Solat Bangun - Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Keistimewaan

bangun solat

Doa untuk bangun berbunyi 'Alhamdullillahilladzi ahyaanaa bada maa amaatanaa wa ilaihin nushur.'

Bangun adalah aktiviti yang dilakukan oleh semua orang, kerana pada dasarnya manusia memerlukan tidur setiap hari sebagai cara untuk mengembalikan tenaga setelah berjam-jam melakukan aktiviti yang melelahkan seperti bekerja atau lain-lain.

Bangun juga merupakan salah satu nikmat yang harus kita syukuri kerana kita masih diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan esok dan memperbaiki tingkah laku buruk sehingga masih ada kehidupan yang tersisa dalam pengampunan dosa.

Oleh itu, kita digalakkan untuk berdoa setelah bangun untuk meminta agar hari baru yang kita jalani dapat dilancarkan dan dipermudah dalam menjalankan kerja atau belajar di sekolah.

Solat Bangun

Doa untuk bangun ini adalah bacaan doa mengikut sunnah yang boleh dijadikan amalan pada waktu pagi.

Dengan membaca doa pendek ini, insya Allah, hari kita akan dipenuhi dengan kebahagiaan, rahmat dan keberkatan dari Allah SWT. Bacalah doa ini ketika anda baru bangun tidur, atau setelah menunaikan solat subuh.

Amalkan secara berkala dan istiqomah sepanjang hari. Maka semakin banyak kebaikan akan muncul di sekitar hari, persekitaran, dan kehidupan seharian kita. Yang berikut membaca doa:

bangun solat

'Alhamdullillahilladzi ahyaanaa bada maa amaatanaa wa ilaihin nushur.'

Makna:

"Segala puji bagiMu, Ya Allah, yang menghidupkanku setelah kematianku, dan hanya kepada-Nya sahaja kita semua akan dihidupkan kembali."

Ciri-ciri Solat Bangun

Setiap doa mesti mempunyai keistimewaan dan faedahnya bagi kita yang membacanya, kerana semua doa mengandungi unsur kebaikan, sehingga mencegah kita dari perkara buruk termasuk gangguan syaiton.

Berikut ini adalah gambaran umum mengenai keistimewaan yang diperoleh ketika kita berdoa setelah bangun tidur:

1. Meningkatkan Syukur

Doa ini dibacakan untuk menyatakan rasa syukur atas nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT, melalui tidur nyenyak yang kita lakukan setiap malam.

Baca juga: Rukun Khutbah Jumaat (Lengkap) dan maksud serta prosedurnya

Dalam bacaan doa ini, kalimah 'Alhamdulillah' disebutkan yang bermaksud segala pujian bagiMu, Ya Allah, adalah bukti bahawa kami telah bersyukur dan satu bentuk kesyukuran atas tenaga yang dipulihkan melalui tidur kami.

2. Mengingatkan Kematian

Kematian memang suatu perkara yang sangat misteri, kita tidak tahu pukul berapa kematian itu dan bagaimana? Mungkin, kematian datang ketika kita tertidur dari tidur? Atau sebelum tidur?

Oleh itu, kita semakin sedar bahawa hidup dan mati adalah kehendak Allah SWT semata-mata. Sehingga jika kita diberi kesempatan untuk bangun pada waktu pagi.

Sekurang-kurangnya kita membaca doa bangun untuk meningkatkan rasa syukur dan mengingatkan kita tentang hidup dan mati yang entah bagaimana datang dengan cara kita.

3. Bukti Tawakal kepada Allah SWT

Tawakal bermaksud menyerah. Kita sedar sepenuhnya bahawa kematian dan hidup adalah kehendak Allah SWT.

Supaya kita selalu berserah kepadaNya sebagaimana firman Allah SWT dalam QS. An-Nahl ayat 81 yang berbunyi "Dengan demikian Allah SWT melengkapkan rahmat-Nya untuk kamu sehingga kamu berserah kepada-Nya".

Begitulah ulasan doa bangun tidur, doa yang baik juga akan datang untuk kebaikan bagi mereka yang membacanya, dan semoga kita menjadi hamba yang mempercayai dan sentiasa bersyukur atas nikmat yang telah Dia berikan.