Estetika Adalah: Definisi mengikut pakar, fungsi dan contoh

estetika adalah

Estetika adalah bidang yang mempelajari kecantikan. Dengan mengetahui estetika, kita dapat menilai segala yang baik atau buruk.

Keindahan yang dimaksudkan adalah yang dapat dirasakan oleh manusia. Namun, tidak semua keindahan ini dirasakan sama oleh setiap manusia.

Definisi estetika

Berikut adalah beberapa definisi estetika menurut pakar berdasarkan pemerhatian, pengalaman dan penghargaan mereka:

Kamus Bahasa Dunia Besar (KBBI)

Estetika adalah cabang falsafah yang membincangkan seni, nilai keindahan dan tanggapan manusia terhadapnya. Estetika juga boleh didefinisikan sebagai kepekaan manusia terhadap seni dan kecantikan.

JW Moris

Estetika sama dengan seni kerana estetika boleh diterapkan pada banyak objek yang cantik atau tidak. Moris juga menyatakan bahawa estetika adalah objek seni ( seni) .

Aristotle

Aristotle berpendapat bahawa seni mempunyai kesan yang baik dengan pelbagai ilmu yang berlaku dan tidak kalah dengan sains yang tepat.

Dra. Artini Kusmiatin

Estetika adalah suatu keadaan yang berkaitan dengan sensasi keindahan yang hanya dapat dirasakan oleh seseorang sekiranya terdapat kombinasi yang harmoni antara unsur-unsur yang ada pada suatu objek.

Van Mater Ames ( Ensiklopedia Colliers, 1)

Estetika adalah sesuatu yang berkaitan dengan penciptaan, penghayatan, dan kritikan terhadap karya seni dalam konteks hubungan antara seni dan aktiviti manusia dan peranan seni dalam mengubah dunia.

Jakob Sumarjo

Estetika mempersoalkan hakikat keindahan alam dan karya seni, sementara ahli falsafah seni hanya mempersoalkan karya seni atau objek seni, atau artifak yang disebut seni.

Fungsi Estetik

estetika

Estetika adalah kajian terhadap sesuatu yang berkaitan dengan aspek kecantikan. Oleh itu, estetika berguna untuk keperluan harian. Dengan mengetahui estetika, kita dapat menilai segala yang baik atau buruk.

Baca juga: 10 Laman Muat turun Filem Percuma [HUKUM] Terkini dan Paling Popular [HUKUM]

Di samping itu, estetika berfungsi untuk meningkatkan pengetahuan manusia mengenai elemen dan nilai keindahan dan faktor yang mempengaruhi keindahan itu. Tingkatkan penghargaan kita terhadap alam dan budaya. Supaya mereka lebih mengetahui pengaruh buruk yang boleh merosakkan seni dan budaya tempatan.

Dengan mempelajari estetika, ia juga akan meningkatkan kepercayaan manusia terhadap moral, kemanusiaan, kesopanan dan kepercayaan. Manusia menjadi pemikiran yang lebih sistematik, sehingga mereka dapat menyelesaikan masalah dengan tenang.

Contoh Estetik

nilai estetik adalah subjektif. Apa yang orang lain anggap cantik, menurut kami, tidak semestinya demikian. Kerana setiap orang mempunyai pemahaman dan selera yang berbeza.

Contohnya dalam lukisan terkenal oleh Mark Rothko ini. Bagi orang biasa, lukisan ini mungkin kelihatan biasa dan kelihatan sederhana. Hanya terdiri daripada kuning dan biru. Namun, bagi orang yang memahami seni, ternyata lukisan ini sangat berharga, yang mampu dijual dengan harga Rp 600 bilion.

estetika adalah

Contoh lain dari nilai estetika adalah ketika kita melihat persembahan. Bagi sesetengah orang, persembahan drama kolosal mungkin tidak menarik dan terasa membosankan.

Tetapi bagi sebilangan orang lain yang suka persembahan genre kolosal akan sangat menikmatinya. Oleh itu, nilai estetik adalah subjektif, bergantung pada bagaimana sudut pandangan setiap manusia.

Demikianlah artikel mengenai estetika, semoga dapat bermanfaat dan menambahkan wawasan kepada semua pembaca.