Solat Berpakaian: Bahasa Arab, Latin dan Maknanya + Manfaatnya

solat berpakaian

Doa berpakaian berbunyi: Bismillaahi, Allahumma Innii As-aluka Min Khairihi Wa Khairi Maa Huwa Lahuu Wa'a'uu Dzubika Min Syarrihi Wa Syarri Maa Huwa Lahuu.

Dalam Islam, juga dianjurkan untuk memulai dengan membaca doa ketika berpakaian. Tetapi malangnya, tidak semua orang Islam tahu mengenai perkara ini.

Sebenarnya, masih ramai orang yang tidak tahu membaca doa apa ketika berpakaian.

Solat Berpakaian  : Bahasa Arab, Latin dan Maknanya

Doa sambil memakai pakaian berbunyi seperti berikut:

Pakaian solat

Bismillaahi, Allahumma Innii As-aluka Min Khairihi Wa Khairi Maa Huwa Lahuu Wa'a'uu Dzubika Min Syarrihi Wa Syarri Maa Huwa Lahuu. "

Maksudnya: "Ya Allah, segala puji bagiMu, Engkau yang telah memakaikanku, aku memintaMu untuk mendapatkan kebaikannya (pakaian) dan apa sahaja kebaikan yang dibuat untuknya. Dan, aku berlindung kepadaMu dari keburukan dan keburukan dari apa pun yang dia buat untuknya. "(Diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Dawud, Tirmidhi, dan Hakim).

Kelebihan bersolat dengan pakaian

Tidak hanya sebagai sopan santun ketika berpakaian, ternyata solat ketika memakai pakaian juga mempunyai beberapa manfaat bagi umat Islam, yaitu:

1. Menunjukkan rasa syukur atas rezeki yang telah diberikan oleh Allah SWT.

Syukur sebenarnya adalah jalan pintas yang boleh diambil oleh setiap hamba Allah untuk mendekatkan diri kepadaNya.

Bersyukur juga merupakan cara cepat untuk mencapai cinta Allah. Kerana rasa syukur adalah bentuk ibadah yang dengan cepat mengundang cinta Allah SWT dan memperoleh keberkatan tambahan yang berlipat kali ganda ketika dia berkata:

"Sesungguhnya, jika kamu bersyukur, niscaya Kami akan menambahkan (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya hukuman-Ku sangat menyakitkan." (Surah Ibrahim [14]: 7)

2. Buat seseorang dilindungi dari kejahatan yang ada pada pakaian.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn As Sunni, dijelaskan bahawa Nabi Muhammad SAW ketika memakai jubah, selendang, atau serban akan berdoa:

"Allahumma inny asalkan kamu suka min khoirihi wa khoiri ma huwa lahu, waaudzubika min syarrihi wa s syari mas huwa lahu"

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kebaikan pakaian ini dan kebaikan yang berkaitan dengannya, aku berlindung kepadamu dari kejahatan dan kejahatan yang ditimbulkannya.

Baca juga: Shahada Makna: Lafadz, Terjemahan, Makna dan Kandungan

3. Buat dosa masa lalu seseorang diampuni.

Disebutkan dalam buku al-Adzkar, dari Mu'adz bin Anas, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang memakai pakaian baru kemudian membaca, 'Alhamdulillahilladzi kasaanii haadzaa wa razaqaniihi min ghoiri haulin minnii wa laa quwwatin. Segala puji bagi Allah Ta'ala yang telah memberikan pakaian ini kepada saya dan memelihara saya tanpa kekuatan dan usaha dari saya), (ketika itu) Allah Ta'ala mengampuni dosa-dosanya yang lalu. " (Diriwayatkan oleh Ibn as-Sani).

Oleh itu, kita sebagai umat Islam harus memperhatikan kesesuaian pakaian yang kita pakai dan adab ketika kita berpakaian, iaitu berdoa ketika kita ingin berpakaian.

Sehingga kita akan mendapat kebajikan atau faedah yang kita peroleh dengan membaca doa yang dipakaikan, Insya Allah, hidup kita akan menjadi berkat.