Komitmen Adalah dan Bagaimana Menjaganya dalam Hubungan

komitmen adalah

Komitmen adalah perjanjian untuk melakukan sesuatu. Komitmen membentuk asas untuk hubungan yang matang. Inilah cara untuk membuat komitmen sepenuhnya.

Tanda kesungguhan dalam hubungan dapat dilihat dengan cara kedua orang itu menunaikan komitmen. Kerana komitmen bukan hanya kata-kata, tetapi harus dibuktikan melalui tindakan.

Secara umum, komitmen adalah perjanjian untuk melakukan sesuatu. Namun, komitmen masih mempunyai makna yang luas.

Komitmen adalah

Menurut KBBI, komitmen adalah kesepakatan untuk melakukan sesuatu. Komitmen membentuk asas untuk hubungan yang matang.

Ini bermaksud bahawa anda berdua bertanggungjawab untuk hubungan yang anda terjalin. Komitmen yang sihat dapat dicirikan oleh yang berikut:

  • Setia . Terdapat semacam janji yang tidak tertulis dalam hubungan anda bahawa anda hanya boleh saling mencintai. Selain itu, kadang-kadang hubungan menjadi tepu. Sekiranya anda mempunyai komitmen yang kuat, maka anda masih dapat mengekalkan hubungan untuk tetap bersama.
  • Jadi diri sendiri. Menerima kekuatan dan kelemahan masing-masing. Ia bahkan tidak memaksa anda untuk menukar pasangan anda ke versi yang anda mahukan. Namun, ia berubah menjadi versi yang lebih baik kerana keinginan anda sendiri.
  • Apabila ada masalah, fokus untuk menyelesaikannya . Pertengkaran adalah perkara biasa dalam hubungan. Tetapi apabila itu berlaku, anda akan fokus memikirkan penyelesaiannya, bukan untuk saling mengemukakan ego. Lebih-lebih lagi untuk mengatakan "mahu putus" ketika berhadapan dengan masalah remeh. Duh, ini bermakna pasangan anda tidak cukup menghargai komitmen anda.
  • Percayalah bahawa dia adalah pasangan yang tepat untuk hubungan jangka panjang . Kerana anda percaya bahawa dia boleh dipercayai, dan sebaliknya.
  • Bersyukur . Manusia adalah makhluk yang tidak pernah puas. Mencari yang terbaik untuk menjadi pasangan adalah perkara yang wajar. Tetapi perlu diingat bahawa manusia tidak sempurna, termasuk pasangan anda. Sekiranya anda sudah mempunyai komitmen yang kuat, maka anda tidak akan menumpukan pada kekurangan pasangan anda, sebaliknya anda akan merasa bersyukur dan bertuah kerana memiliki seseorang seperti dia.
Baca juga: Inkubasi ialah: Tempoh tempoh inkubasi Covid 19 di dalam tubuh manusia

Cara Memelihara Komitmen

bagaimana menunaikan komitmen

Mengekalkan komitmen tidak mudah. Ia memerlukan kerjasama antara kedua-dua pihak. Lalu bagaimana anda mengekalkan komitmen ini?

Komunikasi

Sering kali kita mendengar bahawa komunikasi adalah kunci hubungan. Kualiti komunikasi dengan pasangan sangat mempengaruhi kebaikan dan keburukan hubungan.Komunikasi juga bukan hanya melalui lisan, tetapi juga disampaikan melalui sentuhan hangat.

Amanah

Komitmen akan bertahan lama jika anda saling mempercayai dan kedua-duanya mengekalkan kepercayaan itu. Kerana kepercayaan dapat mewujudkan hubungan yang selesa, aman dan saling terbuka.

Elakkan Memikirkan Masa Lalu

Elakkan menoleh ke belakang kerana apa yang anda jalani adalah masa kini dan masa depan. Sukar untuk melupakan peristiwa yang menyakitkan pada masa lalu. Walau bagaimanapun, apabila anda saling melepaskan, hubungan dapat menumpukan perhatian pada keadaan semasa.

Buat Sasaran Dalam Hubungan

Buat sasaran dengan pasangan anda agar hubungan anda jelas mengenai arah tujuan. Buat impian kecil bersama-sama untuk jangka panjang dan pendek. Seperti rancangan untuk mendaki bersama pada akhir tahun ini. Dengan cara itu hubungan tidak monoton dan anda akan termotivasi untuk terus bersama.

Cinta memang dapat menyatukan dua orang untuk menjalin hubungan. Tetapi untuk menjaganya, cinta tidak mencukupi. Ia memerlukan komitmen yang kuat agar hubungan itu dapat diteruskan.