Rumah Tradisional Betawi: Gambar dan Penjelasan Lengkap

Rumah tradisional Betawi

Rumah adat Betawi atau biasa disebut Kebaya terkenal dengan bumbungnya yang unik adalah khas budaya daerah Jakart a .

Suku Betawi adalah salah satu suku di Negara Dunia yang tinggal di ibu negara. Budaya di Jakarta sangat beragam, bermula dari pakaian, tarian dan rumah tradisional.

Rumah-rumah yang biasanya dibina oleh suku Betawi mempunyai pelbagai jenis dan bentuk dan ciri. Namun, pada masa ini kita mungkin jarang melihat bentuk rumah tradisional kerana bangunan yang ada penuh dengan bangunan. Oleh itu, sekurang-kurangnya kita perlu tahu untuk memelihara budaya yang kita ada.

Rumah Tradisional Betawi Kebaya

Rumah tradisional Betawi

Rumah kebaya tradisional adalah salah satu ciri bangunan di Jakarta. Dilihat dari bangunan, rumah ini mempunyai atap khas yang menyerupai pelana yang dilipat seperti lipatan kebaya.

Rumah kebaya mempunyai pelbagai jenis bilik dengan fungsinya. Bilik-bilik di rumah ini adalah:

  • paseban untuk ruang bilik tamu yang digunakan semasa menginap.
  • teres dengan kerusi dan meja untuk bersantai.
  • pangkeng sebagai bilik keluarga.
  • srondoyan atau dapur.
  • bilik tidur sebagai tempat tidur.

Pembinaan Rumah Kebaya

Pada masa lalu, rumah-rumah ini sering dibina oleh orang-orang yang dihormati atau mempunyai kedudukan istimewa. Oleh itu, pembinaan rumah ini juga tidak sewenang-wenangnya.

Bumbung

Biasanya atap rumah kebaya ini terdiri dari kerangka buluh yang dibelah sebagai pemegang bumbung. Namun, untuk kasau penyokongnya diperbuat daripada buluh keseluruhan. Selepas itu, bumbungnya dipenuhi dengan jubin tanah liat atau daun kirai anyaman yang disebut atep.

Baca juga: Huraian Struktur Teks [LENGKAP]: Definisi, Karakteristik, dan Contoh

Bahagian dinding

Dinding di rumah kebaya biasanya menggunakan kayu gowok atau kayu nangka yang dicat dengan warna terang seperti hijau atau kuning. Sementara itu, dinding lain menggunakan buluh anyaman. Selain itu, pintu yang dipasang juga mempunyai keunikan tersendiri. Pintu rumah kebaya besar dan mempunyai lubang udara.

Struktur Asas

Sebelum dibina, rumah kebaya menggunakan pondasi batu sungai yang disusun dengan sistem umpak. Selepas itu, batu bata diletakkan dengan kuat sehingga tidak mudah jatuh. Biasanya, tiang di rumah kebaya menggunakan kayu nangka dalam bentuk bongkah.

Itulah penjelasan mengenai rumah tradisional Jakarta. Semoga kita dapat meningkatkan kecintaan kita kepada negara dengan mengenali budaya yang kita ada.