Doa Sapu Jagat - Bacaan Lengkap, Makna dan Nilai-Nilainya

solat sapu

Doa sapu berbunyi: Rabbanā, ātinā fid dunyā hasanah, wa fil ākhirati hasanah, wa qinā 'adzāban nār, yang makna dan kebajikannya akan dibahas dalam artikel ini.

Doa telah menjadi kebiasaan bagi setiap umat Islam untuk mendapatkan perlindungan dan kesejahteraan di dunia dan akhirat.

Dari sekian banyak solat, ada doa yang sering dilakukan oleh Rasulullah SAW. Doa ini sering disebut sebagai doa doa penyapu.

Ia disebut doa penyapu kerana mengandungi permintaan untuk kebaikan di dunia dan akhirat. Ini termasuk doa untuk kesihatan, rezeki, keberuntungan, keselamatan, kesenangan dan semua perkara yang baik.

Doa ini sangat dianjurkan untuk banyak dibaca pada hari Tasyrik, iaitu pada 11,12 dan 13 Dzulhijjah.

Bacaan lengkap Doa Sapu Alam Semesta dalam Bahasa Arab Latin dan maksudnya:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

"Rabbanā, ātinā fid dunyā hasanah, wa fil ākhirati hasanah, wa qinā 'adzāban nār"

Maksudnya, "Ya Tuhan kami, beri kami kebaikan di dunia ini dan kebaikan di akhirat. Lindungi kami dari siksaan neraka. "

solat sapu

Keutamaan Solat Menyapu Alam Semesta

Doa Sapu Alam Semesta mempunyai banyak kelebihan yang merangkumi kebaikan di dunia, kebaikan di akhirat dan juga perlindungan dari siksaan api neraka. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Mempunyai erti kebaikan dunia

Kebaikan dunia ini adalah kebaikan nikmat yang sihat, suami atau isteri yang soleh dan soleh, kenderaan yang menyenangkan, pujian yang baik, rezeki yang luas, rumah yang luas, pengetahuan yang berguna, perbuatan baik, anak-anak yang berbakti dan kebaikan lain. .

Baca juga: Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah dan Bacaan

2. Mempunyai makna kebaikan di akhirat

Selain mempunyai makna kebaikan di dunia, solat sapu juga mempunyai makna di akhirat.

Adapun kebaikan di akhirat, yang lebih tinggi dari dunia, yaitu dimasukkan ke dalam syurga, dibebaskan dari rasa bimbang (takut), dan kebaikan lain di akhirat.

Di samping itu, mereka yang mengerjakan solat ini akan diberi kemudahan dalam menghitung perbuatan mereka di akhirat.

3. Lindungi dari azab neraka

Siapa yang tidak mahu mendapat perlindungan dari siksaan neraka? Setiap orang, terutama umat Islam, mahukan perlindungan dari siksaan neraka.

Tujuan perlindungan doa ini adalah untuk meminta agar Allah SWT dilindungi dari siksaan neraka dan dijauhkan dari segala jenis kejahatan yang telah jatuh ke dalam siksa api neraka.

Dengan menjauhkan diri dari berbagai perbuatan haram dan berdosa, dan diberi petunjuk agar dapat meninggalkan perkara yang shubhat (yang masih kabur / kelabu) dan perkara-perkara yang haram.


Itu adalah doa yang pendek tetapi mempunyai makna yang sangat lengkap merangkumi semua Permintaan baik di dunia dan di akhirat. Mari kita amalkannya setiap hari agar sentiasa berada di bawah perlindungan-Nya.