Akhlak Adalah: Objektif, Jenis, Contoh dan Dalil

akhlak adalah

Akhlak adalah adab atau tingkah laku. Dengan akhlak manusia, kita dapat membezakan antara perkara baik dan buruk. Penerangan lengkap mengenai moral akan dibincangkan dalam artikel ini.

Moral berasal dari bahasa Arab, iaitu Al-Khulk yang bermaksud watak, perangai, tingkah laku, tabiat dan tingkah laku.

Berdasarkan istilah tersebut, moral adalah sifat-sifat yang tertanam dalam diri seseorang yang keluar dengan mudah tanpa pemikiran atau paksaan.

Makna akhlak adalah ...

Dalam Kamus Besar Bahasa Dunia, Akhlak adalah adab atau tingkah laku. Sementara itu, menurut tiga sarjana, iaitu Ibn Miskawaih, Al Gazali dan Ahmad Amin, Akhlak adalah sifat yang ada pada diri seseorang dan wujud dalam diri yang dapat muncul dengan segera tanpa mempertimbangkan pemikiran terlebih dahulu.

Seseorang berulang kali melakukan perbuatan baik dan melakukannya secara semula jadi, ia boleh dikatakan sebagai orang yang bermoral.

Dorongan dalam diri sangat kuat tanpa banyak pemikiran, tidak ada kesan dipaksa untuk melakukan perbuatan baik sehingga orang itu memiliki pemikiran moral yang baik.

Tujuan Moral

Sebagai manusia, adalah wajar memiliki akhlak yang baik. Inilah sebabnya mengapa manusia adalah makhluk yang membezakannya dengan sempurna dari makhluk lain.

Hubungan dengan manusia akan menjadi lebih baik jika disertai dengan akhlak, bukan hanya itu Allah SWT akan sentiasa menambah pahala sekiranya kita menjaga hubungan dan persahabatan dengan orang lain.

Ilmu moral bertujuan untuk mengetahui perbezaan antara tindakan manusia yang baik dan buruk, sehingga manusia dapat mengendalikan dan menghindari sifat jahat, dan akan mewujudkan sistem yang paling berkesan dalam interaksi sosial dalam masyarakat.

Apa yang mesti dikawal oleh manusia untuk menjadi orang yang bermoral adalah tindakan lahiriah manusia atau tindakan batinnya. Sekiranya seseorang dapat mengawal tindakan batinnya, maka dia dapat menjadi orang yang berkelakuan baik.

Baca juga: Doa untuk Orang Tua: Bahasa Arab, Bacaan Latin dan Makna Lengkap Mereka

Baik, tindakan baik atau buruk ditentukan oleh tindakan hati atau hati. Seperti yang dijelaskan dalam Hadis Arba'in An Nawawi, Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Dan ketahuilah, di dalam tubuh itu ada segumpal daging yang jika itu baik, maka perbuatan itu baik, dan jika itu buruk, maka perbuatan itu buruk, dan ketahuilah bahawa itu adalah hati."

Dalam hadis di atas, ia menjelaskan bahawa jantung adalah bahagian terpenting dari tubuh manusia, sehingga apa sahaja yang dirancang oleh hati akan sangat mempengaruhi tindakan yang akan dilakukan oleh pemiliknya.

Jenis Akhlak dan contoh

Terdapat dua jenis moral dan teladan

Akhlak yang terpuji (al-akhlaaqul mahmuudah)

Akhlak terpuji adalah perbuatan baik yang dilakukan kepada Allah, sesama manusia dan makhluk lain.

Contoh akhlak yang baik seperti berbakti kepada ibu bapa, menghormati tetamu, memberikan sebahagian barang kita kepada orang yang memerlukan, menolong orang lain dan banyak lagi

Akhlak yang hina (al-akhlaaqul madzmuumah)

Akhlak yang hina adalah perbuatan buruk kepada Allah, sesama manusia dan makhluk lain. Contoh moral yang hina termasuk berbohong, mengumpat, bermain antara satu sama lain, cemburu, sombong dan perbuatan tidak jujur ​​yang lain.

Cadangan Akhlak

Memiliki akhlak yang baik sangat ditentukan dalam Islam seperti bersikap jujur, amanah, bertanggungjawab, menepati janji dan menjauhkan diri dari tindakan yang dilarang oleh Allah SWT.

Akhlak yang baik adalah tanda kebahagiaan seseorang di dunia dan akhirat.Kedudukan akhlak dalam Islam sangat tinggi. Nabi Muhammad SAW pernah ditanya mengenai amalan yang masuk ke dalam syurga oleh kebanyakan orang, katanya:

تَقْوى اللَّهِ وَحُسْنُ الْخُلُقِ

"Berbakti kepada Allah dan berakhlak mulia." (HR. Ahmad, Tirmidzi, Ibnu Majah)

Selain itu, dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmidzi, Rasulullah SAW pernah bersabda:

Baca juga: Waktu Solat Dhuha Terbaik (Menurut Ajaran Islam)

إِنَّ مِنْ أَحِبِّكُمْ إِلَيَّ وَأَقْرَبِكُمْ مِنِّي مَجْلِسًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَحْسَنُكُمْ أَخْاَا

"Sesungguhnya, antara mereka yang paling aku sayangi dan duduk paling dekat denganku pada Hari Kebangkitan adalah mereka yang paling baik secara moral." (HR. Tirmidhi)

Melalui hadis yang diriwayatkan oleh Ahmad dan Bukhari:

إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ صَالِحَ الْأَخْلَاقِ

"Tentunya saya dikirim untuk menyempurnakan moral yang baik." (HR. Ahmad, Bukhari)

Hujah mengenai akhlak terkandung dalam Al-Quran, Surah Al-Qalam ayat 4. Allah SWT berfirman:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ

"Dan sesungguhnya kamu berada di atas moral yang hebat." (Surah Al-Qalam [68]: 4)

Nabi Muhammad SAW adalah manusia dengan akhlak yang terbaik, akhlak yang paling sempurna dan muamalah yang paling indah, sehingga kita sebagai umat wajib meniru semua akhlaknya yang baik. Sebagaimana dinyatakan oleh Allah dalam surah Al-Ahzab ayat 21:

لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّـهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّـهَ وَالْيَوْهرً الَذََّ

"Sesungguhnya, Rasulullah mempunyai teladan yang baik bagi mereka yang mengharapkan bertemu dengan Allah dan Hari Akhir dan mengingati Allah dengan banyak zikir." (Surah Al-Ahzab [33]: 21)

Oleh itu, penjelasan Akhalak untuk apa tujuan, jenis dan contohnya, Semoga kita dilengkapi dengan akhlak yang baik dan terpuji. Aamiin. Semoga bermanfaat!