Doa Nabi Yusuf: Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Faedahnya

doa nabi yusuf

Doa nabi Yusuf berbunyi "Rabbis sijnu ahabbu ilayya mimma yadh'unani ilaihi. Wa illa tashrif anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa jahilin akaun minal. " dan banyak lagi dalam artikel ini.

Nabi Yusuf adalah salah seorang nabi dan utusan yang diutuskan oleh Allah SWT untuk mengajak manusia menyembah Allah.

Dilahirkan oleh seorang Nabi dan Rasulullah, Nabi Yusuf adalah anak ke-7 dari 12 anak, putera Nabi Yaqub, anak Nabis Ishaq. Nabi Yusuf adalah putera sulung Rahil dan mempunyai seorang adik lelaki bernama Bunyamin.

Berdasarkan kisah kenabian yang terdapat di dalam Al-Quran, Nabi Yusuf adalah seorang nabi yang terkenal dengan wajahnya yang tampan dan tampan. Tampan Nabi Yusuf tersebar ke seluruh pelosok negeri.

Dalam tinjauan berikut, kita akan membincangkan lebih lanjut mengenai doa Nabi Yusuf dan makna serta faedahnya.

Doa Nabi Yusuf

Ada ketika dia menjalankan tugasnya sebagai Nabi dan Rasulullah, Nabi Yusuf mengalami beberapa cobaan. Dalam menjalankan tugasnya, Nabi Yusuf mengajarkan beberapa amalan solat. Berikut adalah beberapa bacaan doa Nabi Yusuf yang dapat diamalkan dalam kehidupan seharian.

1. Bacaan doa Nabi Yusuf

رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ ۖ وَإِلَّا تَصْرِفْ عَنِّي كَيْدَهُنَّ أَصْبُ مِنَنْ

"Rabbis sijnu ahabbu ilayya mimma yadh'unani ilaihi. Wa illa tashrif anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa jahilin akaun minal. "

Makna:

"Ya Tuhan, saya lebih senang dengan penjara daripada memenuhi undangan mereka kepada saya. Dan jika kamu tidak melepaskan aku dari tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung (memenuhi keinginan mereka) dan tentu saja aku termasuk orang-orang yang bodoh. "

2. Bacaan Doa Nabi Yusuf Ketika Merenung

doa nabi yusuf

اَلَّلهُمَّ كَمَا حَسَّنْتَ خَلْقِيْ فَحَسِّنْ خُلُقِيْ

Baca juga: Solat di atas kenderaan: bacaan Arab, Latin, makna dan kebaikannya

"Allahumma kamaa hassanta khalqii fa hassin khuliqi."

Makna:

"Ya Allah, kerana aku telah menciptakanku dengan baik, perbaiki akhlakku."

3. Bacaan doa Nabi Yusuf agar disayangi

doa nabi yusuf

الَّلهُمَّ جَئَلْنِى نُوْرُ يُوْسُفَ عَلَى وَجْهِي فَمَنْ رَ اَنِى يُحِبُّنِي مَحَبَّتَنْي

"Allahumma 'alnii nuuru yusufa ala wajhii fa man ro aanii yuhibbunii mahabbatan."

Makna:

"Ya Allah, jadikan Nur cahaya Nabi Yusuf di wajahku, dan mereka yang melihat akan kagum dan cinta padaku."

Kelebihan Doa Nabi Yusuf

doa nabi yusuf

Seperti doa secara umum, berikut adalah beberapa faedah khusus dari amalan berdoa Nabi Yusuf yang baik.

1. Elakkan bencana

Sebagai umat Islam, kita digalakkan untuk berdoa secara berterusan, kerana Allah mengasihi hamba-hambaNya yang berdoa dengan memohon. Baik ketika mengalami musibah dan dalam keadaan gembira.

Nabi Yusuf mengajar kita dalam salah satu amalan doanya untuk mengingati Allah pada masa bencana dan kemudian berdoa untuk pertolongan-Nya.

Di samping itu, kita juga dapat mempraktikkan doa Nabi Yusuf sekiranya kita mengalami situasi buruk. Ini dilakukan oleh Nabi Yusuf ketika dia digoda oleh seorang wanita. Dia memohon agar dijauhkan dari perbuatan maksiat dan dosa dan menghindari nafsu jahat.

2. Diberi kekuatan untuk menghadapi ujian

Setiap orang yang yakin akan diberi ujian oleh Allah SWT. Ujian ini digunakan untuk meningkatkan keimanan dan ketakwaan seseorang. Seorang hamba diberi ujian mengikut hadnya.

Nabi Yusuf menjalani banyak ujian walaupun semasa kecil. Antaranya dicampakkan oleh saudara-saudaranya dan mendapatkan fitnah yang dipenjarakan.

Dengan berusaha untuk berdoa agar kita diberi kekuatan untuk menghadapi ujian, dengan izin Allah, kita dapat lulus ujian yang Dia berikan kepada kita.

Baca juga: 9 Contoh Teks Kuliah Ringkas (Pelbagai Topik): Sabar, Syukur, Kematian, dll.

3. Diberikan kekuatan untuk melawan nafsu

Nabi Yusuf tidak pernah mengalami godaan seorang wanita cantik. Sebagai manusia, Nabi Yusuf berusaha melawan nafsu dan godaan syaitan dalam hasutan dosa dan maksiat.

Kerana itu, Nabi Yusuf kemudian berdoa kepada Allah agar dilepaskan dari melakukan dosa. Akhirnya, dengan membaca doa, Nabi Yusuf dapat mengatasi nafsu dalam menghadapi godaan duniawi.

4. Memancarkan aura wajah yang berseri

Nabi Yusuf terkenal dengan wajah yang sangat cantik. Tidak hairanlah ini malah membuat wanita pada zaman dahulu tidak berkedip ketika melihat Nabi Yusuf.

Dengan mengerjakan solat ketika berada di cermin, seperti yang dicontohkan oleh Nabi Yusuf, adalah permintaan untuk dikurniakan wajah yang berseri. Ini membantu memancarkan pesona dan aura yang kita miliki sehingga kita semakin bersyukur dengan wajah rahmat-Nya.

5. Membantu Merapatkan Hubungan Suami dan Isteri

Dalam hubungan suami isteri, Nabi Yusuf dikatakan telah menikahi Zulaikha, yang biasa menggoda Nabi Yusuf. Tetapi berkat petunjuk Allah, Zulaikha kemudian bertaubat untuk kembali ke jalan yang benar. Semakin Zulaikha semakin dekat dengan Pencipta, akhirnya Zulaikha dipertemukan kembali dengan Nabi Yusuf.

Melalui kisah ini, sepasang suami isteri dapat mempraktikkan doa Nabi untuk dicintai. Dengan ini suami isteri dapat menjaga integriti cinta berdasarkan iman dan ketakwaan.


Ini adalah tinjauan doa Nabi Yusuf dan beberapa faedah mempraktikkannya. Semoga bermanfaat.