25+ Cadangan Filem Sains Terbaik Sepanjang Masa

Sekiranya anda bosan belajar sains dengan membaca buku ... anda boleh mencuba belajar sains dengan menonton filem.

Melalui filem, anda dapat menyegarkan dan belajar dengan visualisasi yang lebih jelas dan suasana yang lebih dramatik

Berikut adalah 25+ cadangan untuk filem sains terbaik oleh Saintif, yang kami kumpulkan mengikut empat kategori:

  • Biografi
  • Fiksyen sains
  • Rangkaian TV
  • Dokumentari

Biografi

Gambar berkaitan

Mengisahkan saintis matematik perintis komputer dan kecerdasan buatan, Alan Turing.

Filem ini dibuat dalam perang dunia pertama, ketika Alan Turing harus berjuang untuk memecahkan kod mesin enigma untuk mengetahui komunikasi tentera Jerman yang rahsia.

Gambar berkaitan

Filem ini mengisahkan biografi angkasawan Neil Armstrong antara tahun 1961 dan 1969, perjalanannya dengan NASA dalam misi untuk mendarat manusia pertama ke bulan.

Dalam filem sains ini, anda akan melihat berapa banyak pengorbanan dan harga yang harus dibayar oleh Neil Armstrong dalam misi paling berbahaya dalam sejarah ini.

Kehidupan dan kerjaya akademik ahli matematik India, Srinivasa Ramanujan, dan persahabatan dengan mentornya, Profesor G. Hardy.

Hasil gambar untuk teori segalanya

Kisah hidup ahli fizik terhebat abad ke-21, Stephen Hawking, dari usia muda hingga dia mengalami penyakit neuron motorik ( ALS / amyotrophic lateral sclerosis ) dan memberikan sumbangan besar kepada dunia fizik.

Kisah naturalis Inggeris Charles Darwin dalam perjuangannya untuk menyelesaikan karya fenomenal ' On the Origin of Species ' dan mengekalkan hubungannya dengan isterinya.

Hasil gambar untuk Einstein dan Eddington

Menceritakan perjalanan Sir Arthur Eddington, seorang saintis eksperimen yang membuktikan teori relativiti umum Einstein.

Untuk membuktikan teori ini, Eddington membuat ekspedisi ke Pulau Principe, Afrika, untuk melihat fenomena lenturan cahaya yang dapat diperhatikan semasa gerhana matahari.

Hasil gambar untuk minda yang indah

Mengisahkan John Nash, seorang ahli matematik yang juga harus melawan penyakit mental skizofrenia yang dihidapinya.

Gambar berkaitan

Kisah ahli fizik dan ahli kimia wanita terkenal, Marie Curie, dan perjuangannya untuk mendapat pengiktirafan dalam komuniti saintifik yang dikuasai lelaki pada awal abad ke-20 Perancis.

Hasil gambar untuk filem bencana pencabar

Menceritakan kisah ahli fizik fenomenal Richard Feynman, dalam menyiasat punca-punca pesawat ulang-alik Challenger pada tahun 1986.

Hasil gambar untuk Oktober Sky

Kisah benar mengenai Homer Hickam, anak seorang pelombong arang batu yang terinspirasi oleh pelancaran satelit Sputnik, jadi dia memilih untuk menuntut ilmu roket dan bukannya mengejar kehendak ayahnya di ladang arang batu.

Baca juga: Beauveria bassiana: Kulat Penangkap Serangga Kuat

Gambar berkaitan

NASA mesti merangka strategi untuk mengembalikan kapal angkasa Apollo 13 ke Bumi dengan selamat setelah mengalami kerosakan dalaman besar yang membahayakan nyawa ketiga angkasawan itu.

Hasil gambar untuk Genius: Albert Einstein

Ini adalah filem sains dalam siri TV yang mengikuti kehidupan Albert Einstein dari masa mudanya sebagai pekerja rendah di pejabat paten hingga usia tuanya sebagai ahli fizik yang mengembangkan teori relativiti.

Siri ini berdasarkan buku Walter Isaacson Einstein: Kehidupan dan Alam Semestanya, yang diterbitkan pada tahun 2007.

Fiksyen sains

Gambar berkaitan

Filem sains ini mengisahkan kisah Cooper dalam misi Endurance , perjalanan ruang angkasa melalui lubang cacing dalam usaha meneruskan kelangsungan hidup manusia.

Filem ini bukan filem fiksyen sains rawak. Hampir semua aspek dalam filem ini mempunyai asas teori yang tepat berdasarkan fizik, terutama yang berkaitan dengan teori relativiti dan pelebaran masa.

Hasil gambar untuk tentera darat

Filem ini mengisahkan tentang angkasawan Mark Watney yang dilanda ribut sengit di Marikh dan ditinggalkan oleh rakan angkasawannya yang kembali ke Bumi.

Namun, ternyata Watney masih hidup. Dengan hanya beberapa persediaan logistik, dia mesti menggunakan kepintaran, kecerdasan dan semangatnya untuk bertahan di Marikh dan mencari jalan untuk menghantar mesej bahawa dia masih hidup di planet yang tidak berpenghuni ini.

Gabungan prinsip ilmiah, pengembaraan, dan drama dikemas dengan rapi dalam bentuk filem sains.

Hasil lukisan untuk pengembaraan ruang

Filem ini mengisahkan tentang Monolit Hitam, evolusi manusia, dan kebangkitan komputer super terkuat AI HAL 9000.

Hasil gambar untuk lagu bintang 2009

Filem ini dibuat dalam 200 tahun, ketika manusia sudah memiliki teknologi yang sangat maju.

Menceritakan kisah pengembaraan manusia dan makhluk asing yang bergabung dengan Starfleet (Star Fleet), sekumpulan pencinta kedamaian yang tinggal di angkasa lepas dan juga organisasi angkasa yang dipanggil United Federation of Planets (sejenis versi kehidupan ruang angkasa PBB)

Hasil gambar untuk filem graviti

Mengisahkan dua angkasawan yang terpaut di angkasa lepas setelah serpihan berkelajuan tinggi dari satelit Rusia secara tidak sengaja memusnahkan kenderaan yang mereka gunakan.

Imej yang dihasilkan untuk Star Wars adalah filem yang menceritakan tentang apa

Star Wars adalah siri filem yang berkisar pada pertempuran makhluk dari pelbagai bintang untuk menguasai galaksi. Salah satu faktor penting dalam Star Wars adalah "Force" , tenaga yang ada di mana-mana dan boleh dieksploitasi yang mempunyai kemampuan.

Walaupun ia secara visual keren, saya rasa Star Wars tidak begitu baik dalam fiksyen sains, ia tidak begitu fiksyen dan terlalu fiksyen.

Rangkaian TV

Gambar berkaitan

Cosmos adalah salah satu siri TV fenomenal yang paling banyak ditonton di Amerika. Cosmos membawa anda dalam pengembaraan yang meneroka dimensi ruang dan masa untuk memahami alam semesta.

Siri Cosmos pertama kali dihoskan pada tahun 1980 oleh Carl Sagan, ahli astronomi dan komunikator sains legenda di dunia.

Baca juga: Peranan Bakteria Di Sebalik Pembuatan Yogurt

Kemudian, pada tahun 2014 siri legenda dibawa kembali dengan ilustrasi yang lebih mengagumkan oleh pelajar terdekat Sagan, Neil deGrasse Tyson.

Hasil gambar untuk Wonders of The Universe brian cox

Dokumentari ini akan membawa anda melihat keindahan dan keajaiban alam semesta, yang dibimbing oleh profesor fizik Brian Cox.

Siri ini terdiri daripada empat episod, masing-masing berfokus pada aspek alam semesta dan mempamerkan 'keajaiban' alam semesta yang luar biasa.

Hasil keputusan untuk doktor yang baik

Doktor yang Baik meningkatkan kisah Dr. Shaun, pakar bedah sindrom savant. Dia mengalami gangguan sosial tetapi mempunyai ingatan yang luar biasa.

Komposisi antara pengetahuan, cerita, dan visualisasi sangat menarik. Ia sesuai untuk anda yang berminat dengan biologi.

Hasil gambar untuk sherlock holmes bbc

Siri TV ini menampilkan detektif Sherlock Holmes dan pengembaraannya dalam menyelesaikan pelbagai kes dengan gabungan pemikiran, pemotongan, detektif, dan pemahaman saintifik.

Dokumentari

Hasil gambar untuk The Farthest: Voyager in Space

Dokumentari ini menceritakan pelancaran kapal angkasa Voyager NASA pada tahun 1977, yang dikirim untuk mengembara melalui ruang gelap dan menangkap gambar planet yang jauh untuk dihantar ke Bumi.

Hasil gambar untuk filem 3d hubble

Sebuah filem dokumentari sains Amerika mengenai misi Space Shuttle untuk memperbaiki dan meningkatkan kapasiti Teleskop Angkasa Hubble.

Gambar berkaitan

Filem ini mengisahkan tentang usaha jurugambar alam James Balog dan Extreme Ice Survey untuk melihat bukti konkrit mengenai perubahan iklim dalam bentuk pencairan gletser arktik yang mengubah dunia.

Hasil gambar untuk cabaran kehidupan bbc

Filem sains menunjukkan kepada kita bagaimana beberapa haiwan di Bumi telah berkembang dan mengembangkan teknik perburuan, kawin dan tingkah laku baru untuk menolong mereka bertahan dari cabaran hidup.

Hasil gambar untuk filem GM Merapi

Filem ini, yang dihasilkan oleh Badan Geologi Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral (ESDM) membincangkan letusan Merapi dari perspektif saintifik, dan menyampaikan pesan yang kuat kepada masyarakat mengenai pentingnya mitigasi bencana.

Ini adalah penyusunan senarai filem terbaik dari Saintif. Sekiranya anda mempunyai cadangan lain, hantarkan di ruangan komen, supaya kami dapat menambahkannya ke senarai ini.

Ikuti juga Saintif di Instagram supaya anda tidak terlepas maklumat sains menarik yang lain.

Ikuti instagram @saintifcom

Sebagai tambahan kepada senarai filem sains ini, kami juga menyusun kompilasi untuk buku dan saluran YouTube:

20+ Filem Astronomi dan Angkasa yang Anda Mesti Tonton

13+ Buku Sains Popular yang Hebat dan Mudah Dibaca

19+ Saluran Youtube Pendidikan Terbaik di Dunia

Tolong bantu berkongsi maklumat ini dengan rakan anda!