Solat di Kenderaan: Bacaan dalam Bahasa Arab, Latin, Makna dan Kebajikannya

solat dengan kenderaan

Doa di kenderaan berbunyi "Subhaanal ladzii sakhhoro lanana haadzaa wa maa kunnaa lahuu muqriniina wa innaa ilaa robbinaa lamungqolibuuna" dan secara lengkap dalam artikel ini.

Selalunya seseorang melakukan pelbagai perjalanan ke suatu tempat. Perjalanan dibuat menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuk pengangkutan darat, udara, dan laut.

Tujuan perjalanan seseorang berbeza-beza. Melancong untuk bertemu keluarga, saudara, atau rakan atau melalui pendidikan, pekerjaan, dan aktiviti lain.

Solat ketika menaiki kenderaan

سُبْحَانَ الَّذِىْ سَخَّرَلَنَا هَذَا وَمَاكُنَّالَهُ مُقْرِنِيْنَ وَاِنَّآ اِلَى رَبّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ

Subhaanal ladzii sakhhoro lanaa haadzaa wa maa kunnaa lahuu muqriniina wa innaa ilaa robbinaa lamungqolibuuna.

Makna:

"Maha Suci Allah yang menjadikan (kenderaan) ini mudah bagi kami dan kami tidak bermitra dengan-Nya, dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami."

solat dengan kenderaan

Perkara utama ialah membaca doa dengan kereta

1. Perjalanan selamat dan selesa ke destinasi.

Dengan mulai membaca doa, hati secara automatik merasa aman dan nyaman, kerana kita semua tahu, dan juga penjaga ketika dia melakukan perjalanan, adalah penjaga Allah SWT.

Oleh itu, kita harus membaca doa agar selamat sampai ke destinasi.

2. Dapatkan pahala kerana mengamalkan kebaikan

Setiap doa mengandungi pahala, keberkatan dan kebaikan dari Allah SWT, Doa juga mengandungi harapan bagi mereka yang membacanya,

sehingga banyak orang membaca doa untuk diri mereka sendiri atau orang lain.

3. Kenderaan darat yang ditunggangi tidak mengalami kerosakan atau gangguan dalam bentuk apa pun.

 Kerana, doa ini juga ditujukan untuk kenderaan yang kita naiki agar kita tidak rewel ketika diajak memandu. Istilah lain mengelakkan perkara buruk.

Bayangkan saja, andaikan kita pergi bekerja dan tepat pada waktunya, sementara kenderaan yang kita naiki mengalami perkara yang tidak kita mahukan.

Baca juga: Solat Tahajud (Lengkap) - Bacaan, Makna, dan Prosedur

Mungkin, kita akan terjebak dan paling teruk kita akan terlambat dan bersedia untuk memarahi bos pada waktu pagi. Sungguh teruk, bukan?

Oleh itu, untuk mengelakkan semua itu, kita mesti membaca doa dengan kenderaan. Sehingga semuanya berjalan lancar.

4. Dapatkan pertolongan atau jalan keluar apabila terdapat gangguan di tengah jalan.

Sekarang sambung pada titik 3. Contohnya, tayar kenderaan bocor, maka anda akan segera berjumpa dengan bengkel atau seseorang akan menolong anda. Sekiranya anda kehabisan petrol, segera cari tempat untuk menjual petrol atau stesen minyak.

Maksudnya ialah ada cara untuk mendapatkan pertolongan ketika bencana datang dengan cara kita. Selagi kita percaya, pertolongan itu hanya datang dari Allah SWT, perantara manusia atau orang lain.

5. Perjalanan dengan kenderaan darat terasa lebih pantas ke destinasi.

Terlalu selesa dan selamat semasa menunggang kenderaan, jadi anda tidak sedar anda akan sampai ke destinasi anda dengan lebih pantas.

Kerana dalam perjalanan kita membaca doa dan membuat kita merasa selamat dan terjaga.

6. Perjalanan juga mendapat keredhaan Allah SWT.

Yup, itu betul, kerana kita telah membaca doa dengan kenderaan, perjalanan akan mendapat keberkatan dari Allah, sehingga semuanya berjalan lancar tanpa halangan, kerana kita telah meminta harapan agar tujuan itu dapat dicapai dengan selamat, tepat dan cepat.


Jadi, itu adalah beberapa ulasan mengenai solat dengan kenderaan dan betapa pentingnya membaca doa ketika dalam perjalanan.

Mudah-mudahan, dengan mengerjakan solat ini, perkara buruk akan dapat dielakkan dan hanya perkara yang baik dapat dielakkan. Aamiin.