Niat untuk berpuasa Syaban (lengkap) bersama dengan maksud dan prosedurnya

niat untuk berpuasa sabat

Maksud puasa Shaban berbunyi: Nawaitu shauma hadzal yaumi 'an ada'I sunnati Sya'bana lillahi ta'ala , yang bermaksud " Saya bermaksud untuk berpuasa sunnah Sha'ban hari ini kerana Allah Ta'ala."


Puasa adalah ibadah yang mempunyai manfaat untuk kesihatan dan amalan yang baik dengan Allah SWT. Salah satu puasa sunnah yang selalu dilakukan oleh Nabi pada bulan Sha'ban adalah puasa Nisfu Sya'ban.

Sha'ban adalah salah satu bulan mulia yang diberkati oleh Allah SWT. Oleh itu, kita diperintahkan untuk meningkatkan amalan kita pada bulan Sha'ban. Nah, amalan yang disyorkan untuk menghormati bulan mulia ini adalah dengan melakukan puasa Nifsu Sha'ban.

Dimana pada bulan Shaban, perbuatan ibadah yang kita lakukan akan dibesarkan dan ditetapkan oleh Allah SWT. Atau boleh dikatakan bahawa amalan yang telah kita lakukan pada bulan lalu akan dihitung. Oleh itu, Rasulullah selalu melakukan puasa Shaban pada setiap bulan Shaban.

Kami dianjurkan untuk memperbanyak puasa di bulan Sha'ban ini, ini sesuai dengan hadis dari A'isyah radliallahu 'anha:

ما رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم استكمل صيام شهر إلا رمضان ، وما رأيته أكثر صياما منه في شعبان

".. Saya tidak pernah melihat Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam berpuasa sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan, saya juga tidak melihatnya berpuasa lebih sering ketika di bulan Sha'ban." (HR. Bukhari No. 1969 dan Muslim No. 782).

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh umat Islam, 'Aisyah radhiyallahu' anha berkata,

كَانَ يَصُومُ شَعْبَانَ كُلَّهُ كَانَ يَصُومُ شَعْبَانَ إِلاَّ قَلِيلاً

" Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam biasa berpuasa sepanjang bulan Sha'ban. Namun, dia berpuasa hanya beberapa hari. (HR. Muslim no. 1156)

Dari Ummu Salamah, dia mengatakan bahawa,

Baca juga: 99 Asmaul Husna Bahasa Arab, Latin, Makna (LENGKAP)

أَنَّهُ لَمْ يَكُنْ يَصُومُ مِنَ السَّنَةِ شَهْرًا تَامًّا إِلاَّ شَعْبَانَ يَصِلُهُ بِرَمَضَانَ

" Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam dalam setahun tidak berpuasa selama sebulan penuh selain di bulan Sha'ban, kemudian dilanjutkan dengan berpuasa di bulan Ramadhan. "(Diriwayatkan oleh Abu Daud dan An Nasa'i. Syaikh Al Albani mengatakan bahawa hadis ini sahih )

Pada dasarnya, puasa solat adalah puasa sunat muakkadah yang sangat digalakkan untuk dilakukan. Puasa Syaban dikatakan sebagai muakkadah sunnah kerana dalam sebuah hadis, seorang sahabat pernah bertanya kepada Nabi Muhammad.

Dalam soalannya, rakan itu mengatakan bahawa saya tidak pernah melihat anda berpuasa selama sebulan selain bulan Ramdhan dan selain bulan Shaban? Rasulullah menjawab bahawa kerana bulan Sya'ban adalah bulan untuk meningkatkan pelbagai amalan kepada Allah SWT, oleh itu saya sangat suka berpuasa ketika perbuatan saya dinaikkan. Di samping amalan yang akan dibesarkan oleh Allah.

Manfaat lain, mengamalkan puasa Shaban ialah kita dapat merasakannya ketika melakukannya, kita akan belajar berpuasa sebelum memasuki bulan Ramadhan. Apabila kita melakukan puasa Sha'ban kita akan mulai terbiasa dengan puasa Ramdhan yang dilakukan selama sebulan penuh.

niat untuk berpuasa sabat

Bacaan niat puasa Nifsu Sha'ban

Pada malam hari di bulan Sha'ban, kita digalakkan membaca niat puasa Sha'ban

Berikut ini adalah bacaan niat solat puasa

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ سُنَّةِ شَعْبَانَ لِلهِ تَعَالَى

Nawaitu shauma ghadin 'an ada'I sunnati Sya'bana lillahi ta'ala

Maksudnya: Saya berniat untuk berpuasa sunnah Sha'ban esok kerana Allah Ta'ala

Sekalipun kita tidak mempunyai waktu untuk berniat pada malam hari dan ingin melakukan puasa Sya'ban pada waktu petang, kita dibenarkan untuk segera membaca niat tersebut.

Niat pada waktu malam hanya berlaku untuk puasa wajib seperti puasa Ramadan. Untuk puasa sunnah, dibenarkan membuat niat pada siang hari dengan syarat anda belum makan, minum dan perkara lain yang membatalkan puasa.

Baca juga: Doa Nabi Yusuf: Bahasa Arab, Latin, Terjemahan dan Faedah

Pembacaan niat puasa Sha'ban menjadi:

نَوَيْتُ صَوْمَ هَذَا اليَوْمِ عَنْ أَدَاءِ سُنَّةِ شَعْبَانَ لِلهِ تَعَالَى

Nawaitu shauma hadzal yaumi 'an ada'I sunnati Sya'bana lillahi ta'ala.

Maksudnya: " Saya berniat untuk berpuasa sunnah Sya'ban hari ini kerana Allah Ta'ala."

Prosedur untuk berpuasa sunnah Sha'ban

Prosedur untuk berpuasa sunnah Sha'ban sama seperti puasa yang lain. Perkara yang membezakannya adalah niat yang diucapkan.

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, pembacaan niat puasa Sha'ban telah disampaikan bersama dengan makna yang pendek dan jelas sehingga mudah untuk diamalkan.

Dalam melakukan puasa nifsu, Shaban tenggelam untuk melakukan perkara yang baik mengikut adab Islam.

Dan itulah penjelasan mengenai niat sholat puasa pada kesempatan ini. Semoga membaca artikel ini dapat menambahkan pengetahuan anda tentang niat puasa Sha'ban dan dapat mempraktikkan puasa Sha'ban pada bulan Sha'ban. Semoga bermanfaat!