Latih otak anda dengan 12 cara mudah yang telah terbukti berkesan (+ Panduan)

Adakah anda sering sukar memahami maklumat? Atau merasa lambat berfikir?

Ini mungkin berlaku kerana anda kurang melatih otak anda.

Seperti mesin yang tidak dapat berfungsi dengan optimum setelah berbulan-bulan diam, otaknya sama. Sekiranya dia tidak digunakan atau dilatih secara konsisten, kemampuannya dapat mematuhi.

Einstein dan Newton bukanlah dewa yang secara ajaib memiliki kekuatan super. Mereka melatih otak mereka.

Berikut adalah beberapa latihan asas dan sederhana yang benar-benar dapat membantu otak anda menjadi lebih tajam.

Permainan strategi untuk melatih otak

Ini adalah cara yang sangat penting dan sederhana untuk melatih otak, menjaga minda anda aktif dan tajam.

Cuba buat strategi yang lebih baik dalam setiap permainan. Contoh permainan yang boleh anda lakukan ialah catur, atau e-sukan yang memerlukan strategi seperti MOBA (arena pertempuran dalam talian berbilang pemain) atau penggoda otak lain.

Buka kalkulator

Kalkulator memang boleh membantu anda mengira dengan mudah. Tetapi jika anda ingin melatih otak anda, seboleh-bolehnya (jika anda benar-benar memerlukannya) kurangkan penggunaan kalkulator ini, kerana kesederhanaannya membuat otak anda malas berfikir.

Sentiasa lakukan pengiraan di otak anda semasa melakukan pengiraan aritmetik. Ini akan menjadikan minda anda aktif.

melatih otak dengan bercakap

Penyediaan perbendaharaan kata yang baik akan membantu meningkatkan perbualan anda dan memperluas perspektif anda.

Baca juga: Tingkatkan Memori dengan Teknik Mnemonic

Baca buku yang berlainan atau gunakan laman web dalam talian yang berbeza untuk menghasilkan kata-kata kosa kata baru membuat rutin meningkatkan sekurang-kurangnya 10 perkataan sehari akan membuat perbezaan besar setelah satu bulan.

tutup mata anda untuk melatih otak anda

Ini adalah latihan yang sangat sederhana ketika anda pergi mandi atau mencuba sabun atau mencuci muka dan cuba membuka pancuran.

Semasa memejamkan mata, tumpukan perhatian sepenuhnya pada proses yang anda lakukan. Cubalah kaedah ini untuk melatih otak anda setiap hari dan anda akan melihat perbezaan yang besar dalam beberapa hari apabila anda dapat mengambil sabun dengan mudah sambil memejamkan mata.

Latih otak dengan membaca buku

Cari beberapa buku asing, dan baca. Cuba baca dan bayangkan makna buku dalam fikiran anda. Buku-buku ini sesuai untuk anda baca.

Alam dapat membantu melatih otak

Sifatnya yang sangat kompleks sememangnya tidak mudah difahami, bahkan para saintis dan orang-orang yang berpendidikan tinggi masih berusaha memahaminya.

Oleh itu, pergi ke luar apabila anda mempunyai masa lapang dan melihat alam dengan sepenuh perhatian, fikiran anda akan mengemukakan banyak soalan dan dengan cara ini anda dapat melakukan latihan otak yang betul.

Hasil gambar untuk mencabut tangan

Terdapat dua jenis orang mengikut gaya tangan mereka: satu tangan kiri dan satu tangan kanan. Sekiranya anda pengguna tangan kiri dan anda melakukan segala-galanya dengan tangan kiri anda, kemudian beralih tangan kiri ke tangan kanan selama satu hari boleh mencetuskan otak anda untuk lebih aktif.

Catur dapat menajamkan otak

Catur adalah permainan latihan otak yang sangat baik. Ini adalah permainan strategi jika anda tahu bagaimana memainkan permainan ini, dan anda mempunyai peluang terbaik untuk membuat pemikiran anda tajam.

Baca juga: Menurut Sains, 5 Cara Ini Dapat Membuat Hidup Anda Bahagia

Cari lawan yang mahir dalam catur, atau jika anda tidak dapat menemukannya, gunakan catur dalam talian dan cari lawan yang pakar. Luangkan satu jam sehari dan anda akan melihat perubahan positif dalam keperibadian anda dan anda akan melihat bagaimana perubahan itu mengubah cara anda berfikir.

Muzik

Muzik sangat penting untuk kepuasan jiwa. Dunia ini adalah dunia khayalan, pemikiran yang berbeza akan muncul di fikiran anda sambil mendengar muzik, biarkan pemikiran ini datang. Selanjutnya, mengulangi lirik setelah mendengarkannya akan membantu meningkatkan tahap ingatan anda.

Kreatif membantu otak

Sentiasa jadikan barang anda kreatif dan kelihatan berbeza dari yang lain. Anda tidak boleh membuat sesuatu yang kreatif melainkan anda mahu berfikir di luar kotak. Anda boleh menjadi kreatif dengan mengikuti kelas seni atau belajar dalam talian dari pengajar yang berbeza.

Hasil gambar untuk belajar mencungkil

Jangan tenggelam dalam kerja rutin. Cuba berfikir secara berbeza, lakukan eksperimen baru, dan pelajari perkara baru.

Anda boleh mula mempelajari muzik, seni, reka bentuk grafik, atau perkara lain yang tidak berkaitan dengan perniagaan atau pekerjaan anda.

Hasil gambar untuk jalan keluar

Jangan sesekali menggunakan jalan yang sama ketika melakukan perjalanan, tetapi ubah jalan anda. Ia akan memusingkan otak dan memaksanya berfikir. Jangan gunakan GPS untuk mencari tujuan, tetapi cari sendiri dengan melatih otak anda untuk berfikir.

Rujukan:

12 Cara Latihan Otak Anda - InfoCuriosity