Bentuk Ancaman Terhadap Republik Indonesia dan Cara Menangani Ancaman

ancaman kepada nkri

Ancaman terhadap Nkri termasuk korupsi, kolusi dan nepotisme (KKN), dadah, penggantian ideologi negara, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Ancaman itu selalu menjadi bencana bagi setiap negara, termasuk negara Dunia. Ancaman Republik Indonesia dilakukan oleh sekelompok orang yang ingin membuat negara menjadi huru-hara dengan pelbagai kepentingannya sehingga sangat berbahaya bagi kedaulatan negara, integritas wilayah dan keselamatan nasional.

Beberapa upaya mengancam Republik Indonesia, seperti menggantikan ideologi negara, menggulingkan tokoh-tokoh nasional, bahkan menciptakan kekacauan dalam perang di Dunia. Oleh karena itu, ancaman terhadap Republik Indonesia harus segera ditangani dan diberantas oleh pemerintah sehingga dapat mewujudkan rasa aman dan damai bagi setiap warga negara.

Bentuk-bentuk ancaman ini adalah seperti:

1. Rasuah, Kolusi dan Nepotisme (KKN)

ancaman kepada nkri

Masalah KKN telah menjadi ancaman besar yang telah berlaku di Dunia sejak sekian lama. Walaupun sejak zaman Orde Baru amalan ini telah wujud.

Pada masa lalu, pemecatan Presiden Soeharto disebabkan oleh amalan KKN yang menjadikan anak-anak Presiden Soeharto diadili kerana kes KKN ini.

2. Dadah

ancaman kepada nkri

Ancaman berbahaya berikutnya bagi Republik Indonesia adalah dadah.

Pengedaran dadah akan merosakkan generasi akan datang kerana pengaruh bahan ketagihan yang menyebabkan pengguna ketagih dan sangat berbahaya bagi kesihatan malah boleh menyebabkan kematian.

Oleh itu, pemerintah melaksanakan pengedar dadah yang cuba memusnahkan generasi bangsa.

3. Penggantian Ideologi Nasional

ancaman kepada nkri

Kita tahu bahawa bangsa Dunia terdiri daripada banyak suku dan juga menganut beberapa kepercayaan agama. Jika kita melihat kes-kes terorisme yang telah terjadi, mereka berusaha untuk mengganti ideologi Pancasila dengan ideologi lain yang tentunya tidak sesuai di Dunia.

Baca juga: Kadar Reaksi: Definisi, Rumus, dan Faktor [PENUH]

Ancaman perubahan ideologi untuk Republik Indonesia dapat menyebabkan perang saudara. Kita dapat melihat contoh ini, seperti di Syria, Iraq dan beberapa negara di Timur Tengah di mana perubahan ideologi sering menyebabkan perang saudara, tentu sangat merugikan negara kerana banyak yang telah mati, ekonomi negara telah runtuh dan banyak lagi kesannya.

4. Isu SARA (etnik, agama, bangsa dan antara kumpulan)

Isu SARA adalah ancaman besar yang dapat memecahbelahkan integriti Republik Indonesia. Contohnya, konflik mengenai isu SARA yang terjadi di Semarang, Malang dan Surabaya, yang menyebabkan demonstrasi dan pembakaran skala besar di Jayapura dan sekitarnya.

Bukan hanya itu, kumpulan demonstrasi disusupi oleh kumpulan yang mempunyai kepentingan sehingga Papua berhak memutuskan nasib mereka melalui referendum.

Matlamat kumpulan ini adalah memerintah Papua dan menjadi Presiden jika Papua terpisah dari Dunia.

Ancaman Republik Indonesia dari Luar Negara

Ancaman Republik Indonesia tidak hanya datang dari dalam, tetapi juga dapat datang dari luar negeri. Adapun beberapa ancaman dari luar negara yang mesti dipertimbangkan oleh pemerintah, seperti:

1. Kepelbagaian Budaya

Dunia mempunyai pelbagai budaya yang berasal dari kawasan masing-masing. Anda boleh yakin bahawa setiap wilayah mempunyai budaya dan kearifan tempatan sendiri. Oleh itu, setiap warganegara mempunyai hak untuk melindungi dan memelihara budaya setempat di kawasan ini.

Ancaman yang berlaku ialah negara-negara lain berusaha mengenali budaya tempatan Dunia, seperti Tarian Reog Ponorogo yang diakui oleh Malaysia sebagai budaya negaranya. Sudah tentu ia menimbulkan masalah serius, terutamanya Tarian Reog Ponorogo yang telah diakui oleh UNESCO sebagai warisan budaya dari Dunia.

2. Ancaman Pertahanan dan Keselamatan

Ancaman pertahanan dan keselamatan perlu dijangkakan melalui udara, laut dan darat.

Baca juga: Idea utama / idea utama adalah ... (Definisi, jenis, dan ciri) SELESAI

Contoh yang sering dihadapi adalah pesawat asing yang melewati zon udara di wilayah Dunia, anggota TNI mengejar pesawat asing ini kerana mereka telah melanggar batas kedaulatan negara Dunia.

Menjaga kedaulatan Negara Dunia sangat penting kerana kita tidak pernah mengetahui bahaya ancaman dari negara lain, jadi kita mesti mencegahnya.

3. Provokasi dari Negara Lain

Contoh provokasi dari negara lain adalah penangkapan ikan secara haram oleh kapal Vietnam di kawasan Laut Dunia. Tentera Laut Indonesia ingin melindungi ketika orang asing memasuki kawasan laut Dunia, tetapi tiba-tiba sebuah kapal pengawal nelayan Vietnam menabrak kapal TNI yang cuba menyekat proses penangkapan kapal asing itu.

Sudah tentu ini adalah salah satu provokasi dari negara-negara lain yang dapat menjadi ancaman kepada Republik Indonesia kerana dapat menimbulkan konflik antara negara-negara akibat tindakan provokatif ini.

4. Ancaman Penyebaran Budaya Asing

Tidak semua budaya asing memberi kesan positif kepada masyarakat, terutama bagi golongan remaja. Seiring dengan kemajuan teknologi, penyebaran budaya asing menjadi percuma dan tanpa penapis.

Sebagai contoh, peniruan cara remaja Dunia berpakaian seperti remaja asing adalah faktor yang tidak sihat kerana tidak menggambarkan budaya Dunia itu sendiri.

Di samping itu, hubungan seksual dan dadah yang menyimpang adalah salah satu faktor dalam menyebarkan budaya asing yang boleh merosakkan mentaliti generasi masa depan negara.

Ini adalah penjelasan mengenai bentuk-bentuk ancaman terhadap Republik Indonesia. Semoga bermanfaat!