Tempat Penginapan - Definisi dan Jenis

penginapan adalah

Tempat penginapan adalah sesuatu yang disediakan untuk memenuhi keperluan, misalnya tempat tinggal atau tempat tinggal sementara untuk orang yang melakukan perjalanan.

Semasa melancong, adakah anda pernah mendapat tawaran penginapan terbaik? Atau semasa bercuti di suatu tempat, penginapan adalah sesuatu yang selalu ditawarkan kepada anda. Jadi, apa sebenarnya penginapan?

Dalam artikel berikut kami akan menerangkan makna dan jenis penginapan. Pastikan anda mendengarkan akhir, jangan malas membaca. Sehingga apabila ditanya mengenai tawaran penginapan, anda tidak lagi keliru.

Definisi penginapan adalah

Dalam KBBI V5, tempat penginapan didefinisikan sebagai apa-apa yang disediakan untuk memenuhi keperluan, misalnya tempat tinggal atau tempat tinggal sementara untuk orang yang bepergian . Penerapan definisi ini yang disebut ketika mendapat tawaran untuk percutian lebih cenderung ke tempat tinggal.

Tetapi sebenarnya yang dimaksudkan dengan penginapan bukan hanya tempat tinggal. Hanya itu, lebih banyak petunjuk ke arahnya. Dalam konteks umum, penginapan boleh berbentuk perkara lain. Pada dasarnya, ia digunakan untuk menampung keperluan orang yang melakukan perjalanan.

Sedangkan dalam konteks sosial, akomodasi adalah penyesuaian sosial dalam interaksi antara individu dan kumpulan orang untuk mengurangkan konflik , sehingga tujuannya berbeza. Anda mesti memperhatikan konteks, penggunaan kata akomodasi dalam bidang apa.

Dalam konteks sosial ini, penginapan adalah sesuatu untuk mewujudkan keadaan yang stabil. Penginapan berperanan dalam menyatukan beberapa pihak yang berhujah. Kemudian selesaikan masalah untuk mengelakkan konflik yang berpanjangan.

Sekarang, berdasarkan dua definisi penginapan ini, memahami sesuatu mesti dipertimbangkan dalam konteks apa. Sekiranya terdapat konflik tertentu, tidak mungkin tempat penginapan ditafsirkan sebagai keperluan memenuhi keperluan seperti hotel. Ini adalah sikap untuk campur tangan, menyesuaikan diri, untuk meredakan konflik.

Baca juga: Risiko: Memahami pelbagai pakar, jenis dan cara pengurusan risiko penginapan adalah

Jenis Penginapan Adalah

Tahukah anda bahawa penginapan paling popular yang ditawarkan adalah hotel dan motel? Tetapi selain daripada itu, masih terdapat banyak jenis penginapan yang boleh anda perolehi. Berikut adalah senarai beberapa tempat penginapan ini.

1. Hotel dan Motel

Penginapan jenis hotel dan motel sebenarnya hampir sama, tetapi mempunyai beberapa perbezaan yang mencolok. Selain dari aspek kos, hotel tentunya lebih mahal.

Lokasi kedua-dua bangunan itu juga berbeza. Walaupun kedua-duanya adalah penginapan, motel boleh dikatakan versi mini hotel.

Hotel adalah akomodasi dalam bentuk bangunan multi-kamar yang disewakan untuk tujuan komersial, ada layanan, penginapan, dan fasilitas makan dan minum.

Manakala sebuah motel adalah penginapan yang sebenarnya disediakan untuk orang yang bepergian. Motel sendiri adalah kependekan dari kereta hotel atau motosikal hotel.

2. Pangsapuri

Penginapan dalam bentuk pangsapuri mempunyai jangka masa yang lama.

Ini adalah rumah mewah dengan pelbagai kemudahan seperti dapur, kolam renang, halaman hijau, pusat kecergasan, dan sebagainya. Kedudukan pangsapuri terletak di salah satu tingkat di bangunan bertingkat.

3. Mess, asrama, dan disewa

Semasa melamar pekerjaan, kemudahan yang ditawarkan mengenai penginapan adalah keadaan tidak kemas, asrama, atau rumah sewa. Mereka bertiga mempunyai fungsi yang berbeza.

Mess sendiri dikhaskan untuk pekerja syarikat, ia boleh dipanggil asrama jika terletak di dataran (tanpa makan). Ia boleh disebut sewa jika ditempatkan di rumah untuk disewa.

4. Penginapan

Adakah anda ingin bermalam tanpa terganggu dengan kemudahan makanan yang datang? Apa yang sesuai untuk penginapan adalah rumah tumpangan.

Di pinggir bandar besar, rumah tumpangan disewa dengan harga yang kompetitif dengan motel. Tempat yang dijaga dan kemas, akan meningkatkan kos sewa yang anda alami.

5. Asrama

Tempat penginapan yang sering ditawarkan, terutamanya untuk pelajar atau pelajar adalah asrama. Perbezaannya dengan asrama atau rumah sewa, adalah bahawa asrama ini mempunyai peraturan dan pengawas yang digelar ketua asrama.

Baca juga: 25+ Puisi mengenai ibu yang menyentuh hati

Oleh itu, setiap peraturan mesti dipatuhi, seperti tidak dibenarkan keluar lewat dari pukul 10 malam, tidak tinggal dengan lawan jenis, dan sebagainya.


Kesimpulannya, penginapan mempunyai beberapa makna bergantung kepada keadaan dan keadaan.

Jenis penginapan yang paling sering ditawarkan adalah penginapan, untuk lebih jelasnya, lihat keterangan di atas. Sudah jelas sekarang, apa penginapan itu?