Separatisme adalah - Penjelasan, Sebab dan Contoh

pemisahan adalah

Separatisme adalah pemahaman dalam bentuk gerakan untuk mewujudkan keadaan mereka sendiri.


Banyak pergerakan yang dianggap mempunyai stigma dan boleh menimbulkan ancaman kepada negara. Separatisme adalah satu gerakan seperti itu.

Di sini akan dibincangkan mengenai pemahaman tentang apa itu pemisahan, penyebabnya, dan juga contoh peristiwa berdasarkan sejarah sebenar di Dunia.

Definisi Separatisme

Separatisme adalah pemahaman dalam bentuk gerakan untuk mewujudkan keadaan mereka sendiri.

Bagi orang, kumpulan, atau kelompok yang melakukan pemisahan, mereka dikenali sebagai pemisah.

Pemisah akan bermula dengan memisahkan diri dari wilayah dan bahkan negara, tujuannya adalah untuk mendapatkan kedaulatan secara bebas.

Bentuk kedaulatan yang sebenarnya adalah negara baru! Ini telah berlaku di Dunia, kerana beberapa faktor yang pastinya tidak baik. Sebagai contoh, adalah konflik yang berlaku di negara ini, baik konflik menegak dan mendatar.

Punca Pemisahan, Terutama di Indonesia

Salah satu kejadian separatisme adalah dua konflik yang disebutkan di atas.

Konflik menegak ditakrifkan sebagai konflik antara rakyat dan pemerintah yang korup. Sementara itu, mendatar adalah konflik antara orang dan orang, kumpulan dan kumpulan, yang sama. Selain itu, ini adalah beberapa penyebab pemisahan lain.

  1. Krisis ekonomi dan manusia adalah sebab pertama. Kedua-dua perkara ini memang saling berkaitan. Ekonomi yang lemah boleh mengakibatkan kejahatan antara manusia (rakyat suatu negara) seperti merompak, mencuri, membunuh, dan sebagainya.

  2. Pemulihan ekonomi menjadi perlahan dan tidak stabil. Kesinambungan krisis ekonomi yang berpanjangan adalah pemulihan yang sangat perlahan, tidak stabil, atau tergendala. Bagi kumpulan yang mempunyai pemahaman dan berpotensi melakukan gerakan pemisah, alasan ini dapat mencetuskannya.

  3. Masalah politik dan sosial yang licik adalah pencetus lain. Politik yang disebabkan oleh pegawai yang korup, memperjuangkan kepentingan peribadi, yang dilakukan secara berterusan tanpa rasa malu. Sementara itu, masalah sosial merangkumi pembezaan berdasarkan SARA, intimidasi orang tertentu, dan sebagainya.
Baca juga: Formula Isipadu Tiub + Contoh Soalan dan penjelasan LENGKAP

Contoh Pergerakan Separatisme Di Seluruh Dunia

Punca pergerakan ini adalah pelbagai. Separatisme adalah dalam bentuk usaha yang dapat memecahbelahkan kesatuan. Terlepas dari apa yang telah dijelaskan sebelumnya, penyebab lain dapat berupa panggilan atau campur tangan negara kepada kumpulan atau kaum tertentu.

Contoh gerakan pemisah termasuk pemberontakan PKI di Madiun, Gerakan Aceh Merdeka (GAM), Republik Maluku Selatan, PK30 G30S, dan sebagainya.

Itu masih merupakan contoh pergerakan di Dunia, ada banyak contoh pergerakan lain di luar negara. Lagipun, pemisahan itu berbahaya.