17+ Manfaat Pisang / Petai untuk Kesihatan (Paling Lengkap)

Manfaat pisang termasuk mengatasi kemurungan, mengurangkan PMS, meningkatkan kecerdasan, menstabilkan emosi, mengatasi sembelit, mengatasi gatal-gatal, dan sebagainya.

Petai atau petai adalah biji tanaman yang diproses menjadi makanan dengan aroma khas, yang dikatakan mempunyai banyak manfaat.

Ada orang yang tahan bau petai dan mengatakan baunya harum, tetapi ada juga yang tahan terhadap bau petai.

Di sebalik aroma, hakikatnya petai mempunyai khasiat zat yang baik untuk tubuh.

Apa faedah petai yang dapat badan ini dapatkan?

Manfaat Pete Hoax

Mungkin anda telah menerima mesej siaran melalui WhatsApp mengenai faedah makan 30 petai sehari.

Siapa yang tidak mahu mendapatkan ubat ilahi ini? Katanya, ubat dari pisang ini dapat menyembuhkan pelbagai penyakit, dari penyakit jantung, tekanan darah tinggi, ancaman kebutaan dan amputasi.

Opo meneh jika ubatnya murah dan boleh didapati dengan senang di pasaran.

Faedah petai yang salah

Sumber maklumat yang diedarkan juga cukup dipercayai, siaran WhatsApp menyertakan video yang sangat meyakinkan seorang penyokong dalam saman lama.

Lebih-lebih lagi, video tersebut disokong oleh catatan lain dari rakan kumpulan yang juga menambah maklumat mengenai sifat-sifat tanaman ilahi ini.

Dijamin bahawa semua penerima mesej Whatsapp yang mementingkan kesihatan berada di awan.

Sayangnya, jika ini diikuti, bukan kesihatan yang diperoleh dari ubat ilahi ini, tetapi ahli perubatan ilahi ini terancam dengan kegagalan buah pinggang dan gout. Ngeri kan?

Lebih baik takut dan percayakan masalah kesihatan anda kepada doktor pakar dan jangan menyiarkan media sosial, sama ada di Whatsapp, Facebook, Twitter, atau yang lain, atau menulis di laman web ini.

Video ini bukan miliknya

Dari video tersebut, pembicara yang sudah tua dan menderita diabetes dengan komplikasi pada jantung, tekanan darah tinggi, ancaman kebutaan dan amputasi kaki ...

.... Bersaksi bahawa dia disembuhkan setelah mengambil ubat ilahi yang ditafsirkan oleh penontonnya (yang langsung bersorak gembira) sebagai Pete.

Bukti bahawa penerima video menafsirkan ubat ilahi yang dimaksudkan sebagai pete / petai dapat dilihat dalam video yang dimuat naik ke Youtube seperti berikut.

Khasiat pisang tipuan

Sekiranya anda yakin dan memutuskan untuk memulakan pengembaraan anda Pete, harap berhati-hati. Pisang bermanfaat untuk dimakan kerana mengandungi vitamin C, A, B6 dan B12.

Selain mengandungi kalium dan zat besi, pengambilan pisang yang berlebihan akan menyebabkan kegagalan buah pinggang dan gout.

Dan jelas jika kesaksian seperti dalam video di mana dia menelan 30 pisang setiap hari selama sebulan diikuti, bukan penawar diabetes yang anda dapat….

… .Tetapi anda akan mengalami kegagalan buah pinggang kerana buah pinggang anda terpaksa bekerja keras kerana pengambilan petai yang berlebihan.

Baca juga: Konveksi Adalah - Masalah Panas, Pemahaman, dan Contoh

Lalu, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan penyokong 'pete' di atas? Adakah dia bermaksud menipu orang lain, atau mungkin dia adalah pelabur petai yang baru saja membeli kebun petai seluas dan mempunyai minat sekiranya harga petai naik?

Setelah menelitinya, nampaknya penyokong dengan loghat Melayu tidak menyebut Pete atau Petai,

.... Tetapi tablet makanan kesihatan Purtier yang dalam bahasa Inggeris harus diucapkan: Pherthier. Tetapi di telinga orang Melayu terdengar sebagai Pete.

Khasiat pisang untuk kesihatan dan kecantikan

Purtier itu sendiri adalah makanan tambahan yang diklaim dapat menyembuhkan banyak penyakit dan meremajakan sel.

Bukan dengan mengambil ubat ilahi, tetapi menjaga diet yang sihat diikuti dengan gaya hidup yang sihat seperti bersenam setiap hari.

Mungkin tidak, faedah sebenar Pete

1. Mengatasi kemurungan

Manfaat pertama petai adalah kemampuannya mengatasi kemurungan.

Menurut tinjauan yang dilakukan oleh MIND, di antara pesakit yang menderita kemurungan, banyak dari mereka merasa lebih baik setelah makan petai.

Ini berlaku kerana petai mengandungi triptofan, sejenis protein yang ditukarkan oleh badan menjadi serotonin.

Inilah yang akan menenangkan anda, meningkatkan mood anda dan secara amnya membuat seseorang lebih bahagia.

2. Mengatasi PMS ( sindrom pramenstruasi )

Manfaat seterusnya makan pisang adalah meningkatkan mood anda semasa PMS. Apabila anda menghidap PMS, anda tidak perlu mengambil ubat atau ramuan khas.

Cukup atasi dengan makan petai. Vitamin B6 yang terkandung dalam petai mengatur kadar gula dalam darah sehingga dapat membantu mengatasi mood .

3. Mengatasi anemia

Kerana petai memiliki kandungan zat besi yang tinggi, manfaat yang dapat diperoleh tubuh anda adalah merangsang pengeluaran sel darah merah dan membantu sekiranya terdapat anemia.

4. Mengatasi tekanan darah tinggi

Mempunyai kandungan kalium yang tinggi, pisang sangat baik untuk merawat tekanan darah. Malah, petai juga dipercayai dapat mengurangkan risiko strok.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine , termasuk petai dalam diet harian akan mengurangkan risiko kematian akibat strok hingga 40%.

5. Meningkatkan daya otak

Satu kajian menunjukkan bahawa 200 pelajar di Twickenham dapat dengan mudah mengambil soalan peperiksaan setelah memakan petai. Dalam sehari pelajar mengambil petai sebanyak tiga kali.

6. Mengatasi masalah sembelit

Kerana kandungan serat yang tinggi, manfaat pisang adalah membuat buang air besar lebih mudah dan menormalkan sistem pencernaan.

Penggunaan petai menjadikan anda mengelakkan pengambilan julap.

7. Mengatasi mabuk

Salah satu cara tercepat untuk mengatasi mabuk adalah dengan milkshake pisang di atas dengan madu.

Petai akan membantu menenangkan perut, sementara madu akan meningkatkan kadar gula darah yang turun. Sementara itu, susu akan tenang dan kembali untuk meningkatkan tahap cecair di dalam badan.

Walaupun kaedah ini terdengar aneh, aroma yang disebabkan oleh petai dapat menyedarkan seseorang dari mabuk.

8. Mengatasi muntah dan muntah

Manfaat pisang lain yang dapat dirasakan oleh badan adalah mengatasi sensasi terbakar di dada yang disebabkan oleh makan terlalu banyak. Ini boleh berlaku kerana petai mempunyai kesan antasid pada badan. Selain itu, petai juga berguna untuk mengelakkan muntah.

9. Mengatasi gatal

Khasiat petai bukan hanya terdapat pada daging, tetapi juga pada kulit. Kulit petai dipercayai dapat mengatasi gatal dan bengkak yang disebabkan oleh gigitan nyamuk.

Baca juga: 5 Tumbuhan Dipercayai Membasmi Virus HIV (Penyelidikan Terkini)

10. Memelihara sistem saraf

Dengan sejumlah besar vitamin B, kelebihan pisang yang dapat diperoleh adalah menenangkan sistem saraf.

11. Mengatasi luka perut

Petai boleh dijadikan makanan untuk merawat pencernaan kerana teksturnya yang lembut dan halus.

Oleh itu, khasiat pisang dipercayai dapat meneutralkan asid perut dan mengurangkan kerengsaan dengan melapisi permukaan dalam perut.

12. Memberikan peningkatan tenaga

Petai mengandungi 3 jenis gula semula jadi, iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan serat. Gabungan ini sebenarnya dapat menjadikan badan anda lebih bertenaga.

Satu kajian membuktikan faedah pisang di mana dua hidangan pisang dapat membuat seseorang melakukan aktiviti berat selama 90 minit.

13. Menstabilkan emosi

Orang dengan Gangguan Afektif Musim (SAD), sejenis kemurungan ringan yang berlaku pada masa yang sama setiap tahun, dapat merasakan sifat perubatan petai .

Petai dapat menolong penderita SAD kerana mengandungi penambah mood semula jadi, triptofan, asid amino penting yang diperlukan untuk perkembangan dan pertumbuhan badan.

Kesan triptofan secara biologi berperanan dalam pembentukan serotonin. Neurotransmitter di otak ini dapat mengendurkan seseorang dan dikaitkan dengan rasa mengantuk.

14. Menghilangkan tabiat merokok

Manfaat petai yang jarang disedari adalah dapat menolong seseorang yang ingin berhenti merokok.

Vitamin B6 dan B12, kalium dan magnesium, dapat membantu tubuh mengatasi ketagihan nikotin.

15. Tekanan

Manfaat pisang seterusnya yang dapat diperoleh oleh tubuh adalah kerana kandungan kaliumnya.

Kalium adalah mineral penting yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh.

Apabila anda mengalami tekanan, kadar metabolisme badan akan meningkat, yang akan mengurangkan kadar kalium dalam badan. Ini dapat diimbangi dengan memakan petai.

16. Melawan bakteria

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak biji petai dapat digunakan untuk mengobati bakteria jahat.

Ekstrak biji petai mengandungi trithiolane dan hexathionine yang mempunyai sifat antibakteria.

Kesimpulan sementara dari kajian yang ada, ekstrak biji petai adalah yang paling berkesan terhadap bakteria Gram-negatif.

17. Menurunkan kadar gula dalam darah

Khasiat terakhir petai adalah kemampuannya untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Ini berkat kandungan beta-sitosterol dan stigmasterol.

Walaupun begitu, kesan penurunan darah ini hanya dilakukan pada haiwan yang berusaha menghidap diabetes. Walau bagaimanapun, kesannya tidak muncul pada haiwan normal.

Seperti yang anda sudah ketahui sendiri, walaupun anda boleh mendapatkan beberapa faedah pisang seperti di atas ...

.. Kandungan tanin yang tinggi di petai juga dapat mengurangkan kemampuan penyerapan protein dan pemprosesan asid amino dalam badan,

… Oleh itu petai tidak digalakkan diberikan dalam jumlah besar kepada anak-anak yang sedang berkembang.

Penelitian mengenai manfaat petai pada manusia masih sangat sedikit, jadi walaupun berpotensi besar untuk digunakan sebagai ramuan perubatan, sifat perubatan petai tidak digalakkan.

Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menerapkan manfaat pisang atau petai sebagai ubat yang selamat untuk dimakan.


Rujukan i: 23 Manfaat Perubatan Teratas Petai