Bagaimana benua terbentuk?

Benua adalah tanah luas yang kering di tengahnya kerana tidak terkena angin laut yang lembap dan lembap. Benua ini juga dikelilingi oleh lautan yang luas.

Terdapat 7 benua di dunia, iaitu: benua Asia, Afrika, Amerika Utara, Amerika Selatan, Antartika, Eropah dan benua Australia.

Benua Asia adalah benua terbesar dengan kira-kira 44,579,000 km ^ 2. Manakala benua terkecil adalah benua Australia dengan luas sekitar 9,008,500 km ^ 2. Benua Antartika adalah benua dengan penduduk yang paling sedikit. Ini kerana benua ini mempunyai kelembapan dan suhu terendah di bumi. Hampir semua bahagian Antartika diliputi oleh ais.

Tahukah anda bahawa benua bumi ini pernah digabungkan menjadi satu negeri?

Berdasarkan teori Wagener yang dikemukakan oleh seorang saintis dari Jerman, sebelum era Carboniferous, ± 300 juta tahun yang lalu, semua benua yang ada hari ini digabungkan menjadi satu negeri yang disebut Benua Pangea.

Tidak lama kemudian benua ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu Benua Laurasia di utara dan Benua Gondwana di selatan.

Selanjutnya, bahagian barat Benua Laurasia bergerak ke utara jauh dari Benua Gondwana yang akhirnya membentuk Benua Amerika Utara.

Sementara itu, benua Gondwana di selatan terbahagi kepada beberapa benua. Di sebelah barat ia beralih ke barat hingga terbentuknya Benua Amerika Selatan, bahagian timur beralih ke timur untuk membentuk Benua Afrika, bahagian yang lebih kecil dari bahagian timur beralih ke timur laut dan menjadi India. Dan ada bahagian yang terbelah dua, iaitu bahagian timur terus bergeser ke arah timur laut, dan bahagian barat bergerak ke arah selatan.

Baca juga: Apa yang membuat Bumi berputar?

Untuk keterangan lebih lanjut, lihat gambar ini

Ini adalah proses pembentukan benua di dunia. Pada mulanya semua benua di bumi ini berasal dari satu benua besar, kemudian berpecah menjadi benua yang kita kenal sekarang. Pada masa akan datang, adalah mungkin untuk pembentukan benua baru di Bumi.