Fungsi Esofagus Manusia - SELESAI

Fungsi esofagus termasuk menelan makanan, mencegah benda asing masuk ke dalam perut, menghasilkan peristalsis, dan mencegah aliran cairan dari perut.

Esofagus (esofagus) adalah organ pencernaan yang berbentuk seperti tiub otot yang membawa makanan dari mulut ke perut.

Esofagus atau esofagus berasal dari bahasa yunasi "oeso" yang bermaksud membawa, dan "fagus" yang bermaksud makan.

Esofagus adalah saluran dalam bentuk tiub otot yang menghubungkan dan mengedarkan makanan dari rongga mulut ke perut.

Esofagus mempunyai tiga bahagian, iaitu leher, dada dan perut. Bahagian leher (pars cervicalis) dengan panjang 5 cm adalah di antara trakea dan tiang vertebra.

Dada (pars thorakalis), adalah petak pada tahap manubrium sterni di mediastinum posterior dari belakang lengkungan aorta dan bronkus cawangan kiri dan lengkungan di sebelah kanan depan depan aorta toraks bawah.

Abdomen (pars abdominalis), bahagian esofagus yang dekat dengan perut dan memanjang melalui jarak esofagus di diafragma dan berakhir ke saluran kardia perut dengan panjang 2-4 cm.

Fungsi Esofagus

Esofagus mempunyai pelbagai fungsi dalam sistem pencernaan. Fungsi esofagus berikut:

1. Menelan makanan

Fungsi esofagus untuk menelan makanan

Esofagus adalah tempat menelan makanan. Dalam proses ini, beberapa perkara berlaku, termasuk:

  • Pembentukan bolus makanan dengan ukuran dan konsistensi yang sama
  • Tindakan spherer menghalang bolus hilang pada fasa menelan
  • Mempercepat kemasukan bolus makanan ke faring semasa pernafasan
  • Cegah kemasukan makanan dan minuman ke dalam nesopharynx dan laring
  • Kerjasama antara otot rongga mulut untuk mendorong bolus makanan ke arah perut
  • Percubaan untuk membersihkan semula esofagus
Baca juga: Formula untuk mengelilingi layang-layang dan contoh serta perbincangannya

Seluruh proses berlaku secara berterusan dari mulut, faring, laring dan esofagus.

Menelan terbahagi kepada tahap orofaring dan tahap esofagus. Tahap oropharyngeal berlangsung sekitar 1 saat dan terdiri daripada menggerakkan bolus dari mulut melalui faring untuk memasuki esofagus. Semasa memasuki faring, bolus makanan mesti diarahkan ke kerongkongan dan dihalang memasuki bukaan lain yang terhubung ke faring. Dengan kata lain, penting agar makanan dihalang masuk semula ke dalam mulut, ke saluran hidung, atau ke dalam trakea.

Seterusnya adalah tahap esofagus. Pusat menelan mencetuskan gelombang peristaltik primer yang menyapu dari pangkal ke hujung esofagus, mendorong bolus di hadapannya ke bawah esofagus untuk memasuki perut.

Gelombang peristaltik mengambil masa sekitar 5 hingga 9 saat untuk mencapai bahagian bawah esofagus. Penyebaran gelombang dikendalikan oleh pusat menelan, melalui saraf vagus. Semasa gelombang peristaltik menyapu esofagus, sfinkter esofagus gastro melonggarkan secara refleks sehingga bolus dapat memasuki perut. Setelah bolus memasuki perut, proses menelan selesai dan sfinkter gastro esofagus kembali berkontrak.

2. Mencegah benda asing masuk ke dalam perut

Fungsi esofagus untuk perut

Esofagus adalah tempat makanan ditelan. Sesuai dengan fungsi ini, esofagus mempunyai tiga bidang penyempitan normal yang sering menyebabkan benda asing tersekat di kerongkongan.

Penyempitan pertama disebabkan oleh otot cricopharyngeal, di mana persimpangan serat otot striate dan otot licin menyebabkan daya pendorong melemah. Kawasan penyempitan kedua disebabkan oleh melintasi cabang utama bronkus kiri dan lengkungan aorta.Penyempitan ketiga disebabkan oleh mekanisme sfingter gastroesophageal.

3. Menghasilkan peristalsis

Peristalsis adalah pergerakan otot-otot esofagus untuk berkontrak sehingga dapat mendorong makanan masuk ke dalam perut. Gerakan persitaltik hanya berfungsi untuk memasukkan makanan ke dalam perut, bukan untuk mencerna makanan.

Baca juga: Pergerakan tarian - Definisi, elemen, jenis, jenis, dan bentuk pergerakan

Proses menelan dimulakan dengan gelombang peristaltik utama yang menyapu dari pangkal ke hujung esofagus, mendorong bolus di hadapannya ke bawah esofagus untuk memasuki perut.

Gelombang peristaltik mengambil masa sekitar 5 hingga 9 saat untuk mencapai bahagian bawah esofagus. Penyebaran gelombang dikendalikan oleh pusat esofagus, dengan pemeliharaan melalui saraf vagus. Semasa gelombang peristaltik menyapu esofagus, sfinkter esofagus gastro melonggarkan secara refleks sehingga bolus dapat memasuki perut. Setelah bolus memasuki perut, proses menelan selesai dan sfinkter gastro esofagus kembali berkontrak.

4. Mencegah kadar kandungan dan jus gastrik                    

Fungsi lain dari esofagus adalah untuk mencegah aliran isi perut dan cecair ke dalam esofagus. Semasa proses pencernaan, perut akan menghasilkan asid hidroklorik dan pelbagai enzim lain yang membantu proses pencernaan, yang dikenali sebagai asid perut.

Esofagus memastikan bahawa cecair dari perut tidak memasuki kerongkongan. Penyempitan sfinkter di esofagus menghalang kandungan perut dan cecair memasuki esofagus walaupun tahap asid perut meningkat.

5. Mencegah penyebaran nutrien pasif ke dalam darah

Fungsi esofagus tidak hanya terbatas pada sistem pencernaan manusia, tetapi juga fungsi lain. Esofagus mempunyai fungsi lain, iaitu untuk mencegah penyebaran pasif yang dapat terjadi dari bahan makanan ke dalam darah.


Rujukan : Esofagus - Fungsi dan Anatomi