Contoh Teks Pameran (Ringkas dan Lengkap) mengenai Pendidikan, Kesihatan, Berita, dll.

Contoh teks eksposisi pendek

C ontoh penjelasan yang ringkas teks yang dibincangkan dalam artikel ini, antara lain dalam bidang pendidikan, alam sekitar, kesihatan, media sosial dan banyak lagi.


Di era moden ini, maklumat yang kita peroleh sangat banyak. Sebenarnya, kami disajikan dengan banyak maklumat setiap hari. Maklumat yang baik adalah maklumat yang mudah difahami oleh pembaca.

Maklumat mudah difahami oleh pembaca jika ditulis dengan peraturan bahasa yang baik dan betul. Salah satu peraturan bahasa yang digunakan dalam menjelaskan maklumat tertentu adalah teks eksposisi.

Ini kerana model teks eksposisi ditulis dalam struktur yang pendek, ringkas, dan jelas sehingga dapat difahami oleh pembaca dengan mudah.

Berikut adalah beberapa penjelasan lebih lanjut yang berkaitan dengan teks eksposisi, termasuk makna dan beberapa contoh bentuk teks eksposisi.

Memahami Teks Eksposisi

Dalam terminologi, teks eksposisi adalah teks yang menarik dan mengandungi sejumlah maklumat yang ditulis dengan ringkas dan jelas.

Dalam peraturan Bahasa Dunia, istilah eksposisi teks diketahui, yang merupakan teks yang menerangkan sejumlah maklumat yang ringkas, jelas, dan menarik untuk dibaca.

Salah satu contoh tema teks eksposisi adalah perkembangan pendidikan di dunia hari ini, dasar kesihatan semasa wabak, dan sebagainya.

Struktur teks eksposisi terdiri daripada:

 • Tesis

  Tesis dalam teks eksposisi mengandungi pendapat pengarang mengenai semua maklumat yang akan dibincangkan.

 • Hujah

  Argumen dalam teks eksposisi mengandungi keterangan utama dalam bentuk hujah pengarang yang disertakan dengan fakta saintifik untuk menyokong dan mengembangkan tesis sebelumnya (pengenalan).

 • Pengesahan

  Pada akhir teks eksposisi, ini adalah penegasan semula yang mengandungi penegasan dan sokongan untuk tesis sebelumnya.

Teks eksposisi mempunyai pelbagai jenis berdasarkan penggunaannya. Berikut adalah jenis teks eksposisi.

 1. Teks eksposisi definisi

  Teks eksposisi definisi menerangkan objek atau fenomena dengan tumpuan pada ciri-ciri tertentu.

 2. Ilustrasi teks eksposisi

  Teks eksposisi ilustratif menerangkan dengan menggambarkan atau menggambarkan sesuatu.

 3. Memproses teks eksposisi

  Teks eksposisi proses menerangkan proses (peringkat) melakukan sesuatu.

 4. Teks eksposisi berita

  Teks eksposisi berita menerangkan fenomena atau peristiwa tertentu.

 5. Teks eksposisi perbandingan

  Teks eksposisi perbandingan menjelaskan idea dengan membandingkan sesuatu.

 6. Teks eksposisi kontroversi

  Teks eksposisi kontroversi menggambarkan percanggahan.

 7. Teks eksposisi analisis

  Teks eksposisi analitik mengenal pasti idea utama menjadi sub-bahagian dan kemudian mengembangkannya secara berurutan.

 8. Teks eksposisi klasifikasi

  Teks eksposisi klasifikasi menerangkan pembahagian atau pengelompokan ke dalam kategori tertentu.

Contoh Teks Eksposisi Pendidikan

contoh teks eksposisi pendek mengenai pendidikan

Perubahan Kurikulum Pendidikan di Dunia

Tesis:

Sistem pendidikan Dunia pada masa ini mengalami perubahan yang sangat ketara. Perubahan ini berkaitan dengan kurikulum yang digunakan dalam pendidikan Dunia.

Dalam kes ini, kurikulum 2006 yang telah lama digunakan ditukar kepada kurikulum 2013. Walaupun tidak semua sekolah menggunakan kurikulum ini.

Hujah:

Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemendikbud) pada beberapa kesempatan menjelaskan bahawa, kurikulum 2013 mengutamakan sekolah yang mempunyai akreditasi A atau sekolah bertaraf antarabangsa.

Pengedaran buku yang berpatutan juga merupakan syarat bagi sekolah yang melaksanakan kurikulum 2013. Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan juga menjelaskan bahawa kurikulum 2013 memfokuskan diri pada membina sikap, pengetahuan, kemahiran, watak berdasarkan pendekatan saintifik.

Bukan itu sahaja, kurikulum 2013 juga memfokuskan hubungan antara proses pembelajaran dan rasa syukur atas kurniaan Tuhan Yang Maha Esa kepada manusia yang diberkati untuk menguruskan alam semesta ini.

Secara khusus merujuk kepada proses pengajaran dan pembelajaran yang dimulai dengan memerhatikan, menyoal, menaakul, dan mencuba atau membuat.

Musliar Kasim, sebagai timbalan menteri pendidikan dan kebudayaan, berpendapat bahawa kurikulum 2013 lebih memfokuskan pada latihan daripada menghafal.

Kerana setakat ini, pelajar dibebani hafalan yang dianggap kurang memupuk kreativiti.

Melalui Kurikulum 2013 ini, kerajaan ingin melahirkan anak-anak bangsa Dunia yang produktif, kreatif, inovatif dan afektif. Dalam kurikulum 2013 setiap pelajar dididik mempunyai pengetahuan, kemahiran, sikap dan watak.

Anggota Majlis Penasihat Presiden, Meutia Hatta mengatakan bahawa kurikulum 2013 mempunyai tujuan untuk mewujudkan watak berkualiti untuk generasi, yang mencintai negara dan negara.

Bukan hanya itu, kurikulum 2013 juga menekankan peranan aktif pelajar dalam proses pembelajaran, agar generasi masa depan masih mempunyai identiti sebagai negara Dunia dan berkualiti.

Baca juga: Hukum Pascal: Penjelasan Bahan, Contoh Soalan dan Perbincangan

Pengesahan:

Walau bagaimanapun, banyak orang juga menolak pelaksanaan kurikulum 2013. Perubahan kurikulum ini dianggap sangat mendadak dan cenderung dipaksa.

Sebenarnya, ada pihak yang berpendapat bahawa kurikulum ini kurang fokus kerana menggabungkan dua mata pelajaran yang mempunyai isi utama yang berbeza.

Walaupun subjek yang akan diajar dibuat lebih sederhana, tahap pemahaman dan pengetahuan yang dimiliki oleh pelajar akan menurun kerana mata pelajaran ini tidak dibincangkan secara lengkap dan dibuat secara berasingan.

Contoh Teks Pendedahan Kesihatan

Khasiat Makanan Berkhasiat yang Sihat untuk Tubuh

Tesis

Secara umum, kita dapat memahami bahawa fungsi makanan adalah fungsi tenaga dalam tubuh makhluk hidup, terutama manusia. Makanan yang buruk menghasilkan tenaga yang buruk dan makanan yang baik menghasilkan tenaga yang baik. Di sini makanan yang baik didefinisikan sebagai makanan berkhasiat.

Banyak definisi berkaitan dengan apa itu makanan berkhasiat yang sering membuat kita keliru. Namun, ada satu perkara yang pasti dalam definisi makanan berkhasiat, iaitu ketersediaan dan keperluan makanan sihat mempunyai peranan yang sangat penting untuk kesihatan manusia.

Sebabnya, pengambilan makanan yang salah akan memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh kerana makanan ini mengganggu proses metabolisme badan. Ini sering disebut sebagai penyakit.

Hujah

Dalam beberapa literatur, dijelaskan bahawa salah satu petunjuk keadaan badan yang sihat adalah tubuh yang ideal dari segi berat badan. Makanan berkhasiat yang sihat merangkumi makanan yang dapat mengelakkan kita daripada berlebihan berat badan atau kekurangan berat badan. Makanan yang sihat dan bersih akan dapat mengekalkan berat badan anda pada berat badan normal atau ideal.

Selain itu, makanan berkhasiat dan sihat untuk tubuh manusia adalah makanan yang tidak mencetuskan peningkatan kadar kolesterol dalam tubuh atau kadar gula darah. Lebih-lebih lagi, makanan sihat menjaga kadar asid urik, gula, lemak, dan asid urik dalam keadaan stabil dan baik.

Pakar dalam bidang kesihatan juga sering berpendapat bahawa makanan berkhasiat yang sihat adalah sejenis makanan yang tidak akan mengganggu fungsi organ tubuh, bahkan menjaga tekanan darah dalam kedudukan stabil.

Sedangkan dalam definisi lain, makanan yang sihat adalah makanan yang sihat dalam pengertian yang sebenarnya, di mana lidah kita juga dapat menikmati rasa makanan dengan sepenuhnya, dan tubuh kita dapat menerima dan memprosesnya menjadi tenaga positif yang akan menampung semua aktiviti harian kita.

Pengesahan

Petunjuk badan yang ideal yang dipengaruhi oleh berat badan dan tinggi badan akan memberi kesan positif kepada kesihatan badan. Tubuh yang ideal dapat diperoleh dengan memakan makanan sihat berkhasiat dalam tahap ideal atau seimbang, yang mesti terdiri daripada bahan makanan utama dan bahan makanan sokongan.

Komposisi makanan seimbang ini terkenal sebagai empat makanan sihat dan lima sempurna. Walau bagaimanapun, kerana pelbagai sebab, populariti istilah empat sihat dan lima sempurna telah merosot setiap hari.

Contoh Teks Paparan Berita

contoh teks eksposisi pendek di berita media sosial

Polri Menghadapi Hoaxes

Tesis

Menjelang tahun politik, ada banyak berita palsu yang beredar di pelbagai media. Ini menarik perhatian Ketua Polis Negara, Pol Gatot Pramono sebagai Ketua Satgas Nusantara. Dia menasihati dan mengajak semua elemen dalam masyarakat untuk lebih bijak dalam menggunakan berita dari media sosial.

Menurut seorang ahli politeis, Edi, dalam perbincangan "Refleksi Akhir Tahun: Memperkukuh Komitmen Nasional dalam Tahun Politik", media konvensional lebih dipercayai daripada media sosial.

Edi juga menjelaskan bahawa media sosial hanya dipegang oleh pemilik akaun, yang kadang-kadang hanya mempunyai tujuan tertentu, termasuk menyebarkan tipuan. Selalunya akaun media sosial yang digunakan untuk menyebarkan tipuan adalah akaun tanpa nama (menggunakan identiti palsu).

Ini telah membahayakan kondusif struktur negara dan menjadi tantangan bagi polisi untuk mencegah peredaran tipuan, yang masih berleluasa di media sosial.

Hujah

Bursah Zanubi, yang merupakan Ketua Umum Persatuan Gerakan Nasional (PGK), mengulas dalam perbincangan politik yang berkaitan dengan isu semasa. Dia sangat menyesal kerana akhir-akhir ini tahun politik ini menjadi tempat untuk memecahbelahkan masyarakat dan menjadikan negara ini tidak kondusif.

Baca juga: Hak dan Kewajiban Warganegara (Lengkap) + Penjelasan

Dia juga menjelaskan bahawa sebahagian besar tenaga dunia selama 2018 hanya diserap ke suasana kempen pilihan raya presiden 2019 esok.

Sebenarnya, kami hanya melihat narasi kempen yang dipenuhi dengan ucapan kebencian, tipuan, fitnah, kempen hitam, dan perdebatan dengan data minimum sepanjang tahun politik ini.

Pengesahan

Kita semua dapat mengakui bahawa tumpuan semua orang di dunia hari ini dalam pemilihan serentak serentak dan persiapan untuk pilihan raya presiden 2019, jargon dan kempen politik menekankan politik identiti dan SARA yang dianggap subjektif dan membahayakan integriti masyarakat yang harmoni.

Ketua Polis Nasional dan pegawainya, pada sidang media, berharap agar semua orang dapat melaksanakan pilihan raya 2019 tanpa unsur memecah belah bangsa dan selalu menegakkan nilai-nilai Pancasila.

Contoh Teks Eksposisi Politik

Menetapkan Piawaian Calon dalam Meminimumkan Tindakan Rasuah

Tesis:

Pada pilihan raya umum, setiap parti politik harus mempunyai standard yang ketat dan ketat dalam merekrut calon anggota legislatif. Kriteria standard bagi setiap calon perwakilan rakyat mesti dapat menjadi kelayakan yang jelas bagi calon anggota perwakilan rakyat yang mempunyai masalah, terutama rasuah.

Sebagai contoh, calon perundangan yang telah terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia atau masalah rasuah tidak dibenarkan menjadi dan diterima sebagai anggota perundangan.

Ini perlu ditangani dengan tegas, kerana anggota dewasa diharapkan menjadi orang yang mempunyai masalah dan berintegriti tinggi terhadap negara.

Hujah:

Menetapkan standard dalam pemilihan calon legislatif adalah salah satu tindakan terpenting yang harus digalakkan.

Berdasarkan fakta dan hasil tinjauan, ini menunjukkan bahawa institusi parlimen dalam sistem pemerintahan parlimen, baik institusi di tingkat pusat atau institusi di tingkat daerah, dianggap institusi dengan pelanggaran rasuah tingkat tertinggi.

Ini dijelaskan oleh Jojo Rohi, yang merupakan setiausaha umum jawatankuasa pemantau pemilihan bebas (KIPP).

Pengesahan:

Penentuan standard perundangan adalah tindakan yang perlu dan penting untuk dipromosikan. Ini kerana anti-rasuah adalah prinsip yang mesti dimasukkan dalam kriteria pencalonan bagi anggota perundangan.

Setiap calon yang mempunyai rekod buruk seperti pelanggaran hak asasi manusia (poligami, kecurangan, dll.) Dan rasuah, tidak boleh dibenarkan menjadi anggota badan perundangan. harapan tindakan ini adalah untuk mengurangkan jumlah rasuah di peringkat perundangan.

Teks eksposisi bidang persekitaran

Melindungi Alam Sekitar

Tesis

Kebersihan persekitaran adalah faktor yang sangat penting dan perlu dipertimbangkan dalam masyarakat. Ini akan memberi kesan kepada keselesaan dan kesihatan masyarakat dalam kehidupan seharian.

Kerajaan dan agensi kesihatan sering mempromosikan aktiviti untuk memerangi pencemaran alam sekitar untuk mencegah perkara yang tidak diingini berlaku, seperti munculnya wabak penyakit yang berbahaya bagi kesihatan dan kesejahteraan masyarakat.

Penanggulangan ini termasuk membuang sampah di tempatnya, mengitar semula sisa organik dan bukan organik, dan sebagainya.

Hujah

Gotong royong dalam membersihkan dan melindungi alam sekitar secara berkala dengan menjadwalkan setiap kelompok ketua keluarga adalah alternatif dalam mengatasi pencemaran alam sekitar.

Dalam satu RT yang terdiri daripada beberapa ketua keluarga, ia dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut jumlah hari yang ada dan mengikut jadual yang dipersetujui.

Di samping itu, hari Ahad juga digunakan sebagai aktiviti khidmat masyarakat rutin untuk seluruh komuniti kampung yang bermula pada waktu pagi.

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari aktiviti ini, selain kebersihan dan kesihatan, akan ada juga hubungan perpaduan yang kuat antara orang-orang di antara mereka.

Pengesahan:

Kebersihan persekitaran adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan dari masyarakat dan merupakan faktor penting untuk kesihatan dan keselesaan dalam masyarakat.

Kebersihan persekitaran masyarakat akan menjamin kesihatan dan keselesaan bagi setiap individu dalam masyarakat. Ini akan dicapai jika dilaksanakan secara bersama melalui khidmat masyarakat yang teratur, berjadual, dan bersepadu.


Ini adalah penjelasan teks eksposisi secara ringkas dan lengkap bersama dengan beberapa contoh teks eksposisi. Semoga bermanfaat!