Latihan Ketangkasan: Peraturan, Teknik Asas dan Faedahnya

gimnastik ketangkasan adalah

Gimnastik ketangkasan adalah sukan yang boleh dimainkan dengan atau tanpa alat.

Nah, gimnastik itu sendiri bertujuan untuk meningkatkan daya tahan atau mengekalkan badan dengan bentuk latihan fizikal. Dengan melakukan senaman, ia akan membentuk tubuh menjadi lebih ideal dan menjaga kesihatan badan, selain itu dapat menjadikan koordinasi badan dan fleksibiliti badan menjadi lebih baik.

Latihan ketangkasan juga dikenali sebagai senaman seni kerana bentuk gimnastik mempunyai peraturan yang sesuai. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai latihan ketangkasan, bagaimana peraturan, teknik dan faedah untuk tubuh. Lihat penjelasan berikut.

Peraturan Gimnastik Ketangkasan

Gimnastik ketangkasan mempunyai peraturan yang bertujuan agar pertandingan berjalan sesuai dengan rancangan dan tidak ada pihak yang melanggarnya. Berikut adalah beberapa peraturan gimnastik ketangkasan.

Peralatan

Adapun beberapa peralatan yang mesti disediakan untuk melakukan latihan ketangkasan, seperti

 • Lantai

Ukuran lantai untuk gimnastik ketangkasan adalah kira-kira 12 x 12 meter mengikut piawaian yang berlaku.

 • Tilam

Tilam yang digunakan dalam latihan ketangkasan adalah tilam yang tebal dan tidak licin untuk melindungi peserta dari risiko kecederaan ketika melakukan senaman ketangkasan.

 • Kuda pelana

Alat ini kelihatan seperti punggung kuda. Amalan menggunakan alat ini adalah dengan melompat ke hujung tanpa memukul kuda pelana, beberapa pergerakan dilakukan seperti sayap, Thomas adil dan bulatan berganda.

 • Kuda melompat

Alat ini sedikit berbeza dengan kuda pelana.Kuda melompat mempunyai panjang 1.2 meter dan ketinggian 1.35 meter.

 • Gelang

Gelang adalah alat yang mempunyai bentuk bulat seperti gelang besar yang digunakan dalam latihan ketangkasan.

Atlet biasanya menggantung gelang yang disambungkan oleh dua tali dan melakukan pergerakan hayunan dan sokongan.

 • Salib Tunggal

Bar tunggal digunakan dalam pergerakan yang mencabar atau menarik dengan 1 bar laras ketinggian.

 • Bar Selari

Bar selari sering digunakan dalam gimnastik ketangkasan dan boleh disesuaikan mengikut kehendak. Palang selari panjangnya kira-kira 330 cm, tinggi 175 cm dan lebar 40-50 cm.

Pergerakan seperti mengayunkan lengan, bahu dan tangga dan tidak menggunakan pergerakan badan yang lain.

Peraturan

Gimnastik ketangkasan mempunyai peraturan umum yang mesti dipatuhi oleh para peserta.

Peraturan Pertama

Pertama, peraturan untuk kejuaraan berpasukan di mana setiap pasukan terdiri daripada 6 orang gimnastik lelaki dan wanita.

Selepas itu, setiap pasukan memilih siri wajib dan siri pemilihan, dengan perincian gimnastik lelaki mempunyai 6 alat dan gimnastik wanita mempunyai 4 alat.

Baca juga: Memahami huruf besar dan perbezaannya dengan huruf besar

Pemenang bagi kategori pasukan adalah pasukan yang mempunyai jumlah markah tertinggi dari 5 gimnas terbaik dalam setiap alat untuk siri wajib dan elektif.

Peraturan kedua

Peraturan kedua adalah untuk pertandingan individu serba lengkap di mana ahli gimnasium terbaik diambil dari 36 peserta dari kompetensi pertama atau 1/3 daripada jumlah peserta yang mengambil bahagian dalam latihan ketangkasan.

Johan diambil dari jumlah skor tertinggi dalam pertandingan 1 ditambah skor dalam pertandingan 2 untuk semua alat yang digunakan.

Peraturan terakhir adalah untuk kejuaraan individu setiap alat, yang terdiri daripada 8 pesenam terbaik dari keputusan pertandingan 1. Terhad hanya dua orang gimnastik setiap negara dan hanya 3 peralatan yang boleh diikuti.

Teknik Asas Gimnastik Ketangkasan

Teknik gimnastik ketangkasan terbahagi kepada dua, iaitu latihan ketangkasan menggunakan alat dan tanpa menggunakan alat.

Latihan ketangkasan menggunakan alat

gimnastik ketangkasan adalah
 • Lompat Squat

Cara melakukan lompatan jongkok adalah dengan terlebih dahulu mengambil posisi berdiri kemudian berlari dengan pantas. Bahagian depan sedikit condong dan tolakkan kedua kaki di papan kedua dan serentak mengayunkan tangan ke atas. Tangan terletak di dasar pendirian dan berharap dapat memberi tumpuan.

Kemudian tolakan dilakukan dengan menggunakan kedua tangan dan lutut yang dibengkokkan ke arah dada. Pastikan kaki anda lurus semasa berada di hujung pendirian. Semasa mendarat gunakan jari kaki dan rentangkan tangan ke atas.

Manfaat melompat berjongkok adalah bahawa ia dapat meningkatkan kekuatan, ketangkasan, ketangkasan dan konsentrasi.

 • Melompat Kangkong

Lompatan lompatan adalah melompati halangan yang mempunyai faedah yang sama dengan lompatan jongkok.

Cara melakukan lonjakan straddle adalah yang pertama, letakkan badan anda untuk berdiri kemudian berlari dengan pantas dan bersandar ke hadapan. Lakukan tolakan dengan kaki anda di papan sekeras yang anda boleh.

Pergerakan lain juga boleh dilakukan seperti melakukan gerakan ayunan ke belakang dan kemudian meluruskan badan anda dari kaki anda. Semasa menyentuh pangkal kuda, lakukan tolakan sekuat mungkin sehingga badan melayang di atas pendirian.

Kemudian hulurkan tangan anda dan fokuskan pandangan anda ke hadapan sehingga anda mendarat. Pendaratan dilakukan dengan menggunakan hujung kaki dan kedudukan tangan dilanjutkan ke atas.

Gimnastik Ketangkasan Tanpa Menggunakan Alat

gimnastik ketangkasan adalah
 • Meroda

Wheeling adalah pergerakan yang berpusing ke arah sisi seperti roda. Pergerakan ini dilakukan dengan kaki dan tangan yang bergantian.

Cara melakukan pemutaran kereta adalah bermula dengan pendirian awal berdiri tegak di atas tikar kemudian kaki dibuka selebar bahu dan kedudukan tangan dinaikkan ke atas.

Selanjutnya adalah melakukan pergerakan ke sebelah kanan, bagaimana tangan kanan dilekatkan pada tikar sebagai penyangga. Kemudian kaki kiri diangkat bersama ketika tangan kiri berada di sebelah tangan Kanaan dan kaki di atas.

Baca juga: Kod Morse: Sejarah, Rumus dan Kaedah Menghafal

Akhirnya, tangan kanan dinaikkan sementara tangan kiri menyentuh tikar sehingga badan berdiri lurus.

 • Bolster ke Hadapan

Gulungan ke hadapan adalah gerakan bergulir yang mempunyai beberapa teknik bermula dari tengkuk, belakang, pinggul dan pinggul hingga pergerakan terakhir.

Cara melakukan guling ke hadapan adalah bermula dengan kedudukan jongkok, kaki bersama-sama dan meletakkan tangan anda selari dengan bahu anda. Kemudian kedudukan kedua tangan berada di atas tikar dan siku dibengkokkan ke sisi, kedudukan kepala disisipkan di antara kedua tangan.

Letakkan tengkuk anda di atas tikar dan perlahan-lahan gulung ke hadapan. Kemudian, lipat lutut, kemudian tarik lutut dan dagu ke arah dada di mana tangan anda memegang lutut. Akhirnya, jongkok dengan kaki anda bersama-sama dan cuba kekal dalam keadaan seimbang.

 • Belakang ke belakang

Roll back adalah roll belakang yang bermula dengan pinggul, pinggul, belakang, belakang kepala dan kaki sebagai hujungnya.

Cara melakukan gulungan ke belakang adalah bermula dengan posisi mencangkung, kedudukan tikar di belakang, pastikan kedudukan lengan lurus ke depan. Kemudian, badan dijatuhkan dengan menarik dagu ke dada, selepas itu lengan dibengkokkan. Kemudian, letakkan ibu jari ke telinga anda, putar tangan anda lurus dengan punggung anda ke titik tertinggi untuk memutar badan anda ke belakang.

Pergerakan terakhir, iaitu pendaratan dilakukan dengan menggunakan kaki dan lengan yang dikeluarkan dari tikar, menjaga pandangan ke depan untuk menjaga keseimbangan.

Kelebihan Gimnastik Ketangkasan

Senaman ketangkasan mempunyai manfaat untuk tubuh seperti

 • Menjadikan badan sihat

Melakukan senaman ketangkasan secara rutin menjadikan tubuh sihat, kerana ketika melakukan senaman tubuh mengeluarkan peluh yang akan meningkatkan daya tahan.

 • Menjadikan badan cantik

Sering melakukan senaman ketangkasan akan menjadikan tubuh ideal kerana gimnastik ketangkasan mengandungi pergerakan yang dapat membakar lemak di dalam badan. Dua teknik senaman ketangkasan, baik menggunakan alat atau tanpa alat, dapat digunakan untuk membakar lemak.

 • Kekalkan Kecergasan Badan

Setelah melakukan senaman ketangkasan, badan menjadi lebih cergas dan segar. Melakukan pergerakan senaman menjadikan badan lebih sihat dan tidak lesu, tentu ia juga akan menambah penampilan anda menjadi lebih baik.

 • Otot Ketat

Melakukan senaman ketangkasan secara berkala akan menguatkan otot-otot badan supaya badan lebih baik dan sihat.

Oleh itu penjelasan lengkap mengenai gimnastik ketangkasan adalah. Semoga bermanfaat!