Solat di rumah dan di luar rumah (LENGKAP): Arab, Latin, bermaksud

solat masuk ke dalam rumah

Doa di rumah adalah Allâhumma innî as'aluka khairal mauliji wa khairal makhraji bismillâhi walajnâ wa bismillâhi kharajnâ wa 'ala-Llâhi rabbinâ tawakkalnâ . Solat di luar rumah adalah


Dalam ajaran Islam, seorang mukmin digalakkan untuk berdoa setiap saat. Bermula dari bangun, makan, hingga ke bilik air. Dalam semua keadaan dan keadaan ada doa yang boleh diamalkan.

Salah satunya ialah solat di dalam dan di luar rumah. Berikut ini adalah penjelasan mengenai solat memasuki rumah dan meninggalkan rumah mengikut ajaran Islam.

Solat Pulang

solat masuk ke dalam rumah

Manusia tidak pernah berada dalam bahaya, di mana sahaja mereka berada. Walaupun di rumah. Oleh itu, disarankan bagi orang yang beriman untuk membaca doa ketika memasuki rumah. Ini disyorkan kerana mempunyai beberapa kebaikan dan kebijaksanaan.

Solat Lafadz Pulang Ke Rumah

Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam menasihati seseorang untuk mengucapkan salam ketika memasuki rumah. Tujuannya agar berkat datang, baik bagi mereka yang mengatakannya dan keluarga mereka. Selain itu, sunnah baginya juga membaca doa berikut di rumah:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ خَيْرَ الْمَوْلِجِ وَخَيْرَ الْمَخْرَجِ باسْمِ اللَّهِ وَلجْنا وَخَيْرَ الْمَخْرَجِ باسْمِ اللَّهِ وَلجْنا وباسْمِ وَرَمْمر

Allâhumma innî as'aluka khairal mauliji wa khairal makhraji bismillâhi walajnâ wa bismillâhi kharajnâ wa 'ala-Llâhi rabbinâ tawakkalnâ

Maksudnya: "Ya Allah, aku meminta tempat terbaik untuk masuk dan tempat terbaik untuk keluar. Bagi pihak anda kami masukkan dan bagi pihak anda kami keluar. Dan kepada Allah, Tuhan kami, kami bertawakkal. " (Lihat: Muhyiddin Abi Zakariya Yahya ibn Syaraf an-Nawawi, Al-Adzkâr , Penerbit Al-Hidayah, Surabaya)

Adab memasuki rumah

Terdapat beberapa adab yang baik untuk dilakukan ketika pergi ke rumah, termasuk:

  • Ketuk pintu terlebih dahulu
  • Ucapkan salam
  • Baca doa masuk ke dalam rumah
  • Masukkan dengan kaki kanan anda terlebih dahulu

Kebajikan Solat Pulang

Sesuai dengan ajaran Islam, seorang mukmin digalakkan untuk berdoa setiap saat. Ini berdasarkan kebaikan dan faedah bagi orang yang beriman. Berikut adalah beberapa kebaikan dan pelajaran membaca doa di rumah.

1. Berkat

Allah berfirman dalam Surah An-Nur ayat 61:

فَإِذَا دَخَلْتُمْ بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنْفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُبَارَكَةً ةَ

Artinya: " Oleh itu, ketika kamu memasuki (rumah dari) rumah-rumah (ini), hendaklah kamu memberi salam (penghuni) yang bermaksud memberi salam kepada diri sendiri, ucapan yang ditentukan dari sisi Allah, yang diberkati lagi dengan kebaikan ." (Surah An Nur: 61).

Selain dari Al-Qur'an, diceritakan bahawa keberkatan doa memasuki rumah dalam sebuah hadis diriwayatkan dari sahabat Anas bin Malik - radhiyallahu 'anhu -, Nabi Shallallahu' alaihi wa sallam berkata kepadanya,

Baca juga: Puasa Isnin Khamis: Niat, Doa untuk Berbuka Puasa, dan kebaikannya

يَا بُنَىَّ إِذَا دَخَلْتَ عَلَى أَهْلِكَ فَسَلِّمْ يَكُونُ بَرَكَةً عَلَيْكَ وَعَلَى أَهْلِ بَيْتِكَ

Maksudnya: " Wahai anakku, jika kamu memasuki rumah dan bertemu keluargamu, ucapkanlah salam agar berkat datang kepada kamu dan juga keluargamu ." (Diriwayatkan oleh Tirmidhi no. 2698. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahawa sanad hadis ini adalah dho'if . Tetapi Syeikh Al Albani merujuk pendapatnya dan mengesahkan hadis ini dalam Shohih Al Kalim 47).

2. Elakkan gangguan syaitan

Melalui Jabir bin 'Abdillah, Nabi Shallallahu' alaihi wa sallam bersabda,

إِذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَذَكَرَ اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ وَعِنْدَ طَعَامِهِ قَالَ الشَّيْوَلُ لَعُماْ لَعَامِهِ قَالَ الشَّيْطَلُ وَإِذَا دَخَلَ فَلَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ قَالَ الشَّيْطَانُ أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ. وَإِذَا لَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ طَعَامِهِ قَالَ أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ وَالْعَشَاءَ

Maksudnya: " Jika seseorang memasuki rumahnya maka dia melafazkan nama Allah ketika dia memasukinya, begitu juga ketika dia makan, maka syaitan berkata (kepada teman-temannya)," Kamu tidak memiliki tempat untuk bermalam dan kamu tidak mempunyai makanan untuk makan. " Ketika dia memasuki rumahnya tanpa menyebut nama Allah ketika masuk, syaitan berkata (kepada rakan-rakannya), "Sekarang kamu mempunyai tempat untuk bermalam." Ketika dia lupa menyebut nama Allah ketika makan, syaitan berkata, “Kamu akan mempunyai tempat untuk bermalam dan kamu akan makan malam. "(HR. Muslim no. 2018).

3. Lindungi dari segala bahaya

Dalam sebuah hadis diceritakan sebagai berikut:

عن أبى مالك الأشعرى قال قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم- «إذا ولج الرجل فى بيته فليقل اللهم إنى أسألك خير المولج وخير المخرج بسم الله ولجنا وبسم الله خرجنا وعلى الله ربنا توكلنا ثم ليسلم على أهله.

Artinya: "Dari Abu Malik Al Asy'ari, dia mengatakan bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda," Jika seseorang memasuki rumahnya, maka katakanlah' Allahumma inni as-aluka khoirol mawlaji wa khoirol makhroji, bismillahi walajnaa wa bismillahi khorojnaa wa 'alallahi. robbinaa tawakkalnaa '(Ya Allah, aku meminta kebaikan kepada-Mu ketika memasuki dan meninggalkan rumah. Dengan nama Allah, kami masuk dan dengan nama Allah kami keluar dan hanya kepada Allah Rabb kami, kami tawakkal). Maka marilah kita bertanya khabar keluarganya . " (Diriwayatkan oleh Abu Daud no. 5096. Al Hafizh Abu Thohir)

Solat Di Luar Rumah

solat di luar rumah

Apabila seseorang meninggalkan rumah, dia akan keluar dari kawasan selamatnya. Selain berdoa ketika meninggalkan rumah adalah permintaan perlindungan dari segala bahaya. Bahaya godaan syaitan, malapetaka, kejahatan manusia dan sebagainya.

Solat Lafadz Di Luar Rumah

Sunnah bagi orang yang beriman ketika keluar rumah untuk membaca doa berikut di luar rumah:

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

"Bismillahi, tawakkaltu 'alallah, laa haula wa laa quwwata illaa billaah"

Maksudnya: "Dengan nama Allah, saya bertawakkal kepada Allah. Tidak ada kekuatan dan kekuatan kecuali dengan Allah. "

Adab Keluar dari Rumah

Terdapat beberapa adab yang boleh dilakukan semasa meninggalkan rumah, termasuk yang berikut:

  • Solat dua rakaat sebelum keluar rumah
  • Baca doa di luar rumah
  • Mengangkat pandangan ke atas ketika membaca doa di luar rumah
  • Tinggalkan rumah dengan kaki kanan anda terlebih dahulu
Baca juga: Bismillah: Bahasa Arab, Latin dan Makna + Keutamaannya

Kebajikan Solat Di Luar Rumah

Sama dengan kebaikan solat memasuki rumah. Solat di luar rumah terdapat beberapa pengajaran yang boleh dipelajari seperti berikut:

1. Terlindung dari ancaman di luar rumah

Al-Munawi memetik penjelasan yang sangat indah dari Ath-Thibi mengenai doa ini,

فإذ استعاذ العبد بالله باسمه المبارك فإنه يهديه ويرشده ويعينه في الأمور الدينية وإذا توكل على الله وفوض أمره إليه كفاه فيكون حسبه {ومن يتوكل على الله فهو حسبه} ومن قال لا ولا ولا ولا

Maksudnya: "Ketika seorang hamba meminta perlindungan kepada Allah melalui nama-Nya yang diberkati, Allah akan memberinya petunjuk, membimbingnya, dan menolongnya agar dipermudahkan dalam urusan agama. Sekiranya seseorang bertawakkal kepada Allah dan menyerahkan urusannya kepada Allah, maka Allah akan mencukupi baginya. Dan pemberian Allah itu mencukupi, seperti dalam ayat (yang bermaksud), "Barang siapa bertawakkal kepada Allah, Dia akan mencukupi." Sementara itu, orang yang membaca laa quwwata illaa billaah, Allah akan melindunginya dari kejahatan syaitan. "

(Faidhul Qadir, Al-Munawi, 5: 123)

2. Dapatkan arahan-Nya

إذا خرج الرجل من بيته فقال بسم الله توكلت على الله ، لا حول ولا قوة إلا بالله ، قال: حيرال حينئذ: هديت ، وكفيت ، ووقيت ، فتتنحى له السيطين ، فيق له شيطان آخر: كيف لك برجل قد هدي وكفي ووقي ?

Artinya: Maka dikatakan kepadanya, 'Kamu diberi petunjuk, kamu disediakan, dan kamu dilindungi.' Seketika iblis menjauh darinya. Kemudian salah seorang iblis berkata kepada temannya, 'Bagaimana Anda dapat mengganggu seseorang yang telah diberi bimbingan, disediakan dan dilindungi. '

(Diriwayatkan oleh Abu Daud, no. 5095; Turmudzi, no. 3426; dinilai sebagai sahih oleh Al-Albani)

3. Dapatkan rezeki yang tidak dijangka

ويرزقه من حيث لا يحتسب ومن يتوكل على الله فهو حسبه ان الله بالغ امره قد جعل الله لكل چیز قدرا

Artinya: Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak dia harapkan. Dan barang siapa bertawakkal kepada Allah, sesungguhnya Allah akan memenuhi keperluannya. Sesungguhnya, Allah menjalankan perniagaan-Nya. Sesungguhnya, Allah telah menyediakan segala sesuatu.

4. Allah menyediakan

وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ

Maksudnya: " Dan barang siapa bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan menyediakan (semua keperluannya). Sesungguhnya, Allah melaksanakan segala urusan (yang diinginkannya) ”(Surat ath-Thalaaq: 3).

Begitulah solat di rumah dan di luar rumah mengikut ajaran Islam. Jangan lupa amalkan adab dan doa ketika anda keluar dari rumah! Semoga bermanfaat!