Stok: Penerangan, Jenis dan Contoh

stok adalah

Saham adalah bukti penyertaan modal dari seseorang atau pihak (entiti perniagaan) dalam syarikat atau syarikat berhad.

Hari ini, saham merupakan bentuk pelaburan yang menjanjikan. Di samping itu, hanya segelintir orang, terutamanya pelabur, yang terlibat dalam dunia saham. Ini menjadikan saham sebagai ladang baru yang dapat berkembang pesat di masa depan.

Namun, bermain saham tidak semudah memusingkan tangan anda. Pelabur pemula yang ingin memasuki dunia saham mesti mempunyai pengetahuan mengenai saham ini.

Terutama definisi saham dan cara kerja saham mesti diketahui oleh pelabur. Oleh itu, kami akan membincangkan stok dengan lebih lanjut.

stok adalah

Definisi Saham

Sebelum mula melabur dalam saham, terutamanya saham, kita perlu mengetahui dengan tepat apa yang dimaksudkan dengan saham.

"Saham adalah bukti penyertaan ekuiti dari seseorang atau pihak (entiti perniagaan) dalam syarikat atau syarikat dengan tanggungan terhad."

Saham boleh didefinisikan sebagai bukti penyertaan ekuiti dari seseorang atau pihak dalam syarikat atau syarikat berhad.

Dengan membeli saham, pelabur mempunyai pelaburan dalam syarikat yang berkenaan.

Semakin banyak syarikat berkembang, nilai pelaburan juga akan meningkat secara tidak langsung. Ini akan menjadi keuntungan pelabur yang membeli saham.

Jenis Saham

Secara umum, terdapat dua jenis saham yang sering beredar, iaitu jenis saham biasa dan saham pilihan atau saham pilihan .

Stok biasa

Dalam saham biasa, pemegang saham pada amnya diberi hak keutamaan apabila syarikat berkenaan menerbitkan saham baru. Di samping itu, pemegang saham juga diberi hak suara untuk pemilihan dewan komisaris. Lebih kurang, ciri-ciri saham biasa adalah seperti berikut:

  • Pemegang saham mempunyai hak suara untuk memilih dewan komisaris.
  • Hak keutamaan apabila syarikat menerbitkan saham baru.
  • Liabiliti terhad untuk jumlah yang diberikan.
Baca juga: Rumus Pecutan + Contoh Masalah dan Penyelesaian

Stok Pilihan

Saham pilihan adalah jenis saham lain yang sering kita temui dalam dunia pelaburan. Ini kerana saham pilihan memberikan lebih banyak pilihan kepada pemegangnya. Ciri-ciri stok pilihan adalah seperti berikut:

  • Mempunyai pelbagai peringkat atau pilihan.
  • Tuntutan terhadap aset dan pendapatan mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada saham biasa dalam aspek pembahagian dividen atau keuntungan.
  • Dividen boleh bersifat kumulatif, yang bermaksud jika mereka tidak diberikan pada periode sebelumnya, mereka akan diberikan pada periode berikutnya.
  • Boleh ditukar menjadi saham biasa jika ada perjanjian antara pelabur dan syarikat yang berkenaan.

Kategori Saham

Secara umum, stok dibahagikan kepada dua jenis. Namun, jika dilihat dari prestasi perdagangan, saham dapat dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Kumpulan ini adalah:

Stok Cip Biru

Jenis stok saham blue chip boleh didefinisikan sebagai saham syarikat yang berdiri teguh dan boleh dipercayai dengan prestasi yang dilihat dari sejarah.

Mungkin saham blue chip boleh dipercayai, tetapi ini menjadikan dividen yang dibayar tidak bernilai.

Ini kerana kestabilan pertumbuhan syarikat mempunyai nilai jual tersendiri.

Stok Pendapatan

Sekiranya anda mahukan keuntungan yang besar maka stok pendapatan adalah pilihan yang baik.

Ini kerana stok jenis ini memberikan kebarangkalian dividen yang lebih besar daripada jenis lain. Walau bagaimanapun, stok ini mempunyai risiko yang cukup besar kerana pertumbuhan nilainya yang tidak tetap.

Stok Pertumbuhan

Seperti namanya, ' pertumbuhan ' yang bermaksud pertumbuhan, stok jenis ini mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih cepat dibandingkan dengan industri yang diuruskan.

Stok Spekulatif

Secara amnya, jenis saham ini sering diperdagangkan di bursa saham. Jenis stok spekulatif mempunyai kemungkinan dengan dividen yang tinggi pada masa akan datang.

Baca juga: Bahagian dan Fungsi Alat Reproduktif Wanita [LENGKAP]

Oleh itu, saham ini biasanya disasarkan untuk keuntungan setiap tahun.

Stok Kitaran

Saham kitaran saham adalah saham dengan syarikat penerbitan yang dapat dengan mudah dan mempengaruhi trend ekonomi umum.

Dengan nilai saham seperti itu, stok cenderung jatuh semasa kemelesetan dan kemudian meningkat lagi semasa ledakan ekonomi .

Stok Pertumbuhan Muncul

Pada dasarnya, stok pertumbuhan yang berkembang adalah saham yang dikeluarkan oleh syarikat yang relatif lebih kecil dan mempunyai daya tahan yang kuat walaupun dalam keadaan ekonomi tertentu mereka masih kurang menyokong.

Stok Pertahanan

Saham saham pertahanan mempunyai ciri yang berlawanan dengan jenis stok kitaran .

Dalam jenis ini, nilai stok cenderung tidak terjejas semasa kemelesetan. Ini kerana stok jenis ini terlibat dalam bidang keperluan harian seperti makanan, minuman dan keperluan asas yang lain.

Demikianlah perbincangan mengenai stok, semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.