Contoh Kuliah Ringkas Mengenai Ibu Tercinta

ceramah mengenai ibu

Kuliah pendek berikut mengenai ibu mengandungi mesej dari ibu dan doa ibu untuk anaknya dari ustadz abdul somad.

"Tolonglah hati ibumu. Sekiranya ibu anda marah, cerewet, hanya ada satu kunci, diam. Jangan melawan. Kerana jika kamu berperang, murka Allah adalah untukmu, ”kata Ustadz Abdul Somad semasa ceramah yang membahas seorang ibu.

Seorang anak tidak mempunyai hak untuk menjerit atau tidak mematuhi ibunya, kerana apa? Kerana seorang ibu adalah seseorang yang berjuang dengan keringat atau darah dan hampir mengambil nyawanya untuk melahirkan anak-anaknya.

Tidak hanya ada perjuangan seorang ibu, dia tidak dapat berpuasa ketika dia hamil, sukar baginya untuk berdoa, hanya ingin menidurkan anaknya dan membisu anaknya yang menangis.

Oleh itu, ibu berhak menjadi orang istimewa dan mendapat kedudukan tertinggi dalam Islam. Ini telah dijelaskan dalam sebuah hadis dari Abu Hurairah ra mengatakan:

"Seseorang datang kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam dan berkata,' Ya Rasulullah, kepada siapa saya harus melayani terlebih dahulu? Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam menjawab,' Ibumu! ' Dan orang itu bertanya lagi, 'Lalu siapa lagi?' Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam menjawab,' Ibumu! ' Orang itu bertanya lagi, 'Lalu siapa lagi?' Dia menjawab, 'Ibumu.' Orang itu bertanya lagi, 'Lalu siapa lagi,' Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam menjawab,' Lalu ayahmu. (Diriwayatkan oleh Bukhari).

Jadi bagaimana kita harus menghormati tokoh ibu menurut Ustaz Abdul Somad?

"Jangan lupa ibu. Ibu jangan melawan, 9 bulan 10 hari anda berada di dalam perut, 2 tahun anda menyusu, darah mengalir di aliran darah anda. Jangan sombong, ”kata Ustaz Abdul Somad dalam ucapannya.

"Jangan pernah melawan ibu. Ketidaktaatan terhadap ibu bapa akan dihukum kedua-duanya. Penagih dadah di dunia senang, di akhirat mereka boleh diseksa, penzina senang di dunia, di akhirat mereka akan dihukum. Tetapi, jika anda tidak taat kepada ibu bapa anda, anda boleh melakukannya di dunia ini, anda juga boleh melakukannya di akhirat. Jadi, dapatkan kedua-duanya. Di sini (di dunia) anda mendapat hukuman, mengapa di sana (di akhirat) anda juga mendapat hukuman, kerana di sini adalah DP, dan di sana anda hanya boleh mengenakannya, "kata Ustaz Abdul Somad, disambut dengan tawa dari jemaah.

Baca juga: 20+ Contoh kebenaran ketidakhadiran untuk pelbagai tujuan

Dalam ceramah pendeknya, Ustaz Abdul Somad juga mengatakan: kepada Allah, berdoalah tahajud, kepada ibu, ketakwaan berbakti.

Dosa terbesar dari dosa besar bukanlah syirik, tetapi dosa terbesar dari dosa besar adalah kemaksiatan kepada ibu.

Semoga kita sentiasa menjadi anak yang taat dan terhindar dari perbuatan buruk yang menyakitkan hati ibu bapa kita.