Alfred Wegener, Formulator Teori Pengapungan Kontinental

Alfred Wegener mengusulkan teori pengapungan benua pada tahun 1912 - idea bahawa benua di Bumi bergerak.

Walaupun disertakan dengan penyelidikan dan bukti fosil dan batuan untuk menyokong teorinya, pada mulanya teorinya ditolak oleh banyak saintis.

Sehingga akhirnya pada tahun 1960-an, teorinya terbukti dengan betul dan akhirnya menjadi teori yang paling diterima dalam sains bumi.

Alfred Wegener dilahirkan pada 1 November 1880 di Berlin, Empire of Prussia (kini Jerman).

Ayahnya, Richard Wegener adalah seorang guru bahasa dan pendeta. Ibunya, Anna Wegener, adalah suri rumah biasa. Keluarga Wegener mempunyai 5 orang anak, Alfred adalah yang termuda.

Alfred adalah budak pintar. Dia mendapat pendidikan konvensional, menghadiri sekolah bahasa. Kemahiran akademiknya di sekolah menyebabkan dia memasuki pendidikan universiti.

Dia mula belajar di Berlin pada tahun 1899 pada usia 18 tahun, mengikuti pelbagai kelas sains. Dia memilih tumpuan dalam astronomi, meteorologi, dan fizik.

Pada tahun 1902 dia memulakan pengajian kedoktorannya dalam bidang astronomi. Banyak masa dihabiskan di Balai Cerap Urania, Berlin.

Kajian astronomi beliau diselesaikan dengan PhD pada tahun 1905 pada usia 24 tahun. Walaupun layak sebagai ahli astronomi profesional ...

... Dia bimbang dia tidak akan menemui sesuatu yang baru atau menarik dalam astronomi. Dia percaya bahawa dia dapat memberikan sumbangan yang lebih besar untuk meteorologi - sains cuaca dan iklim.

Karya pertama sebagai ahli meteorologi

Setelah menamatkan pengajian doktoralnya, Wegener bekerja sebagai saintis di sebuah stesen meteorologi di bandar kecil Beeskow.

Di sana dia bekerja dengan kakaknya Kurt, melakukan pekerjaan pertamanya dengan menggunakan belon cuaca untuk mempelajari pergerakan udara.

Sekiranya ada Guinness World Record pada tahun itu, Wegener akan memenangkannya untuk rekod penerbangan belon terpanjang.

Ekspedisi ke Greenland

Wegener dengan senang hati ditugaskan sebagai ahli meteorologi dalam ekspedisi ilmiah Denmark ke Greenland selama tahun 1906 - 1908. Tujuan ekspedisi ini adalah untuk memetakan garis pantai utara Pulau Greenland.

Semasa ekspedisi itu, Wegener mendirikan stesen meteorologi pertama Greenland, mengambil banyak data atmosfera menggunakan layang-layang dan belon.

Ekspedisi ini sangat berbahaya, tiga anggota ekspedisi ini meninggal semasa tugas ini, mujurlah Alfred masih hidup.

Menjadi Pensyarah

Kembali ke Jerman pada tahun 1908, Alfred Wegener menjadi pensyarah meteorologi di University of Marburg.

Dia cepat membangun reputasi untuk mengajar kuliah dengan baik, dapat menjelaskan topik yang sukar kepada yang mudah untuk pelajarnya.

Pada tahun 1910, dia menerbitkan buku pertamanya, Thermodynamics of the Atmosphere. Pada tahun yang sama Alfred mula memikirkan teorinya yang paling terkenal, pengapungan benua.

Baca juga: 10 Tabiat Einstein yang menjadikannya Orang Paling Cerdas di Dunia

Lihat peta

Melihat peta dunia, Wegener memperhatikan bagaimana garis pantai antara sisi timur Sletan Amerika dan sisi barat Afrika sepertinya cocok, seperti potongan teka-teki.

Bukti fosil dan batu

Setelah membuat kajian lebih lanjut, pada tahun 1911 Wegener mengetahui bahawa fosil dari spesies yang sama dijumpai di Brazil dan Afrika Barat.

Bukti ini meyakinkannya bahawa Amerika Selatan dan Afrika pernah melakukan hubungan fizikal ketika haiwan dan tumbuhan fosil pernah hidup.

Dia meneliti data geologi dan menemui bukti formasi batuan serupa di dua benua yang terpisah dari Lautan Atlantik.

Pada usia 32 tahun, pada tahun 1912, Wegener memberikan kuliah ilmiah di banyak universiti di Jerman dan menerbitkan dua makalah mengenai pergerakan benua di Bumi.

Karyanya mengenai pengapungan benua terhenti kerana ekspedisi lebih jauh kembali ke Greenland dan Perang Dunia Pertama.

Pada tahun 1915, dia menulis dan menerbitkan bukunya yang paling fenomenal, The Origin of Continents and Oceans , di mana dia membincangkan pergerakan benua di Bumi.

Dia mengemukakan bahawa berjuta-juta tahun yang lalu, Bumi hanya ada satu benua raksasa yang dikelilingi oleh lautan.

Secara beransur-ansur benua berpecah, membentuk benua yang lebih kecil seperti sekarang. Malangnya, tidak ada yang memberi perhatian kepada idea itu.

Hari ini, kita menyedari bahawa benua kuno yang dicadangkan dalam teori Wegener benar-benar terbukti wujud. Kami memanggilnya dari nama Wegener, Pangea.

Lebih banyak bukti dan lebih banyak buku

Selanjutnya, pada tahun 1920, 1922, dan 1929, Wegener terus merevisi bukunya dengan menerbitkan edisi baru The Origin of Continents and Oceans , dengan bukti tambahan mengenai ideanya mengenai benua yang bergerak di Bumi dengan sedikit perpindahan.

Dia juga menambahkan bukti lebih lanjut bahawa dia mendapati dirinya di Greenland, bahawa Greenland pernah bersekutu dengan Amerika Utara.

Dia kemudian mengetahui bahawa dia bukan orang pertama yang mengemukakan idea pengapungan benua.

Orang lain, ahli geologi Amerika Frank Bursley Taylor, juga menerbitkan bukti benua hanyut dari fosil dan batu pada tahun 1910.

Karya Wegener adalah bebas dan tidak bekerjasama dengan Taylor. Pada tahun 1920-an, orang mengenali teori pengapungan benua sebagai teori Taylor-Wegener.

Ahli Geologi Menolak Idea Wegener

Para saintis yang menyimpang ke bidang sains lain menghadapi masalah, seperti ahli fizik Luis Alvarez ketika dia mengemukakan idea bahawa dampak meteor menyebabkan kepunahan dinosaurus.

Alfred Wegener, ahli astronomi yang kemudian menjadi ahli meteorologi, mendapat tentangan keras terhadap ideanya dari majoriti ahli geologi.

Dalam mengumpulkan sejumlah besar bukti yang meyakinkan untuk Pangea dan peralihan benua, Wegener telah melakukan satu atau dua kesalahan kecil, dan dia juga melakukan satu kesalahan besar.

Walaupun bukti batuan dan fosil yang dia laporkan harus lebih dari cukup untuk meyakinkan teorinya benar-benar betul, Wegener cuba menjelaskan mengapa benua bergerak - dan ini salah!

Baca juga: Bagaimana meramal cuaca?

Polfucht dalam bahasa Jerman bermaksud penerbangan kutub. Wegener mengemukakan bahawa ada kekuatan geologi yang mendorong benua menjauh dari kutub di Bumi ke arah khatulistiwa.

Ahli geologi dengan tegas mengatakan kepadanya bahawa itu tidak benar. Malangnya mereka juga menolak bukti kuat Wegener mengenai peralihan benua ...

…. mereka menolak kerja yang hari ini terbukti menjadi penjelasan yang benar mengenai pergeseran benua, bahawa lempeng tektonik, sememangnya plat padat yang terapung di atas cairan mantel.

Pada hari yang tidak diketahui pada pertengahan November 1930, Alfred Wegener meninggal pada usia 50 tahun dalam ekspedisi keempatnya ke Greenland.

Pada waktu itu dia berusaha untuk menghantar bekalan makanan ke kem terpencil dalam keadaan cuaca buruk. Suhu turun hingga -60 ° C.

Misi untuk menghantar bekalan makanannya ke kem berjaya. Namun, tidak ada cukup makanan untuk tinggal di sana untuk minggu depan.

Dia dan rakannya, Rasmus Villumsen, menaiki kereta kuda untuk pergi ke kem lain.

Wegener meninggal dalam perjalanan ini, kerana serangan jantung. Villumsen menguburkan mayat Wegener di salji dan menandakan batu nisan dengan ski.

Villumsen terus ke kem dan meminta rakan-rakannya untuk kembali ke laluan sebelumnya untuk mengosongkan mayat Wegener, tetapi mereka tidak menjumpainya.

Pada musim bunga tahun 1931, Kurt Wegener menemui kubur saudaranya. Dia dan anggota ekspedisi yang lain kemudiannya membangun sebuah tugu di es dan salji, dan mayat Alfred Wegener dibaringkan. Monumen ini kini dikuburkan di salji dan ais Greenland.

Alferd Wegener berkahwin dengan Else Koppen, mereka berkahwin pada tahun 1913, mempunyai dua anak perempuan, Sophie Kate dan Lotte.

Hari ini, kita mengenali Alfred Wegener sebagai penggubal teori pengapungan benua yang terbukti betul.

Karyanya hanya mendapat pengiktirafan pada tahun 1960-an, ketika ahli geologi menemui bukti pengembangan dasar laut di tengah Atlantik. Benua pernah bersatu.

Idea Wegener kini menjadi konsep asas dalam geologi dan dikaji dengan pelbagai cara oleh para pelajar sains bumi.

Dia adalah seorang yang berkarakter sempurna, kesederhanaan dan jarang. Pada masa yang sama, dia adalah orang yang suka bertindak, dalam mencapai tujuan yang ideal, untuk mencapai yang luar biasa dengan kekuatan dan kesungguhannya sambil mempertaruhkan nyawanya.

- Hans Benndorf, rakan sekerja Wegener, ahli seismologi

Rujukan