Barakallahu Lakuma (Arti dan Terjemahan): Bahasa Arab, Latin, dan Penjelasan

Barakallau lakuma

Barakallahu lakuma wa baa raka 'alaika wa jama'a bainakumaa fii khoiir bermaksud "Semoga Allah memberikan rahmat kepada kamu, dan semoga Dia mengurniakan rahmat kepadamu, dan semoga Dia mengumpulkan kamu berdua dalam kebaikan "


Barakallahu lakuma yaa akhii wa ukhtii ...!

Paling tidak, itulah yang dikatakan trend baru yang sering kita hadapi di pelbagai media sosial.

Seseorang sering mengucapkan kalimat Baarakallahu lakuma dalam acara kesyukuran seperti waktu tamat pengajian, ulang tahun, perkahwinan, memenangi pertandingan, menyelesaikan peperiksaan, wawancara, dan acara gembira yang lain.

Sering kali kita mendengar kata-kata Baarakallahu lakuma, jadi kita memahami bahawa pengucapan barakallahu lakuma dapat berarti perasaan gembira tentang kebahagiaan orang lain.

Selain itu, dengan pengucapan barakallahu lakuma itu dapat berarti bahawa walaupun kita bukan orang yang merasakan kebahagiaan atas sesuatu, kita dapat bergabung dalam kegembiraan melalui rahmat-Nya kepada orang lain.

salam barakallahu lakuma

Barakallahu lakuma telah menjadi trend seiring dengan kempen penggunaan istilah Islam dan agama di pelbagai media sosial.

Ini tidak dapat dipisahkan dari makna barakallahu lakuma sebagai salah satu ajaran Nabi Muhammad. kepada umat Islam ketika itu hingga sekarang kita sering berlatih.

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai kalimat barakallahu lakuma.

Memahami Barakallahu Lakuma

Barakallahu lakuma dalam lafadz lengkap sebagai wa barakallahu alaikuma wa jama'a bainakuma fii khoiir yang artinya, Semoga Allah memberkati kamu dan memberkati kamu dan mengumpulkan kamu bersama-sama dengan orang-orang baik.

Dalam ajaran Islam, kita dapati ucapan-ucapan doa yang sangat pelbagai yang sering diucapkan dalam situasi tertentu. Dianjurkan untuk selalu mengingati cinta Allah SWT yang agung melalui rahmaat dan rahiim-Nya sebagai Tuhan sekalian alam dengan mengagungkan lafadz-Nya dalam kehidupan seharian.

Berikut ini adalah lafadz barakallahu lakuma yang lengkap.

barakallahu lakuma

بَارَكَاللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْكُمَا فِيْ خَيْرٍ

Baca juga: Rukun Khutbah Jumaat (Lengkap) dan maksud serta prosedurnya

Baarakallahu laka wa baa raka 'alaika wa jama'a bainakumaa fii khoiir

Makna:

Semoga Allah memberikan rahmat kepada anda, dan semoga Dia melimpahkan rahmat kepada anda, dan semoga Dia mempertemukan anda berdua dalam kebaikan.

Makna Barakallahu Lakuma

Dalam bahasa Arab, baarakallahu lakuma bermaksud: "Semoga Allah memberkati kamu". Lafadz diajarkan oleh Rasulullah SAW dalam doanya yang berbunyi sama.

بارك الله لكما

"Semoga Allah memberkati kamu"

Memahami lafadz doa yang diajarkannya, dapat dilihat bahawa makna makna baarakallahu lakuma sangat mulia sehingga makna pengucapannya seperti itu sebagai doa yang baik untuk diucapkan kepada orang lain.

Lafadz barakallahu lakuma diharapkan dapat memberikan keberkatan bagi orang yang dimaksud. Ini sangat baik di mana setiap orang Islam digalakkan untuk memberikan doa yang baik kepada umat Islam yang lain.

Di samping itu, pengucapan Baarakallahu lakuma adalah bentuk rasa syukur yang sebenarnya atas kehadiran-Nya melalui limpahan berkat yang diberikan kepada orang lain.

Jenis Ucapan Barakallah

Ternyata selain dari barakallahu lakuma, ada beberapa kalimah barakallah dalam kalimat lain yang bererti sama, yaitu mudah-mudahan diberikan rahmat Allah SWT, ketika kita mengucapkan lafadz kepada orang lain.

Inilah beberapa jenis ucapan barakallah.

Barakallah

Barakallah bermaksud "Semoga mendapat keberkatan dari Allah." Kalimat barakallah adalah kalimat umum yang dapat digunakan dalam apa jua peristiwa kerana maksudnya umum adalah berdoa agar orang lain mendapat keberkatan dari-Nya.

Barakallahu fiik

Mirip dengan barakallahu, kata-kata barakallahu fiik memiliki makna "Semoga Allah memberkati kamu." Kita dapat mengucapkan Lafadz barakallahu fiik ketika kita bertemu dengan orang lain dan benar-benar ingin memberikan doa yang baik melalui lafadz barakallah.

Barakallahu fiikum

Mirip dengan barakallahu fiik, lafadz barakallahu fiikum diucapkan kepada sebilangan besar orang lain. Lafadz barakallahu fiikum bermaksud "Semoga Allah memberkati kamu semua."

Baca juga: Doa Damai (Supaya Hati Sentiasa Tenang)

Barakallah fii umrik

Tidak seperti lafadz barakallah sebelumnya, pengucapan barakallahu fiik adalah spesifik ketika Anda ingin memberikan doa atau keinginan baik kepada orang lain ketika mereka menjalani hari ulang tahun.

Lafadz barakallahu fiik mempunyai makna "Semoga kamu mendapat keberkatan dari Allah SWT di usia kamu." Ini bermaksud bahawa kita mendoakan orang lain seumur hidup mereka. Mudah-mudahan nikmat rahmat-Nya akan diberikan sehingga kita dapat memanfaatkan sisa hidup orang lain yang kita doakan dalam kebaikan dan menyembah Allah SWT.

Barakallahhu fii ilmi

Lafadz barakallahu fii ilmi adalah ucapan barakallah khusus seperti barakallahu fii umrik. Barakallahu fii ilmi adalah doa barakallah yang diucapkan kepada orang-orang yang berjaya dalam pelajarannya atau dapat ditafsirkan sebagai berdoa untuk orang lain dengan pengetahuan mereka.

Lafadz barakallahu fii ilmi bermaksud "Semoga berkat Allah atas pengetahuan anda." Kita boleh mengatakan Lafadz barakallahu fii ilmi apabila kita melihat rakan dan saudara yang telah lulus peperiksaan sekolah dan aktiviti lain yang berkaitan dengan bidang ilmiah mereka.

Kesimpulannya

Mempelajari lafadz barakallahu lakuma bersama dengan makna dan penggunaannya dalam kehidupan sehari-hari memberi kita pemahaman baru di mana barakallahu lakuma adalah doa yang baik untuk sesama Muslim.

Kerana, pada dasarnya, berdoa untuk orang lain pada dasarnya seperti mendoakan diri kita sendiri. Ia juga sesuai bahawa sebagai makhluk sesama kita juga belajar untuk membahagiakan kebahagiaan orang lain dengan mendoakan kebaikan.

Dengan demikian penjelasan kata-kata Barakallahu lakuma meliputi pemahaman, lafadz Arab, terjemahan, dan makna yang terkandung di dalamnya. Semoga bermanfaat!