan semua orang hidup dalam keseimbangan sosial, tanpa perbezaan kelas, struktur keluarga, agama, dan harta benda (kekayaan).

Ciri-ciri Ideologi Komunisme

Seperti beberapa ideologi atau ideologi lain, komunisme mempunyai ciri-ciri berikut.

 • Mengajarkan teori kelas sosial di mana tidak ada jurang antara proletariat (pekerja, kelas rendah) dan borjuasi (pemilik tanah, kelas menengah atas). Oleh itu, kehadiran teori ini menimbulkan konflik antara kedua-dua kumpulan.
 • Kurangnya penghormatan terhadap pemilikan yang dimiliki oleh individu kerana ideologi ini melibatkan penghapusan harta persendirian.
 • Tidak ada pemilikan kolektif terhadap kaedah pengeluaran. Dalam sistem ini semua kaedah pengeluaran seperti kilang, pertanian, tanah, perdagangan, pembinaan, perlombongan dan alat pengangkutan dan komunikasi berada di bawah pemilikan dan kawalan negara.
 • Dalam sistem ini, seseorang individu tidak mempunyai apa-apa selain keperluan hidup. Tidak ada yang boleh menjalankan perniagaan persendirian.
 • Doktrin komunis selalu mengajak semua lapisan masyarakat untuk sentiasa berkembang.
 • Mematuhi sistem satu parti, iaitu parti komunis, sehingga tidak ada yang disebut parti pembangkang. Boleh dikatakan bahawa ideologi komunis ini sangat bertentangan dengan hak asasi manusia (HAM).
 • Negara dan semua undang-undang yang dikuatkuasakan boleh hilang.
 • Secara teori, setiap individu dibayar pampasan mengikut keperluannya, dengan itu menghilangkan jurang pendapatan yang tidak adil. Penghapusan pendapatan, faedah dan keuntungan peribadi meletakkan sistem pengagihan kekayaan secara adil dan saksama.
 • Dalam sistem komunis, negara bertanggungjawab memberikan pekerjaan dan pampasan mengikut kemampuan setiap individu. Ideologi komunisme bertujuan untuk memakmurkan rakyatnya. Namun, hakikatnya adalah bahawa banyak tuan tanah berusaha untuk menghilangkan pemahaman ini dan menyelesaikan lawan komunisme mereka.
Baca juga: Perumusan Pancasila: Sejarah Perumusan dan Kelahiran Pancasila

Contoh Ideologi Komunisme

Berikut adalah beberapa contoh peristiwa yang berlaku dalam ideologi komunisme.

 • Di China pada tahun 1950-an, pemerintah mengembangkan "Great Leap Forward" yang mendorong petani ke komunisme dan pemerintah mengambil tanah mereka dan memaksa mereka untuk menjadi hamba.
 • Di Korea Utara, agihan tanah pertanian, tenaga kerja dan makanan semuanya berada di bawah kawalan pemerintah Korea Utara.
 • Hanya ada satu parti dan yang berlaku di China di mana pemimpin ketika itu Mao Zedong menguasai China pada tahun 1949 dan menamakan China sebagai Republik Rakyat China (RRC. Pada masa itu RRC menjadi negara komunis dan diperintah oleh Parti Komunis.
 • Di China hari ini pemerintah mengawal industri pembuatan yang sangat berjaya yang menghasilkan keuntungan bagi kerajaan melalui eksport elektronik, mainan dan barang pengguna lain.
 • Di hospital Cuba, profesional perubatan, perubatan, dan bekalan perubatan semuanya berada di bawah kawalan pemerintah Kuba
 • Cuba, yang kemudian dipimpin oleh Fidel Castro, mengambil alih pemerintahan Kuba dengan revolusi pada tahun 1959. Cuba menjadi negara komunis sepenuhnya pada tahun 1961, diperintah oleh Parti Komunis Kuba dan menjadi dekat dengan Kesatuan Soviet setelah tahun 1961.

Setelah mengetahui dengan lebih jelas mengenai ideologi komunisme, dapat dilihat sebab-sebab mengapa Dunia tidak memeluk komunisme. Ini kerana sangat bertentangan dengan ideologi Pancasila yang dianut oleh negara Dunia.

Ini adalah penjelasan mengenai ideologi komunisme dan makna, sejarah, ciri dan penerapan ideologi komunisme itu sendiri. Semoga bermanfaat.