Bahagian mata dan fungsinya

mata

Bahagian mata terdiri dari (1) bahagian dalam, seperti kornea, iris, pupil, sklera, dan konjungtiva dan (2) bahagian luar yang merangkumi… lebih banyak lagi dalam artikel ini.

Mata adalah salah satu organ penting yang sering digunakan. Penglihatan ini adalah kaedah utama untuk mengumpulkan maklumat dari sekitar kita, kerana 75% maklumat yang kita terima adalah maklumat visual.

Lalu bagaimana sepasang mata dapat melihat pelbagai objek? Marilah kita meneroka dengan lebih terperinci anatomi mata dan penjelasannya.

mata

Mata berbentuk bulat dengan sedikit penonjolan di bahagian depan. Ada bahagian mata yang dapat dilihat setengah jalan dari luar, seperti kornea, iris, pupil, sclera, dan konjungtiva.

Mata dilindungi oleh kelopak mata dan bulu mata. Semasa berkelip, kelopak mata juga membantu melincirkan permukaan mata dengan air mata. Berikut adalah penjelasan mata dengan lebih terperinci:

1. Kornea

Kornea adalah kubah pelindung telus yang terletak di depan bola mata. Kornea berfungsi untuk memfokuskan cahaya sebelum ia diterima oleh lensa mata. Kornea tidak mempunyai saluran darah dan sangat sensitif terhadap kesakitan.

Walau bagaimanapun , perlu berhati-hati untuk menjaga kesihatan kornea. Kerana di kornea terdapat banyak ujung saraf yang membuatnya sangat sensitif.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kornea mudah terkena jangkitan bakteria atau kulat seperti keratitis. Selain itu, ada juga kemungkinan perubahan pada struktur kornea, iaitu keratoconus.

2. Humor berair

Humor berair adalah cecair jernih yang terletak tepat di belakang kornea. Cecair ini membantu menyalurkan nutrien ke tisu di mata.

Sekiranya cecair ini berkurang, ia boleh menyebabkan tekanan pada mata meningkat, menyebabkan masalah pada mata, seperti glaukoma.

3. Iris

Iris adalah bahagian yang menentukan warna mata. Iris terdiri daripada otot yang membantu murid membesar dan mengecut.

Iris bertugas mengatur cahaya yang masuk ke mata anda dengan mengubah ukuran mata anak mata.

Di samping itu, ia juga mengawal seberapa banyak cahaya yang memasuki mata dengan menyesuaikan ukuran murid.

4. Murid

Bahagian mata ini dapat dilihat sebagai titik hitam atau bulatan di tengah mata.

Murid berfungsi sebagai pembuka cahaya untuk memasuki mata. Ukuran murid diatur oleh iris, yang menjadikan murid mengecil apabila terkena cahaya yang terlalu terang atau berlebihan.

Baca juga: Puisi: Menaip, Jenis dan Contoh [Lengkap]

Jaga bahagian ini dengan betul, kerana iris dan pupil mata juga tidak menolak penyakit.

Menurut Mayo Clinic, salah satu gangguan yang boleh berlaku adalah iritis, iaitu pembengkakan dan pembengkakan pada iris. Nama lain untuk iritis adalah uveitis anterior.

5. Sclera

Bahagian mata ini, yang merupakan sklera, adalah bahagian tisu yang keras dan putih yang menutupi seluruh mata anda, kecuali kornea. Sklera dikelilingi oleh enam otot.

Otot-otot ini berperanan menggerakkan bola mata, baik ke atas, bawah, kiri, kanan, bahkan berputar, tanpa perlu menggerakkan kepala.

Oleh itu, anda juga harus berhati-hati kerana tidak menutup masalah dengan sklera mata.

Salah satu penyakit yang berkaitan dengan sklera bermasalah adalah skleritis, iaitu keradangan dan pembengkakan yang terjadi pada sklera.

6. Kanta

Lensa adalah bahagian kedua mata selepas kornea yang berfungsi memfokuskan cahaya dan gambar ke retina. Lensa mata terdiri daripada pelbagai tisu fleksibel dan telus yang terletak di belakang iris dan murid.

Bahagian mata lensa ini akan berubah bentuknya sehingga dapat memfokus pada objek yang dilihat oleh mata. Lensa akan menipis ketika melihat objek yang berada jauh dan akan menebal ketika melihat objek yang berdekatan.

Kanta juga merupakan bahagian mata yang sering menyebabkan gangguan. Apabila seseorang mempunyai rabun jauh (rabun) atau rabun jauh (hipermetropi), ia disebabkan oleh kedudukan lensa dan kornea yang salah pada bola mata.

Seiring usia anda, bahagian mata yang penting ini juga dapat kehilangan keanjalan dan kemampuannya untuk fokus pada objek. Ini biasanya dikenali sebagai presbiopia atau mata tua, yang merupakan gangguan penglihatan yang dialami oleh banyak orang tua.

Masalah mata lain yang sering berlaku kerana penuaan adalah katarak. Keadaan ini berlaku apabila terdapat bintik-bintik atau noda seperti kabut yang menutupi sebahagian lensa mata, sehingga mata tidak dapat melihat dengan jelas.

7. Vitreous

Vitreous adalah salah satu bahagian yang jarang diketahui, tetapi mempunyai fungsi penting.

Vitreous mempunyai struktur seperti jeli dan memenuhi bahagian belakang mata dan berperanan menjaga bentuk mata dan menahan retina di tempatnya.

Baca juga: Formula Isipadu Tiub + Contoh Soalan dan penjelasan LENGKAP

Sekiranya gejala penglihatan anda, seperti awan putih melayang atau berkelip, segera berjumpa doktor mata.

Pada dasarnya, bahan vitreous yang berasingan ini boleh menyebabkan lubang (keadaan yang disebut bukaan makula) berkembang di retina.

8. Retina

Bahagian ini berfungsi untuk memproses cahaya yang memasuki mata menjadi isyarat elektrik yang kemudian dihantar ke otak melalui saraf optik.

Retina terdiri daripada beberapa tisu sensitif cahaya yang terletak di permukaan dalam mata.

Terdapat beberapa masalah mata yang berkaitan dengan retina, yang merangkumi:

 1. Oklusi urat retina
 2. Retinitis sitomegalovirus
 3. Luka atau koyakan di retina
 4. Retinopati diabetes
 5. Retinoblastoma
 6. Retinopati pramatang
 7. Sindrom Usher

9. Choroid dan konjunktiva

Choroid adalah bahagian yang berbentuk seperti membran coklat gelap dengan banyak saluran darah di dalamnya. Bahagian ini terletak di antara sklera dan retina.

Choroid ini berfungsi untuk membekalkan darah dan nutrien ke retina dan semua struktur lain dalam anatomi mata. Manakala konjungtiva adalah lapisan tisu nipis yang merangkumi semua bahagian yang berada di depan, kecuali kornea.

Salah satu gangguan mata pada konjunktiva adalah konjungtivitis atau mata merah jambu . Keadaan ini adalah keradangan dan pembengkakan pada lapisan konjunktiva, menyebabkan mata merah dan gatal. Biasanya, keadaan ini dipicu oleh jangkitan bakteria, virus, atau alergen.

10. Kelopak mata

Walaupun ini terletak di bahagian paling luar, kelopak mata atau palpebra mempunyai fungsi yang tidak kurang pentingnya daripada yang lain. Kelopak mata membantu menjaga kesihatan mata dengan melindungi kornea dari terkena benda asing, seperti jangkitan, kecederaan, dan penyakit.

Selain itu, kelopak mata juga membantu menyebarkan air mata secara merata ke permukaan mata, terutamanya jika kelopak mata ditutup. Ini tentu dapat membantu melincirkan mata dan mencegah keadaan mata kering.

Namun, kita juga harus berhati-hati dan menjaga kelopak mata agar tetap sihat. Ini kerana kelopak mata terdedah kepada keradangan, jangkitan dan masalah lain, seperti:

 • Blefaritis
 • Meibomianitis
 • Kalazion
 • Stye atau stye