10 Penemuan hebat yang telah mengubah dunia

Pelbagai penemuan besar telah dibuat oleh manusia. Mulai dari penemuan sederhana hingga penemuan kompleks.

Semua penemuan ini mempunyai faedah masing-masing, tetapi sebahagian daripadanya mempunyai faedah dan kesan perubahan yang jauh lebih besar dalam kehidupan manusia daripada yang lain.

Berikut adalah 10 penemuan penting yang telah mengubah dunia

1. Mesin Percetakan (1450)

Pada mulanya, proses mencetak buku (dan seumpamanya) adalah proses yang perlahan dan sangat rumit. Penemuan mesin cetak Johannes Gutenberg bukan sahaja membiarkan proses percetakan berjalan lebih cepat ... ia juga menjadikan buku tersedia dengan harga lebih rendah.

Ini seterusnya menyumbang kepada sains sehingga dapat menyebar dengan lebih cepat. Penemuan ini telah mengubah seluruh Eropah Barat pada abad ke-16 dengan pelbagai teks pengetahuan mengenai pelbagai topik.

2. Teleskop (1609)

Gambar berkaitan

Manusia selalu terpesona dengan bintang-bintang di langit ... tetapi hanya dengan penemuan teleskop kita dapat memahaminya dengan lebih baik.

Teleskop pertama kali dibuat oleh Hans Lippershey, kemudian dikembangkan oleh Galileo Galilei, dan terus diperhalus seiring dengan perkembangan ilmu pengetahuan.

Selain teleskop, penemuan instrumen optik yang sama pentingnya adalah mikroskop. Sebelum mikroskop diciptakan tidak ada yang tahu bahawa kita hidup di dunia yang penuh dengan organisma mikroskopik yang juga mempunyai kesan yang lebih besar pada kehidupan kita.

3. Enjin wap (1712)

Hasil lukisan untuk kereta api wap

Walaupun enjin wap tidak lagi digunakan hari ini, sebahagian besar elektrik yang kita nikmati hari ini dihasilkan oleh turbin wap besar untuk memutar magnet gergasi. Enjin wap berkembang dari enjin pertama yang dihasilkan di Mesir oleh Pahlawan Iskandariah pada abad pertama Masihi.

Enjin wap begitu tidak cekap sehingga beberapa tokoh popular dalam mesin stim muncul dengan peningkatan yang lebih baik seperti Thomas Newcomen, James Watt dan Matthew Boulton. Mesin stim adalah mesin pertama yang membenarkan amalan industri diterapkan dan mewujudkan revolusi industri.

Baca juga: 15+ pewarna semula jadi yang selamat untuk makanan (Senarai Lengkap)

4. plastik (1856)

Hasil gambar untuk plastik

Plastik adalah penemuan lain yang memberi kesan yang lebih besar lagi kepada dunia sekarang ini. Walaupun pada masa ini kita berfikir menggunakan plastik untuk memberi kesan negatif kepada alam semula jadi, penemuan plastik mencipta banyak produk dengan harga yang lebih rendah. 

Plastik pertama kali ditemui oleh Alexander Parkes pada tahun 1862. Beberapa tahun kemudian penemu Amerika John Wesley Hyatt keluar dengan plastik buatan sintetik pertama. Hari ini terdapat banyak jenis plastik dengan ciri yang berbeza untuk membolehkan banyak bahan lain dihasilkan dengan plastik.

5. Telefon (1876)

Gambar berkaitan

Telefon dicipta oleh dua orang yang berasingan. Mereka adalah Alexander Graham Bell dan Elisha Gray dalam menghasilkan peranti yang dapat menghantar suara secara elektronik.

Bell terus meningkatkan ciptaannya yang memungkinkan penemuannya lebih berjaya daripada penemu lain yang menggunakan alat serupa. 

Sekiranya kita melihat bagaimana telefon kita berfungsi hari ini, ia akan jauh berbeza dengan telefon pertama yang dibuat oleh Graham Bell kerana ia telah melalui perkembangan yang sangat lama.

6. Kapal terbang (1903)

Hasil lukisan untuk saudara curtis wright

Pesawat terbang adalah satu lagi penemuan hebat dalam sejarah manusia.

Orville dan Wilber Wright juga dikenali sebagai Wright Brothers adalah usahawan dengan sebuah kedai basikal. Mereka mengambil masa beberapa tahun untuk mengembangkan pesawat Wright Flyer pertama yang terbang pada 17 Disember 1903 sejauh 36.6 meter dengan enjin sendiri. Setahun kemudian, Wilber terbang dan memperbaiki Flyer II selama lima minit.

Dengan kemajuan teknologi penerbangan masa kini, perjalanan udara bukan sahaja lebih mudah tetapi juga lebih murah.

7. Televisyen (1926)

Hasil gambar untuk televisyen era lama

Televisyen adalah peranti yang kompleks dengan banyak komponen elektronik di dalamnya. Televisyen memerlukan pelbagai penemuan oleh penemu yang berbeza untuk mengembangkan set televisyen yang berfungsi sepenuhnya.

Pada mulanya, televisyen tidak dianggap sangat berguna, hingga akhirnya menjadi salah satu alat yang dapat kita temui di setiap rumah. Televisyen telah menjadi elektronik paling popular pada abad ke-21 dan juga digunakan untuk menyebarkan idea, iklan, berita dan hiburan.

8. Skrin sentuh (1965)

Skrin sentuh dicipta oleh jurutera Britain EA Johnson pada tahun 1965 yang mempermudah peranti input ke komputer. Memerlukan waktu yang sangat lama untuk teknologi skrin sentuh menjadi lebih murah digunakan dengan peranti yang lebih kecil seperti telefon pintar.

Baca juga: Pingat Nobel Hanya untuk Saintis Berusia Panjang

Dengan skrin sentuh, kawalan peranti menjadi lebih mudah, cepat, dan lebih mudah diakses oleh semua orang.

9. GPS (1973)

Satelit GPS dilancarkan oleh tentera AS pada tahun 1978 dan digunakan untuk tujuan ketenteraan sahaja, penggunaan awam teknologi ini hanya tersedia pada awal tahun sembilan puluhan. Pada mulanya terdapat 18 satelit pada tahun 1979 dan 24 pada tahun 1988, dan jumlah itu terus bertambah hingga kini.

Seperti sekarang, hampir setiap hari kita selalu berhubung dengan GPS sama ada untuk mencari jalan atau alamat.

10. Internet (1960 & 1989)

Ciptaan terbaik yang memungkinkan percepatan maklumat untuk memindahkan, berkongsi dan menjadikannya lebih mudah diakses adalah penemuan internet. 

Penemuan rangkaian ini bermula pada tahun 1960-an ketika Agensi Projek Penyelidikan Kemajuan Jabatan Pertahanan AS (ARPA) mencipta ARPANET. Rangkaian ini membolehkan komunikasi antara komputer di seluruh rangkaian.

Sementara internet seperti yang kita ketahui hari ini dimulakan dengan penemuan laman web (World Wide Web) yang dicipta pada akhir tahun 80an. Semuanya bermula ketika para penyelidik di CERN menelefon Tim Berners-Lee dan rakan-rakannya untuk mengembangkan sistem yang akan membolehkan pengguna internet mengakses 'halaman' berasaskan teks. Ini dimungkinkan dengan penggunaan HyperText Transfer Protocol (HTTP), yang memungkinkan komunikasi antara pelayan rangkaian dan komputer. Mereka melancarkan penyemak imbas web awal kepada umum pada tahun 1992 dan kemajuan internet bermula, sehingga sekarang kita dapat menikmati internet dengan sangat mudah.

Ini adalah 10 penemuan hebat yang telah mengubah dunia kita. Terdapat banyak penemuan hebat lain, tetapi sepuluh ini adalah penemuan yang memungkinkan penemuan lain dapat dibuat atau memberi inspirasi kepada kejadian itu. 

Sumber: 10 Penemuan Dengan Kesan Paling Besar Terhadap Dunia - MyRokan