Artikel Adalah - Penjelasan Konsep dan Jenisnya

artikel adalah

Artikel adalah artikel lengkap yang disusun untuk tujuan tertentu dengan model pengarang tertentu. Mengandungi maklumat, permintaan, dan sebagainya bergantung pada niat pengarang.

Anda boleh menemui semua jenis artikel di web, dari pengetahuan hingga iklan.

Artikel dalam Konteks Penulisan Ilmiah

Bagi bidang ilmiah, artikel tersebut merangkumi kesimpulan hasil penyelidikan.

Contohnya, artikel dari tesis atau tugasan akhir yang lain. Artikel sistematik adalah susunan yang digunakan dan disepakati oleh penulis secara umum.

  1. Tajuk;
  2. Nama dan tajuk;
  3. Abstrak;
  4. Kata kunci;
  5. Tinjauan literatur mengandungi teori yang digunakan;
  6. Hasil penyelidikan;
  7. Perbincangan;
  8. Kesimpulannya;
  9. Bibliografi.

Dalam mengerjakan artikel ilmiah, anda akan diberi struktur artikel dari pensyarah. Sekiranya bebas, gunakan struktur di atas.

artikel adalah

Jenis Artikel Percuma

Baiklah, untuk artikel yang ditulis dengan bebas, sesiapa sahaja boleh melakukannya. Artikel adalah salah satu cara untuk mencapai tujuan, seperti pemasaran.

Jenis artikel percuma berbeza-beza, anda dapat mengetahui maksud anda dengan menarik utas merah setiap artikel yang anda temui.

1. Artikel Pujukan

Jenis artikel tanpa pujukan menggunakan rentetan persuasif. Ini adalah artikel yang paling banyak tersebar di internet, keterangan produk, dan sebagainya.

Pada dasarnya, tujuan ayat persuasif dalam artikel tersebut adalah untuk mempengaruhi dan mengajak pembaca menggunakan sesuatu yang diiklankan.

Anda tidak salah, penggunaan artikel pujukan adalah sah dan dibenarkan. Biasanya dicirikan oleh bahasa yang bersemangat, hiperbola, memasang kebaikan dan keburukan jika anda tidak menggunakannya. Sekiranya perlu, data yang relevan akan ditambahkan dalam artikel pujukan.

Contoh ayat artikel pujukan:

Produk pemutihan kulit XXX telah dipercayai sejak tahun 1990. Digunakan oleh semua wanita seperti Artis A, Artist B, dan Artist C. Walaupun digunakan oleh artis, harga masih popular dan produk boleh didapati di mana sahaja.

Kulit yang sihat dan putih menjadi kebanggaan bagi setiap wanita! Jangan gunakan peluntur secara sembarangan kerana sangat berisiko untuk kulit cantik anda!

2. Huraian Artikel

Jenis artikel keterangan mengandungi penjelasan dalam bentuk latar belakang; tempat atau suasana. Bertujuan memberi gambaran yang jelas kepada pembaca artikel.

Baca juga: Cukai adalah: Fungsi dan Jenis [PENUH]

Contoh keterangan artikel:

Persimpangan lampu merah Bandar pada pukul 16.00 semakin sibuk. Dari sisi utara dan selatan ia dikuasai oleh empat roda, sementara timur dan barat adalah laluan utama untuk lori pasir. Tidak syak lagi bahawa aspal di garis timur dan barat banyak mengalami kerosakan.

3. Artikel Penerokaan

Untuk artikel penerokaan, berdasarkan data yang diperoleh berdasarkan hasil penyelidikan.

Kedua-dua penyelidikan langsung dan tidak langsung, kemudian ditambah dengan maklumat lain dari buku dan jurnal. Contoh artikel penerokaan adalah kertas penyelidikan .

4. Artikel ramalan

Gaya penulisan yang santai, yang disokong oleh data statistik sebelumnya, adalah ciri khas artikel ramalan.

Tujuan penulisan artikel jenis ini adalah untuk meramalkan peristiwa yang akan datang.

Contoh artikel ramalan termasuk: artikel ramalan cuaca untuk suatu tempat, analisis pergerakan pelat bumi, artikel mengenai aktiviti gunung berapi, hingga anggaran skor pertandingan bola sepak .

5. Artikel Eksposisi

Eksposisi artikel adalah penjelasan mengenai tujuan dan tujuan khusus yang berisi maklumat tentang bidang.

Contoh kesederhanaan, misalnya dalam pendidikan. Dan tujuannya adalah bahawa perkara-perkara kecil dalam mengajar pelajar tidak dipandang rendah.

Contoh ayat artikel eksposisi seperti:

Seorang pendidik dalam bidang pendidikan mesti memperhatikan semua perkara. Tidak terkecuali untuk perkara kecil sekalipun. Contohnya ketika mengajar secara bersemuka dengan pelajar: tidak jarang bagi pendidik untuk berpaling kepada pelajar ketika menulis di papan tulis, jangan berpisah di papan tulis, dan jarang menulis tarikh.

Untuk memaksimumkan penyerapan pengetahuan pelajar dan mencapai matlamat pendidikan berdasarkan rancangan pelajaran harian, seorang pendidik mesti memperhatikan perkara-perkara yang disebutkan di atas.


Terdapat banyak jenis artikel yang menjadikan setiap artikel mempunyai struktur, tujuan dan tujuan tertentu. Dengan menggunakan jenis artikel yang betul, cara untuk mencapai matlamat adalah lebih luas.

Baca juga: 22+ Hadiah untuk Perkahwinan [TERBAIK] Tidak dapat dilupakan dan Eksklusif

Jadi, untuk latihan, jenis artikel apa yang anda baca?